stdClass Object ( [id] => 1219353 [title] => Petra Blašković je jedno od najprepoznatljivijih lica iz organizacije hrvatskih filmskih festivala: ‘Zaljubila sam se u ovaj posao gledajući publiku kako gleda film‘ [alias] => petra-blaskovic-je-jedno-od-najprepoznatljivijih-lica-iz-organizacije-hrvatskih-filmskih-festivala-zaljubila-sam-se-u-ovaj-posao-gledajuci-publiku-kako-gleda-film [catid] => 286 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Petra Blašković je jedno od najprepoznatljivijih ženskih lica kad je u pitanju organizacija hrvatskih filmskih festivala, od ZagrebDoxa do Liburnije. Prošle godine, Petra je postala producentica Liburnia Film Festivala nakon što je više godina provela u organizaciji festivala. Kao takva, prava je osoba za razgovor u vezi 20. LFF-a koje se održava od 24. do 28. kolovoza u Opatiji, ali i festivala općenito.

Ljubav na prvi pogled

Kolika je razlika između posla koji si obavljala prije nego što si postala producentica?

- U film sam ušla 2014. kao volonterka na Pulskom filmskom festivalu, a prije toga sam se bavila novinarstvom. Taj prijelaz mi je zapravo bio dosta prirodan. Moment koji je sve to "zacementirao" se dogodio u pulskoj Areni u prvih 30 sekundi filma otvaranja. Svjetlo se ugasilo, krenula je špica, svi su gledali u platno, a ja sam gledala u publiku i prvi put zapravo osjetila energiju zajedničkog gledanja filma na festivalu kojeg sam tada bila dio. Za mene je to još uvijek osjećaj koji tražim na svakom festivalu nakon toga.

Kako se osjećaš u ulozi producentice LFF-a? Koliko ti je ova godina lakša od prethodne koronske?

- Na LFF sam došla prije devet izdanja, u lučicu u Ičićima, s kolegicom i velikom prijateljicom Marinom Burić. Ona je tada već radila u produkcijskoj kući Restart, a prije toga smo zajedno radile na lokalnoj televiziji te smo na poziv Olivera Sertića bila angažirane u timu Festivalskih kronika. Nakon dvije godine kronika, prešla sam u Ured za goste, a prošle godine u festivalsku produkciju. Naš festivalski tim nije velik, ali ga čine veliki festivalski profesionalci, na čelu s direktoricom Jelenom Androić koja je alfa i omega svega. Kada radiš dugo godina s istim timom, što je slučaj kod LFF-a, ovo realno prestaje biti posao i postaje način života; kolege postaju prijatelji, a što se bolje poznajemo, to bolje i radimo skupa. Bez obzira na titulu, svi dijelimo ljubav prema filmu i zajedno kreiramo ovu festivalsku priču.

Koliko su festivali patili zbog korone?

- Obje pandemijske godine smo imali sreću i uspjeli održati LFF u fizičkom izdanju. Svakako je pomoglo to da je festival ljetni, da se održava na otvorenome i da smo imali u trenutku održavanja malo povoljniju pandemijsku sliku u državi. Produkcija je dobila jedan kompletno novi prioritet – stavila je zdravlje i sigurnost publike na prvo mjesto, a sve ostalo nakon toga. Logistika je bila dosta zahtjevnija, stres je bio na nekoj novoj razini, svi smo bili jako oprezni i svjesni da se moramo prilagoditi trenutku i izvući najbolje od svega. Zanimljivo je to da gotovo pa uopće nismo imali pad u broju posjetitelja, kao i gostiju. Prošle godine smo usprkos kovidu ostvarili bitnu regionalnu suradnju sa srpskim festivalom dokumentarnog filma Beldocs te pokrenuli novu radionicu za filmske profesionalce i projekte u "rough-cut" fazi.

A produkcija dokumentarnih filmova?

