StoryEditorOCM
Slanotop kombinacija

Uštipci mekani poput oblaka, a pikantni poput grickalica: znate li zašto su tako pahuljasti? Tajna je u glavnom sastojku

Piše T. S. M.
8. listopada 2024. - 07:05

Znamo, znamo, nije baš preporučljivo jesti prženo, ali što se može kad je tako dobro... Jedno od najboljih prženih jela, po nađem mišljenju, su uštipci, pa im se vraćamo svako malo, unatoč tome što nisu ni osobito zdravi, ni osobito hranjivi. Gušti su, jednostavno, gušti. Slažete li se s nama, svidjet će vam se recept koji vam ovog puta nudimo, jer ovi su uštipci, barem nama, osobito dobri. Fino su hrskavi, a tekstura im je iznenađujuće prozračna. Znate li u čemu je tajna? U glavnom sastojku...

A to je - krumpir. Već vam je, vjerujemo, poznato koliko je mekan i podatan kruh u koji se dodaje krumpir, stoga sigurno razumijete koji je smisao dodavanja krumpira u smjesu za uštipke.

image
Shutterstock

Neki ovo jelo vole pripremati bez jaja i praška za pecivo, no ti sastojci pomoći će tijestu da se još bolje napuhne i postane mjehurićasto.

Primijetit ćete, također, da su među sastojcima luk i češnjak, ali granulirani, odnosno u prahu. Postoji dobar razlog zašto se koristi ovaj oblik omiljenog začinskog bilja, a taj je da bi luk i ćešnjak u svježem obliku mogli zagorjeti. Ovako ste sigurni. Ako vam nisu pri ruci, dodajte malo više ostalih začina, a isto tako možate dodati i neki drugi po svom guštu, nama se, recimo, sviđa ružmarin, a nećete pogriješiti ni s vrijeskom ili timijanom.

Ako vas baš ni najmanje nije briga za kalorije, ubacite koji komadić sitno sjeckane pancete. Uostalom, još je daleko do idućeg ljeta...

Uštipci od krumpira

Sastojci:

500 g krumpira
1 žlica brašna
1 žličica granuliranog luka
1 žličica granuliranog češnjaka
1 jaje
prstohvat praška za pecivo
prstohvat origana
prstohvat dimljene crvene paprike
malo ljute papričice u prahu (po želji)
svježi sjeckani peršin
sol, papar

Priprema:

Krumpire ogulite, narežite i skuhajte. Ocijedite ih, pustite ih da se malo ohlade, a zatim ih zgnječite.

Zatim ih miksajte s ostalim sastojcima, osim ulja, a kad je smjesa postala jednolična, pomoću žlice vadite malo po malo i oblikujte ih po želji. Možete raditi bombice ili diskove, kako vam je draže.

Pržite ih u dobro ugrijanom ulju dok ne uhvate lijepu boju pa ih vadite na upijajući papir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. studeni 2024 17:19