StoryEditorOCM
NeretvaJEDINA U PLOČAMA

Dnevni boravak - pomoć i njega u kući za starije i nemoćne Ploče slavi 15 godina djelovanja

Piše Tekst i slike: Ante Šunjić
25. listopada 2023. - 15:30
Dnevni boravak-pomoć i njega u kući za starije i nemoćne Ploče – 15 godina djelovanja – jedina takva u PločamaAnte Šunjić/

Udruga Dnevni boravaka – pomoć i njega u kući za starije i nemoćne Pločane proslavila je hvalevrijedan jubilej – 15 godina djelovanja. Svečanost je održana u pločanskome restoranu Mornar, a prisutnima je o počecima rada Udruge i dosadašnjim aktivnostima govorila predsjednica Slavenka Mušan

„Dan, po dan, nabrojalo se 15 godina od kako je ustanovljena naša Udruga » Pomoć u kući". Ne samo 15 godina, već ranije smo počeli s pružanjem usluga u zajednici putem udruge Matice umirovljenika, jer nam je to bio brži put da počnemo djelovati. Trebalo je proći administrativne procedure, a za prvi projekt sufinanciran od strane Ministarstva branitelja i međugeneracijske solidarnosti nam nije bilo vremena, tako da smo iskoristili tu mogućnost. U isto vrijeme smo imali benefit što je naš sugrađanin Ivo Karamati¢ bio zamjenik župana i omogućio nam kupnju vozila, kojeg i danas koristimo. To naglašavam, jer ne bismo mogli pružiti usluge svim korisnicima sa šireg područja grad Ploča da nemamo vozilo“, rekla je Mušan i nastavila:.

„Prva inicijativa je krenula iz našeg Grada odnosno tadašnjeg Poglavarstva na čelu s gradonačelnikom Antom Karamatićem, koji je prepustio meni, tadašnjoj zamjenici da pripremim i procijenim potrebe, odnosno predložim proračunska sredstva za rad Udruge. Znali smo da trebamo imati vremena za one kojima smo potrebni, a često su to bili usamljeni, zaboravljeni korisnici. Trebalo im je dati nadu, pružiti utjehu i osmjeh, za puno njih, koji su bili na odlasku“.

Mušan je istaknula kako su pružili preko 50 tisuća različitih usluga za 288 korisnika. „Postojali smo samo mi, entuzijasti sa naše dvije ili tri prve zaposlenice, za otvaranje zaboravljenih vrata i zaboravljenih roditelja, baka i djedova, koji su nas stvarali uz Centar za socijalni rad, koji je imao informaciju o najugroženijim korisnicima.

Danas je to drugačije. Imamo niz projekata (ZAŽELI- koji obuhvaća sve potrebite) i usluga koje su dostupne korisnicima. Imamo domove, hospicije, iako nama to ni danas nije dostupno (ne pamtimo kada je neki korisnik smješten u naš dom). Srećom, graničimo sa Hercegovinom, gdje je to daleko bolje organizirano i smještajni kapaciteti su dostupni svima“, rekla je predsjednica pločanske udruge i naglasila kako je „naša Udruga je trenutno jedina u Pločama na,,braniku" za one najteže ili nešto manje teške, usamljene i zaboravljene čiji teret nose Jadra, Blaža uz nas nekolicinu, koji smo uz njih“. Zahvalila se Dubrovačko neretvanskoj županiji i Gradu Ploče na financijskoj potpori u dosadašnjemu radu.

„Valja napomenuti da smo već desetak godina u registru pružatelja usluga, u Ministarstvu rada mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, tako da tim putem najsiromašniji imaju besplatne usluge. Na kraju hvala svima koji su bilo čime doprinijeli našem radu i opstojnosti, uz nadu da će ova Udruga još dugo postojati i imati vrijeme i osmjeh za najpotrebnije“, zaključila je Mušan.

11. lipanj 2024 11:12