- Ako je suditi prema broju prijava koje smo imali u dvije pandemijske godine, kao i broju filmova koje smo prikazali u konkurenciji pa i u programu van konkurencije, dokumentarna produkcija je patila manje od igranih filmova. Igrani filmovi većinom zahtijevaju drugačije produkcijske uvjete te je manje mogućnosti za prilagodbu. Dokumentarni film ipak više prati stvarne okolnosti i situacije u kojima se priča i njihovi protagonisti nađu tom trenutku pa je prilagodljiviji, a čak i ovakve "ograničavajuće" okolnosti zapravo služe kao inspiracija, u svijet donose aktualne i relevantne filmove. Autor odnosno redatelj prati priču ma kako god se ona razvijala što je uvijek moguće bez obzira na ograničenje kretanja i lockdown u kojem smo se svi našli tijekom dvije godine.

Možeš li usporediti rad na Zagreb Doxu i Liburniji?

- Svakom projektu pristupam na drugačiji način, i jako mi je drago da na oba festivala imam povjerenje festivalske direkcije sudjelovati u oblikovanju novog izdanja. Na Liburniju sam došla prije devet godina, i to je bila ljubav na prvi pogled. Od tada svako ljeto, umjesto godišnjeg, biram raditi na tom festivalu s timom koji jednako dugo ili duže bira isto to! ZagrebDox je festival koji me profesionalno najviše oblikovao jer sam, između ostaloga, imala čast i privilegiju raditi kao izvršna producentica s tadašnjim producenticom Lucijom Parać. Zahvaljujući osnivaču i direktoru Nenadu Puhovskom, od prošle godine sam dio i selekcijskog tima. Oba festivala, kao i svaki drugi na kojem sam u nekom trenutku sudjelovala (Animafest, Zagreb Film Festival, Motovun Film Festival…), odvažili su me da se profesionalno okušam i na najvećem svjetskom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu – IDFA-i, na kojem sam prethodne tri godine radila kao internacionalni "press officer". U najkraćim crtama, angažmani su dosta različiti, i u pristupu i u trajanju, a svaki je meni osobno, a i profesionalno, neizostavan.

Nagrada u čast Dragana Rubeše

Liburnia je dogurala do visokog 20. izdanja. Koliko je iz tvoje perspektive festival (na)rastao?

- Festival koji ne raste, nažalost, nema budućnost. Bitno je bilo osluškivati scenu, publiku, nove trendove i mogućnosti koje su otvorile prije sedam godina kada smo preselili festival na Ljetnu pozornicu u Opatiju. Rastao je na sve moguće načine: rasla je publika, broj filmova, broj gostiju, kao i popratni sadržaj za filmske profesionalce, edukacije, diskurzivni programi s autorima, studije slučaja, majstorska predavanja… Publika nas je slijedila iz Ičića u Opatiju, a tamo nas je čekala i neka nova. To je, rekla bih, bio najveći dokaz da smo donijeli dobru odluku. Na to dosta utječe i činjenica da je udruga LFF prisutna u zajednici tijekom cijele godine kroz razne popratne aktivnosti mimo festivala (prvenstvo zahvaljujući trudu direktorice Jelene Androić), čime i doprinosi rastu samog festivala i popularizaciji hrvatskog dokumentarnog filma.

Koje ovogodišnje filmove najviše ističeš kao "must see"? Ima li nekih novih autorskih imena?

- Najradije bih počela s klasičnom floskulom: teško je izdvojiti, pogledajte ih sve (smijeh). Zapravo to i mislim jer je programski direktor Oliver Sertić ove, kao i svih prethodnih godina, složio program gotovo kao filmsku cjelinu i svaki festivalski dan je divno zaokružen. Volimo reći da je LFF festival na koji se vraćaju doajeni hrvatske dokumentaristike poput Gorana Devića ili Silvestra Kolbasa čije filmove imamo u programu i ove godine, a ujedno je i mjesto na kojem mladi autori i autorice žele prikazati svoj prvi film. Upravo je mladim autoricama i autorima Liburnija mjesto na kojem odluče – da, ovo je ono čime se želim baviti i dalje. Tijekom godina smo ugostili više debitantskih redatelja i redateljica koje su zbog podrške koju su dobili na festivalu kako od struke tako i od vjerne opatijske publike, odlučili ostati u filmu, upisati akademiju, i vratiti se na ovaj i mnoge druge festivali s novim filmovima. Što se tiče "must see" filmova, meni je jedan od najdražih filmova koji prikazujemo izvan konkurencije, zadnji dan festivala, film Srđana Keče "Muzej Revolucije". Film nam dolazi ravno sa Sarajeva i to sa Srcem Sarajeva za najbolji dokumentarni film. Osim njega, s nagradama SFF-a dolaze i "Veće od traume", film ko-autorica Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski, kao i kratki film Ante Zlatka Stolice "Babajanja".

