StoryEditorOCM
Panoramavruća linija

Čitatelj Marin: ‘Djevac sam u 30. godini, nemam samopouzdanja sa ženama...‘ Što o ovome kaže coach za ljubavne veze?

Piše Tamara Franjić/Živim.hr
7. listopada 2024. - 08:30

Upoznao sam djevojku i sprijateljili smo se, osjetio sam "iskricu", no bio sam uvjeren da je to prijateljsko privlačenje. Jasno je rekla da je sa mnom zanima samo prijateljski odnos, tim više što je upravo izašla iz duge veze. Složio sam se, jer sam mislio da je i s moje strane isto, no moji su se osjećaji kasnije intenzivirali. Ona je pak upoznala mladića koji joj se svidio i pitala me za savjet jer nije bila sigurna treba li izaći s njim. Rekao sam joj neka ide, zašto ne, ali nisam htio da ide. Primijetila je da sam tada potonuo, pitala me što mi je, ali nisam joj rekao. Mislim da sam se zaljubio u nju, iako nisam posve siguran. Najgore je što mi se slično dogodilo već dva puta i svaki put je boljelo. Nisam samopouzdan u odnosima sa ženama, čak i ako žena priđe meni brzo se povlačim, jer imam osjećaj da u suprotnom radim nešto loše. Vjerojatno sam zbog toga djevac u 30. godini. U društvu me smatraju zabavnim i zanimljivim, ali sa ženama nije tako - napisao je Marin za rubriku Vruća linija na Živim.hr.

Vaša je prijateljica bila otvorena - rekla je da vas doživljava kao prijatelja, uz to je htjela doznati što vas muči. Naravno, pogodilo vas je što izlazi s nekim drugim, iako je vama rekla da joj je prerano, i to može izgledati nepošteno s njezine strane, ali moramo pretpostaviti da ona ne zna što osjećate prema njoj (kažete da ni sami niste sigurni) jer joj to niste rekli, čak ni kad vas je pitala. Nije, dakako, ugodno biti odbijen ili svrstan u prijateljsku zonu protiv volje, ali ne mora se to nužno shvatiti kao poraz - ne možete se svima sviđati i ne možete očekivati da svi u vama vide potencijalnog partnera. No, ako ste u takvim prilikama prepoznali uzorak, a uočavate ga i u svom ponašanju, vrijedi ga pokušati analizirati.

Prijateljska zona

- Ako ste u prijateljskoj zoni to znači da druga strana ne osjeća seksualnu povezanost s vama. Može muškarac biti zabavan, zanimljiv i ugodan, ali trebao bi i aktivno pokazivati ono zbog čega bi bio dobar kandidat za romantičnu vezu - kaže Nick Notas, coach za ljubavne veze i podizanje samopouzdanja kod muškaraca koji smatra da se kroz prijateljsku teško stiže do romantične zone. Kao glavne muške odlike koje privlače žene, uz ogradu da se ne može poopćavati niti tvrditi da se svim ženama sviđa isto, navodi asertivnost, odlučnost, seksualnost i samopouzdanje.

- Privlačnost je emocionalna reakcija. Žena kod muškarca mora osjetiti kvalitete koje je uzbuđuju. Ako muškarac ima goleme količine pasivne privlačnosti, poput dobrog fizičkog izgleda ili visokog društvenog statusa, to mu može olakšati da pokaže i ove četiri odlike. Međutim, većina muškaraca mora pokazati aktivnu privlačnost kako bi potaknuli romantična zbivanja - kaže Notas. Navodi i nekoliko razloga zbog kojih neki muškarci redovito završavaju kao prijatelji, a željeli bi više od toga.

• Ne pokazuju seksualni interes

Uvijek su tu za nju, emocionalna su podrška, nude pomoć. I cijelo vrijeme čekaju da ona prepozna njihov romantični potencijal. I još čekaju, sve dok više ne mogu izdržati ili dok se ona ne počne viđati s nekim drugim. Kad pokušaju izraziti osjećaje, ona ne uzvraća zanimanje. Zašto?

- Možda ste je u početku zanimali, ali niste poticali te osjećaje. Nikad niste flertovali s njom da bi se osjećala poželjnom. Nikad niste bacili seksi šalu ili poveli intimnu raspravu da biste je potaknuli na razmišljanje o seksu. U stvari, toliko ste se bojali vlastite seksualnosti u njezinoj blizini da ona nikada nije ni osjetila vaše seksualne osjećaje. Kad napokon otkrijete što osjećate, vidjet će da ste bili neiskreni. Sve zajedno pokazat će joj da niste ono što traži u ljubavnom partneru - kaže Notas.

• Uvijek traže signal

Iako se društvena pravila mijenjaju, većina žena, pogotovo mlađih, očekuje da će muškarac preuzeti inicijativu za prvi potez.

- One će poslati suptilni znak, ali ako uvijek tražite signale, propustit ćete brojne prilike. Osjetite li povezanost, pokažite inicijativu. Ovisno o njezinoj reakciji, vidjet ćete kako dalje - kaže.

• Predugo čekaju

Neki muškarci prijateljuju sa ženom mjesecima prije nego što se odluče na daljnji korak.

- I ako joj se sviđate, ona neće čekati vječno. Čekanje će je frustrirati, jer će joj se činiti da vas zapravo ne zanima, a i pruža joj priliku da upozna nekog drugog. Pokazuje joj i da niste dovoljno samouvjereni i hrabri da biste nešto poduzeli - smatra trener za veze.

• Neodlučni su

Žene se znaju pobrinuti za sebe, ali žele vidjeti da i potencijalni partner može donijeti prave, pametne odluke kada je to potrebno. Kod iniciranja veze to znači da se ne ustručavate prijeći na intimnije teme razgovora ili da ste je voljni pozvati k sebi. To pokazuje samopouzdanje, kaže Notas i dodaje: "Ako muškarac uvijek čeka njezinu odluku ili vodstvo, ona neće osjećati da može računati na njega kada joj je to najpotrebnije."

Na pola puta

Dodaje da rad na ovim koracima nije kratkoročna metoda da završite s nekim u krevetu, nego razvijanje vrijednosti zbog kojih osoba može dati najbolje od sebe u romantičnim, prijateljskim, pa i poslovnim vezama. Naravno, izbor je i da nastavite po starom i čekate svoju priliku, ali ako vas to frustrira, taj put vjerojatno nije najbolji, smatra stručnjak za veze.

Klinička psihologinja Barbara Greenberg gleda malo drugačije na ovo pitanje. Dobro je imati sposobnost steći prijatelje, znači, možete se vezati za žene i one vam žele biti prijateljice. To je odlično. S druge strane, mnogo je mogućih razloga zbog kojih nisu zainteresirane za intiman odnos, od toga da im niste fizički privlačni do toga da im neke vaše odlike ne smetaju ako ste im prijatelj, ali bi im smetale u vezi. Možda ste pomalo neuredni? Možda ste zanovijetalo ili ne "dajete zraka" osobi s kojom se zbližite? Upravo to su, kaže psihologinja, odlike koje mnogi njezini klijenti navode kao velike nedostatke. Savjetuje i da o svom problemu porazgovarate s bliskim prijateljem. Isto tako, razmislite jeste li i vi nekoga stavili u prijateljsku zonu i zbog čega. Prema njezinu mišljenju, tko može steći prijatelje, na pola puta je i do ostvarenja romantične veze, jer dobar ljubavni odnos uključuje i romantičnu i prijateljsku privrženost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2024 08:32