Uz sve one lijepe stvari koje volimo raditi u hladno doba godine - od ušuškavanja u dekice, preko kućnih druženja uz fine zalogaje do dobrih knjiga u pratnji kvalitetnog čaja - sarme su jedan od razloga zašto jedva čekamo da malo zahladi.
Ako se ne slažete s ovom tvrdnjom, to može značiti samo da još niste probali prave pravcate sarme, skuhane od vrhunskih sastojaka po pravom pravcatom receptu. Za sastojke ćete se morati pobrinuti sami, a mi vam nudimo recept. Kruži društvenim mrežama već nekoliko godina, a pripisuje mu se autorstvo najvećeg kuhara na ovim prostorima, slavnog Steve Karapandže.
Sasvim moguće, jer Stevo je u svojim emisijama pripremao upravo takva jela, svakodnevna, ali kvalitetna, i neizostavno im je dodavao po jednu žlicu Vegete. Pored toga objavio je već nekoliko kuharica, a sasvim je sigurno da se u barem jednoj od njih našao recept za sarme.
Stevine sarme
Sastojci:
500 g miješanog mljevenog mesa
500 g rezanog kiselog kupusa
100 g riže
75 g sitno sjeckane slanine
2 žlice sitno nasjeckanog peršina
2 žlice koncentrata rajčice
1 žlica Vegete
2 režnja češnjaka
1 glavica kiselog kupusa (oko 1 kg)
1 luk
1 jaje
1 lovorov list
suha rebarca ili kobasice
ljuta paprika u prahu
sol, papar
Zaprška:
1 luk
1 režanj češnjaka
1 žlica slatke mljevene paprike
Pruprema:
Rižu skuhajte do pola, a u međuvremenu na malo ulja dinstajte luk dok ne postane staklast pa mu dodajte nasjeckani češnjak. Kratko pirjajte uz miješanje, dok češnjak ne zamiriše pa dodajte slaninu.
Meso stavite u duboku posudu i dodajte pirjani luk i češnjak, peršin, rižu, jaje, sol i papar, povrće i mljevenu ljutu papriku te dobro promiješajte.
Kiselom kupusu maknite tvrdi dio, odvojite veći dio listova, a ostatak narežiti na trakice i dodajte rezanom kupusu. Po želji listove malo isperite pa na svaki stavite žlicu i pol do dvije nadjeva te zamotajte sarme.
U lonac u kojem ćete kuhati sarme stavite pola količine nasjeckanog kupusa i po njemu posložite sarme koje morate čvrsto slagati kako se ne bi raspale tijekom kuhanja. Dodajte lovor i suho meso pa sve prekrijte ostatkom nasjeckanog kupusa, dodajte mljevenu papriku i koncentrat rajčice razmućen u vodi pa dodajte toliko vode koliko je potrebno sda su svi sastojci prekriveni.
Kuhajte dva do tri sata uz povremeno dolijevanje vode po potrebi. Kada su sarme skuhane, od navedenih sastojaka napravite zapršku pa je zalijte tekućinom u kojoj su se sarme kuhale. Prebacite smjesu u lonac sa sarmom, kuhajte još koju minutu pa maknite s vatre.