U čast prerano preminulom riječkom filmskom kritičaru Draganu Rubeši LFF u suradnji s Art-kinom hvalevrijedno uvodi nagradu koja njegovo ime nosi...

- Ovo je bila inicijativa koju je pokrenuo Oliver Sertić, a objeručke prihvatila Jelena Androić. Zapravo ideja na koju smo svi od samog starta reagirali "To je to, tako treba biti". Dragan je bio stalni gost festivala, pratio je i podržao festival od njegovih početaka, ovo je minimum minimuma kojim mu se možemo odužiti. Nagrada je zamišljena kao nagrada kritičarke, dakle jedna osoba će (ove godine je to mlada kritičarka Iva Rosandić) birati najbolji film iz konkurencije, a pobjednik će dobiti već prepoznatljivu statuu umjetnika Saše Jantoleka, inspiriranu osobom i djelom Dragana Rubeše.

LFF se na jedan dan vratio i u Ičiće, odakle je i potekao. Nostalgija?

- Ufff… ne znam kako opisati taj osjećaj (smijeh). U jednom trenutku, dan prije programa, Jelena Androić me pitala "Daj me podsjeti, zašto smo ono otišli odavde?" Imala sam odgovor, ali u tom trenutku nije zvučao kao dobar razlog (hahaha). Tu je i za mene sve počelo, tamo sam se zaljubila u ovaj festival, u hrvatski dokumentarni film, u autore i, najviše od svega, u cijeli tim ljudi koji i dan danas rade na festivalu. Prošli petak smo se vratili u Ičiće, na jedan dan i (nadam se) napravili filmsko-glazbenu feštu dostojnu svih tih prekrasnih 13 godina koje smo proveli u lučici. Gledali smo prvog pobjednika LFF-a, film "Patchwork" redateljice Tanje Miličić (današnje ravnateljice Pulskog filmskog festivala) i pobjednika ovogodišnjeg festivala Beldocs, film Luke Papića "Bez". Sve je bilo kao nekada – stolica je falilo, publika je sjedila po zidićima, gledala filmove s nogu…. Sve smo zaokružili jednom dobrom punk svirkom benda Šiza, kako smo to i znali raditi u lučici svih tih godina. Ma baš kako treba!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => od ZagrebDoxa do Liburnije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => od ZagrebDoxa do Liburnije 2 0 9047 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-08-26 19:05:12 [created_by] => 3175 [created_by_alias] => Marko Njegić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-08-29 06:42:59 [modified_by] => 3175 [publish_up] => 2022-08-25 12:20:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 178 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 286 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta filma i televizije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, film, tv [secure] => 0 [page_title] => Film & TV [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/08\/26\/23163698.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/26\/23163700.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/26\/23163702.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/26\/23163696.jpg","\/images\/slike\/2022\/08\/26\/23163694.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tanja Kanazir","Tanja Kanazir","Tanja Kanazir","Sa\u0161a Jantolek","Tanja