![<p>Čokolade su testirali Anita Matić, Damir Tolj, Ivo Bonković i Tea Sumić Miletić</p>](https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/30/o_26139864_1024.jpg)
Prije ičega drugog stevija je biljka koju je država Paragvaj stavila na poštansku marku. Ne bez zasluge, naravno - stotinama godina južnoamerička plemena iz Paragvaja koriste steviju, "slatki list", u prehrambene i zdravstvene svrhe.
Radi se, zapravo, o ljekovitoj biljci Stevia Rebaudiana Bertoni (po švicarskom znanstveniku koji ju je istraživao u Paragvaju), poznatoj po tome što je ona - odnosno neki njezini sastojci - od 300 do 500 puta slađa od šećera, neškodljiva i bez zabilježenih štetnih nuspojava.
S vremenom, slava stevije proširila se po svijetu, ne bez razloga: steviju se veže uz moguću korist kod liječenja pretilosti i visokog tlaka; nema kalorija, nema glikemijski indeks i pogodna je za dijabetičare; dosadašnja istraživanja nisu pokazala nikakvu škodljivost njezinih...