StoryEditorOCM
Slanospecijalitet

Uštipci su po ovom receptu posebno mekani i prozračni, bez viška ulja. Nismo znali da ih i oni peku, ali znaju znanje!

Piše T.S.M.
2. veljače 2024. - 07:05

Svi smo slabi na slasna pržena jela od tijesta, od palačinki preko fritula i kroštula pa do krafni, no nekima su od svih friganih gulozarija najdraži - uštipci. Nedavno smo vam o njima pisali i ponudili vam jednostavan, a jako dobar recept, podsjetite se ovdje, no danas imamo nešto novo.

Jeste li ikad čuli za turske uštipke? Turci vjerojatno ne znaju da ih mi tako nazivamo, jer njima su poznati kao pisi ili pisi halka, što u prijevodu znači prženi kruh.

Posebnost turskih uštipaka je u tome što se jako napuhnu i lijepo su mekani.

Turski uštipci

Sastojci:

320 g brašna
225 ml mlake vode
1 žlica suhog kvasca
1,5 žličice soli
2 žlice ulja za premazivanje
ulje za prženje

Priprema:

U zdjeli pomiješajte brašno i sol, napravite udubinu u sredini pa dodajte kvasac i vodu. Dobro promiješajte pa rukama umijesite glatko i elastično tijesto. Premažite ga uljem, pokrijte i ostavite oko 1 sat ili dok se ne udvostruči.

Zagrijte ulje za prženje u dubljem loncu. Podijelite tijesto na kuglice veličine mandarine pa svaku spustite u ulje. Pripazite da se ne zalijepe. Pržite uštipke s obje strane dok ne porumene, oko 2-3 minute, na srednjoj vatri. Vadite ih na upijajući papir i poslužite sa slanim sirom ili pak uz slatke namaze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2024 21:30