Kanazir"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_23163698_1920.jpg":"1920x1080","k_23163698_1280.jpg":"1280x1280","k_23163698_1024.jpg":"1024x1024","k_23163698_640.jpg":"640x640","k_23163698_480.jpg":"480x480","k_23163698_340.jpg":"340x340","k_23163698_220.jpg":"220x220","o_23163698_1280.jpg":"1280x853","o_23163698_1024.jpg":"1024x682","o_23163698_640.jpg":"640x426","o_23163698_480.jpg":"480x320","o_23163698_340.jpg":"340x226","o_23163698_220.jpg":"220x146","h_23163698_1280.jpg":"1280x854","h_23163698_1024.jpg":"1024x683","h_23163698_640.jpg":"640x427","h_23163698_480.jpg":"480x320","h_23163698_340.jpg":"340x227","h_23163698_220.jpg":"220x147","pp_23163698_1280.jpg":"1280x1628","pp_23163698_1024.jpg":"1024x1303","pp_23163698_640.jpg":"640x814","pp_23163698_480.jpg":"480x611","pp_23163698_340.jpg":"340x432","pp_23163698_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23163700_1920.jpg":"1920x1080","k_23163700_1280.jpg":"1280x1280","k_23163700_1024.jpg":"1024x1024","k_23163700_640.jpg":"640x640","k_23163700_480.jpg":"480x480","k_23163700_340.jpg":"340x340","k_23163700_220.jpg":"220x220","o_23163700_1280.jpg":"1280x1920","o_23163700_1024.jpg":"1024x1536","o_23163700_640.jpg":"640x960","o_23163700_480.jpg":"480x720","o_23163700_340.jpg":"340x510","o_23163700_220.jpg":"220x330","h_23163700_1280.jpg":"1280x854","h_23163700_1024.jpg":"1024x683","h_23163700_640.jpg":"640x427","h_23163700_480.jpg":"480x320","h_23163700_340.jpg":"340x227","h_23163700_220.jpg":"220x147","pp_23163700_1280.jpg":"1280x1628","pp_23163700_1024.jpg":"1024x1303","pp_23163700_640.jpg":"640x814","pp_23163700_480.jpg":"480x611","pp_23163700_340.jpg":"340x432","pp_23163700_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23163702_1920.jpg":"1920x1080","k_23163702_1280.jpg":"1280x1280","k_23163702_1024.jpg":"1024x1024","k_23163702_640.jpg":"640x640","k_23163702_480.jpg":"480x480","k_23163702_340.jpg":"340x340","k_23163702_220.jpg":"220x220","o_23163702_1280.jpg":"1280x853","o_23163702_1024.jpg":"1024x682","o_23163702_640.jpg":"640x426","o_23163702_480.jpg":"480x320","o_23163702_340.jpg":"340x226","o_23163702_220.jpg":"220x146","h_23163702_1280.jpg":"1280x854","h_23163702_1024.jpg":"1024x683","h_23163702_640.jpg":"640x427","h_23163702_480.jpg":"480x320","h_23163702_340.jpg":"340x227","h_23163702_220.jpg":"220x147","pp_23163702_1280.jpg":"1280x1628","pp_23163702_1024.jpg":"1024x1303","pp_23163702_640.jpg":"640x814","pp_23163702_480.jpg":"480x611","pp_23163702_340.jpg":"340x432","pp_23163702_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_23163696_1920.jpg":"1920x1080","k_23163696_1280.jpg":"1280x1280","k_23163696_1024.jpg":"1024x1024","k_23163696_640.jpg":"640x640","k_23163696_480.jpg":"480x480","k_23163696_340.jpg":"340x340","k_23163696_220.jpg":"220x220","o_23163696_1280.jpg":"1280x960","o_23163696_1024.jpg":"1024x768","o_23163696_640.jpg":"640x480","o_23163696_480.jpg":"480x360","o_23163696_340.jpg":"340x255","o_23163696_220.jpg":"220x165","h_23163696_1280.jpg":"1280x854","h_23163696_1024.jpg":"1024x683","h_23163696_640.jpg":"640x427","h_23163696_480.jpg":"480x320","h_23163696_340.jpg":"340x227","h_23163696_220.jpg":"220x147","pp_23163696_1280.jpg":"1280x1628","pp_23163696_1024.jpg":"1024x1303","pp_23163696_640.jpg":"640x814","pp_23163696_480.jpg":"480x611","pp_23163696_340.jpg":"340x432","pp_23163696_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23163694_1920.jpg":"1920x1080","k_23163694_1280.jpg":"1280x1280","k_23163694_1024.jpg":"1024x1024","k_23163694_640.jpg":"640x640","k_23163694_480.jpg":"480x480","k_23163694_340.jpg":"340x340","k_23163694_220.jpg":"220x220","o_23163694_1280.jpg":"1280x853","o_23163694_1024.jpg":"1024x682","o_23163694_640.jpg":"640x426","o_23163694_480.jpg":"480x320","o_23163694_340.jpg":"340x226","o_23163694_220.jpg":"220x146","h_23163694_1280.jpg":"1280x854","h_23163694_1024.jpg":"1024x683","h_23163694_640.jpg":"640x427","h_23163694_480.jpg":"480x320","h_23163694_340.jpg":"340x227","h_23163694_220.jpg":"220x147","pp_23163694_1280.jpg":"1280x1628","pp_23163694_1024.jpg":"1024x1303","pp_23163694_640.jpg":"640x814","pp_23163694_480.jpg":"480x611","pp_23163694_340.jpg":"340x432","pp_23163694_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15543181 