StoryEditorOCM
Slatkoslojeviti užitak

Mađarica je po njenom receptu uvijek sočna i lako se reže: Splićanka nam je otkrila kako radi omiljeni božićni kolač

Piše T. S. M.
23. prosinca 2024. - 10:35

Za nekoga je to orahnjača, za nekoga rafijoli, drugima su to vanilin kiflići, a mnogima upravo ona: mađarica. Mislimo, naravno, na slastice bez kojih se ne mogu zamisliti Božić i proslava Nove godine. Slojeviti kolač preliven čokoladnom glazurom uvijek je lijep i ukusan dodatak blagdanskom stolu, a po receptu koji nam je otkrila Splićanka Tonka Petričević, koju možete pratiti na Tonka reci ručak, bit će jako sočna i lako će se rezati.

Kad već spominjemo ovaj kolač, dotaknimo se malog kurioziteta vezanog uz naziv: u Mađarskoj za nju nikad nisu čuli, ali mora se priznati da izgledom pomalo podsjeća na njihovu čuvenu slasticu, žerbo ili žarbo šnite (ili kocke).

Taj kolač, pak, nosi ime po Emilu Gerbeaudu, koji je u Budimpešti imao čuvenu slastičarnicu, u kojoj se, možda, netko iz naših krajeva toliko oduševio slojevitom pitom s preljevom od čokolade da ju je po povratku doma poželio sam ispeći...

Oprostite nam na nagađanju, možda je sasvim neutemeljeno, osobito s obzirom na ključnu razliku između ova dva kolača - nadjev u žarbo kockama čini kombinacija pekmeza (obično od marelice) i oraha, dok su kore naše mađarice uvijek premazane kuhanom kremom.

image
Privatni album

Mađarica

Sastojci:

Za 5 kora:

500 g glatkog brašna
150 g šećera u prahu
2 jaja
50 g maslaca
200 g kiselog vrhnja (1 čašica, 20% m.m.)
1 vrećica praška za pecivo

Za kremu:

1 L mlijeka
100 g oštrog brašna
150 g šećera
200 g čokolade za kuhanje
250 g maslaca

Glazura:

150 g tamne čokolade
50 g mliječne čokolade
50 g maslaca
 3 žlice biljnog ulja

Priprema:

Neka svi sastojci budu nekoliko sati prije pripreme na sobnoj temperaturi. Za kore izmiješajte brašno, prašak za pecivo i šećer. Dodajte maslac, pa rukama miješajte dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Posebno umutite 2 jaja pa dodajte u smjesu. Na kraju dodajte dio po dio vrhnja, i miješajte dok tijesto ne bude glatko.

Podijelite ga na 5 jednakih dijelova pa svaki razvaljajte na lagano pobrašnjenoj podlozi i/ili između dva sloja masnog papira. Kore lagano izbockajte vilicom. Pecite svaku koru na obratnoj strani najvećeg četvrtastog kalupa, na masnom papiru, oko 8 minuta na 170 stupnjeva.

Kore trebaju ostati bijele boje. Čim primijetite da sa strane počinju hvatati smećkastu boju, gotove su. Pustite ih da se ohlade pa napravite kremu.

Od litre mlijeka odvojite 2-3 dcl, pa pomiješajte pjenjačom sa šećerom i oštrim brašnom. U ostatak mlijeka dodajte usitnjenu čokoladu pa zagrijte do vrenja uz miješanje. U tome skuhajte smjesu brašna, šećera i mlijeka, na isti način kako se kuha puding. U vruću kremu odmah umiješajte maslac.

Čim se maslac otopi, slažite kolač: prva kora, četvrtina kreme, itd. Zadnja neka bude peta kora. Preko kolača stavite masni papir pa neku težu knjigu. Neka tako stoji nekoliko sati, da se stisne. Za glazuru lagano otopite sve sastojke na pari pa toplu prelijte po kolaču.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2024 10:35