![26969629](https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/06/30/o_26969629_1024.jpg)
"Tintu e cu nun mancia a cassata a matina di pasqua" ili "jao onome tko ne jede Cassatu na uskršnje jutro" – kažu Talijani za popularnu tortu sa Sicilije, nezaobilaznu slasticu na njihovu blagdanskom stolu.
Cassata siciliana je tradicionalna sicilijanska torta na bazi kreme od ricotte, šećera, ribane čokolade i kandiranog voća, te biskvita Pan di Spagna. Tajnu njezina recepta stoljećima su čuvali svećenici, jer se ova slastica isprva jedino pripremala u sicilijanskim samostanima i jela isključivo na Uskrs.
Danas postoje različite inačice Cassate siciliane, no njezini temeljni sastojci su uvijek isti - sir ricotta, kandirano voće i lagani biskvit, a torta je najčešće prekrivena glazurom od šećera i ukrašena kandiranim voćem.
Uoči nadolazećeg Uskrsa donosimo vam recept...