Threads: 3 Questions: 3208989094 Slow queries: 7234487 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236141099 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 44 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) ) [link] => /kultura/film-tv/petra-blaskovic-je-jedno-od-najprepoznatljivijih-lica-iz-organizacije-hrvatskih-filmskih-festivala-zaljubila-sam-se-u-ovaj-posao-gledajuci-publiku-kako-gleda-film-1219353 [printLink] => /kultura/film-tv/petra-blaskovic-je-jedno-od-najprepoznatljivijih-lica-iz-organizacije-hrvatskih-filmskih-festivala-zaljubila-sam-se-u-ovaj-posao-gledajuci-publiku-kako-gleda-film-1219353?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 688888 [name] => Petra Blašković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-26 21:22:11 [main_article_id] => 0 [alias] => petra-blaskovic [link] => /tag/petra-blaskovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 199344 [name] => liburniafilmfestival [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => liburniafilmfestival [link] => /tag/liburniafilmfestival ) [2] => stdClass Object ( [id] => 295746 [name] => ZagrebDox [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zagrebdox [link] => /tag/zagrebdox ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => od ZagrebDoxa do Liburnije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Petra Blašković je jedno od najprepoznatljivijih lica iz organizacije hrvatskih filmskih festivala: ‘Zaljubila sam se u ovaj posao gledajući publiku kako gleda film‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3175 [name] => Marko Njegić [username] => marko-njegi [email] => marko-njegi@sd.hr [password] => $2y$10$InymkgzsoQ8yBIABvfFbSu.rpTzqylffc4TDDFaRUJ8zdZUOeS5dS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-njegic-3175 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1693 [gender] => m [description] => [image] => 1693.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1693.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/26/23163698.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tanja Kanazir [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/26/23163698.jpg [title] => Tanja Kanazir ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/26/23163700.jpg [title] => Tanja Kanazir ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/26/23163702.jpg [title] => Tanja Kanazir ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/26/23163696.jpg [title] => Saša Jantolek ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/08/26/23163694.jpg [title] => Tanja Kanazir ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Petra Blašković je jedno od najprepoznatljivijih ženskih lica kad je u pitanju organizacija hrvatskih filmskih festivala, od ZagrebDoxa do Liburnije. Prošle godine, Petra je postala producentica Liburnia Film Festivala nakon što je više godina provela u organizaciji festivala. Kao takva, prava je osoba za razgovor u vezi 20. LFF-a koje se održava od 24. do 28. kolovoza u Opatiji, ali i festivala općenito.

Ljubav na prvi pogled

Kolika je razlika između posla koji si obavljala prije nego što si postala producentica?

- U film sam ušla 2014. kao volonterka na Pulskom filmskom festivalu, a prije toga sam se bavila novinarstvom. Taj prijelaz mi je zapravo bio dosta prirodan. Moment koji je sve to "zacementirao" se dogodio u pulskoj Areni u prvih 30 sekundi filma otvaranja. Svjetlo se ugasilo, krenula je špica, svi su gledali u platno, a ja sam gledala u publiku i prvi put zapravo osjetila energiju zajedničkog gledanja filma na festivalu kojeg sam tada bila dio. Za mene je to još uvijek osjećaj koji tražim na svakom festivalu nakon toga.

Kako se osjećaš u ulozi producentice LFF-a? Koliko ti je ova godina lakša od prethodne koronske?

- Na LFF sam došla prije devet izdanja, u lučicu u Ičićima, s kolegicom i velikom prijateljicom Marinom Burić. Ona je tada već radila u produkcijskoj kući Restart, a prije toga smo zajedno radile na lokalnoj televiziji te smo na poziv Olivera Sertića bila angažirane u timu Festivalskih kronika. Nakon dvije godine kronika, prešla sam u Ured za goste, a prošle godine u festivalsku produkciju. Naš festivalski tim nije velik, ali ga čine veliki festivalski profesionalci, na čelu s direktoricom Jelenom Androić koja je alfa i omega svega. Kada radiš dugo godina s istim timom, što je slučaj kod LFF-a, ovo realno prestaje biti posao i postaje način života; kolege postaju prijatelji, a što se bolje poznajemo, to bolje i radimo skupa. Bez obzira na titulu, svi dijelimo ljubav prema filmu i zajedno kreiramo ovu festivalsku priču.

Koliko su festivali patili zbog korone?

- Obje pandemijske godine smo imali sreću i uspjeli održati LFF u fizičkom izdanju. Svakako je pomoglo to da je festival ljetni, da se održava na otvorenome i da smo imali u trenutku održavanja malo povoljniju pandemijsku sliku u državi. Produkcija je dobila jedan kompletno novi prioritet – stavila je zdravlje i sigurnost publike na prvo mjesto, a sve ostalo nakon toga. Logistika je bila dosta zahtjevnija, stres je bio na nekoj novoj razini, svi smo bili jako oprezni i svjesni da se moramo prilagoditi trenutku i izvući najbolje od svega. Zanimljivo je to da gotovo pa uopće nismo imali pad u broju posjetitelja, kao i gostiju. Prošle godine smo usprkos kovidu ostvarili bitnu regionalnu suradnju sa srpskim festivalom dokumentarnog filma Beldocs te pokrenuli novu radionicu za filmske profesionalce i projekte u "rough-cut" fazi.

A produkcija dokumentarnih filmova?

- Ako je suditi prema broju prijava koje smo imali u dvije pandemijske godine, kao i broju filmova koje smo prikazali u konkurenciji pa i u programu van konkurencije, dokumentarna produkcija je patila manje od igranih filmova. Igrani filmovi većinom zahtijevaju drugačije produkcijske uvjete te je manje mogućnosti za prilagodbu. Dokumentarni film ipak više prati stvarne okolnosti i situacije u kojima se priča i njihovi protagonisti nađu tom trenutku pa je prilagodljiviji, a čak i ovakve "ograničavajuće" okolnosti zapravo služe kao inspiracija, u svijet donose aktualne i relevantne filmove. Autor odnosno redatelj prati priču ma kako god se ona razvijala što je uvijek moguće bez obzira na ograničenje kretanja i lockdown u kojem smo se svi našli tijekom dvije godine.

Možeš li usporediti rad na Zagreb Doxu i Liburniji?

- Svakom projektu pristupam na drugačiji način, i jako mi je drago da na oba festivala imam povjerenje festivalske direkcije sudjelovati u oblikovanju novog izdanja. Na Liburniju sam došla prije devet godina, i to je bila ljubav na prvi pogled. Od tada svako ljeto, umjesto godišnjeg, biram raditi na tom festivalu s timom koji jednako dugo ili duže bira isto to! ZagrebDox je festival koji me profesionalno najviše oblikovao jer sam, između ostaloga, imala čast i privilegiju raditi kao izvršna producentica s tadašnjim producenticom Lucijom Parać. Zahvaljujući osnivaču i direktoru Nenadu Puhovskom, od prošle godine sam dio i selekcijskog tima. Oba festivala, kao i svaki drugi na kojem sam u nekom trenutku sudjelovala (Animafest, Zagreb Film Festival, Motovun Film Festival…), odvažili su me da se profesionalno okušam i na najvećem svjetskom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu – IDFA-i, na kojem sam prethodne tri godine radila kao internacionalni "press officer". U najkraćim crtama, angažmani su dosta različiti, i u pristupu i u trajanju, a svaki je meni osobno, a i profesionalno, neizostavan.

Nagrada u čast Dragana Rubeše

Liburnia je dogurala do visokog 20. izdanja. Koliko je iz tvoje perspektive festival (na)rastao?

- Festival koji ne raste, nažalost, nema budućnost. Bitno je bilo osluškivati scenu, publiku, nove trendove i mogućnosti koje su otvorile prije sedam godina kada smo preselili festival na Ljetnu pozornicu u Opatiju. Rastao je na sve moguće načine: rasla je publika, broj filmova, broj gostiju, kao i popratni sadržaj za filmske profesionalce, edukacije, diskurzivni programi s autorima, studije slučaja, majstorska predavanja… Publika nas je slijedila iz Ičića u Opatiju, a tamo nas je čekala i neka nova. To je, rekla bih, bio najveći dokaz da smo donijeli dobru odluku. Na to dosta utječe i činjenica da je udruga LFF prisutna u zajednici tijekom cijele godine kroz razne popratne aktivnosti mimo festivala (prvenstvo zahvaljujući trudu direktorice Jelene Androić), čime i doprinosi rastu samog festivala i popularizaciji hrvatskog dokumentarnog filma.

Koje ovogodišnje filmove najviše ističeš kao "must see"? Ima li nekih novih autorskih imena?

- Najradije bih počela s klasičnom floskulom: teško je izdvojiti, pogledajte ih sve (smijeh). Zapravo to i mislim jer je programski direktor Oliver Sertić ove, kao i svih prethodnih godina, složio program gotovo kao filmsku cjelinu i svaki festivalski dan je divno zaokružen. Volimo reći da je LFF festival na koji se vraćaju doajeni hrvatske dokumentaristike poput Gorana Devića ili Silvestra Kolbasa čije filmove imamo u programu i ove godine, a ujedno je i mjesto na kojem mladi autori i autorice žele prikazati svoj prvi film. Upravo je mladim autoricama i autorima Liburnija mjesto na kojem odluče – da, ovo je ono čime se želim baviti i dalje. Tijekom godina smo ugostili više debitantskih redatelja i redateljica koje su zbog podrške koju su dobili na festivalu kako od struke tako i od vjerne opatijske publike, odlučili ostati u filmu, upisati akademiju, i vratiti se na ovaj i mnoge druge festivali s novim filmovima. Što se tiče "must see" filmova, meni je jedan od najdražih filmova koji prikazujemo izvan konkurencije, zadnji dan festivala, film Srđana Keče "Muzej Revolucije". Film nam dolazi ravno sa Sarajeva i to sa Srcem Sarajeva za najbolji dokumentarni film. Osim njega, s nagradama SFF-a dolaze i "Veće od traume", film ko-autorica Vedrane Pribačić i Mirte Puhlovski, kao i kratki film Ante Zlatka Stolice "Babajanja".

U čast prerano preminulom riječkom filmskom kritičaru Draganu Rubeši LFF u suradnji s Art-kinom hvalevrijedno uvodi nagradu koja njegovo ime nosi...

- Ovo je bila inicijativa koju je pokrenuo Oliver Sertić, a objeručke prihvatila Jelena Androić. Zapravo ideja na koju smo svi od samog starta reagirali "To je to, tako treba biti". Dragan je bio stalni gost festivala, pratio je i podržao festival od njegovih početaka, ovo je minimum minimuma kojim mu se možemo odužiti. Nagrada je zamišljena kao nagrada kritičarke, dakle jedna osoba će (ove godine je to mlada kritičarka Iva Rosandić) birati najbolji film iz konkurencije, a pobjednik će dobiti već prepoznatljivu statuu umjetnika Saše Jantoleka, inspiriranu osobom i djelom Dragana Rubeše.

LFF se na jedan dan vratio i u Ičiće, odakle je i potekao. Nostalgija?

- Ufff… ne znam kako opisati taj osjećaj (smijeh). U jednom trenutku, dan prije programa, Jelena Androić me pitala "Daj me podsjeti, zašto smo ono otišli odavde?" Imala sam odgovor, ali u tom trenutku nije zvučao kao dobar razlog (hahaha). Tu je i za mene sve počelo, tamo sam se zaljubila u ovaj festival, u hrvatski dokumentarni film, u autore i, najviše od svega, u cijeli tim ljudi koji i dan danas rade na festivalu. Prošli petak smo se vratili u Ičiće, na jedan dan i (nadam se) napravili filmsko-glazbenu feštu dostojnu svih tih prekrasnih 13 godina koje smo proveli u lučici. Gledali smo prvog pobjednika LFF-a, film "Patchwork" redateljice Tanje Miličić (današnje ravnateljice Pulskog filmskog festivala) i pobjednika ovogodišnjeg festivala Beldocs, film Luke Papića "Bez". Sve je bilo kao nekada – stolica je falilo, publika je sjedila po zidićima, gledala filmove s nogu…. Sve smo zaokružili jednom dobrom punk svirkom benda Šiza, kako smo to i znali raditi u lučici svih tih godina. Ma baš kako treba!

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tanja Kanazir Tanja Kanazir Tanja Kanazir Saša Jantolek Tanja Kanazir
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/film-tv/petra-blaskovic-je-jedno-od-najprepoznatljivijih-lica-iz-organizacije-hrvatskih-filmskih-festivala-zaljubila-sam-se-u-ovaj-posao-gledajuci-publiku-kako-gleda-film-1219353 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=adee9f9516a62c9b1b61c01a43bd9c853e161b79 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Petra+Bla%C5%A1kovi%C4%87+je+jedno+od+najprepoznatljivijih+lica+iz+organizacije+hrvatskih+filmskih+festivala%3A+%E2%80%98Zaljubila+sam+se+u+ovaj+posao+gledaju%C4%87i+publiku+kako+gleda+film%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fpetra-blaskovic-je-jedno-od-najprepoznatljivijih-lica-iz-organizacije-hrvatskih-filmskih-festivala-zaljubila-sam-se-u-ovaj-posao-gledajuci-publiku-kako-gleda-film-1219353 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fpetra-blaskovic-je-jedno-od-najprepoznatljivijih-lica-iz-organizacije-hrvatskih-filmskih-festivala-zaljubila-sam-se-u-ovaj-posao-gledajuci-publiku-kako-gleda-film-1219353 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => od ZagrebDoxa do Liburnije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Film & TVod ZagrebDoxa do Liburnije

Petra Blašković je jedno od najprepoznatljivijih lica iz organizacije hrvatskih filmskih festivala: ‘Zaljubila sam se u ovaj posao gledajući publiku kako gleda film‘

Piše Marko Njegić
25. kolovoza 2022. - 14:20

Petra Blašković je jedno od najprepoznatljivijih ženskih lica kad je u pitanju organizacija hrvatskih filmskih festivala, od ZagrebDoxa do Liburnije. Prošle godine, Petra je postala producentica Liburnia Film Festivala nakon što je više godina provela u organizaciji festivala. Kao takva, prava je osoba za razgovor u vezi 20. LFF-a koje se održava od 24. do 28. kolovoza u Opatiji, ali i festivala općenito.

Ljubav na prvi pogled

Kolika je razlika između posla koji si obavljala prije nego što si postala producentica?

- U film sam ušla 2014. kao volonterka na Pulskom filmskom festivalu, a prije toga sam se bavila novinarstvom. Taj prijelaz mi je zapravo bio dosta prirodan. Moment koji je sve to "zacementirao" se dogodio u pulskoj Areni u prvih 30 sekundi filma otvaranja. Svjetlo se...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 08:43