StoryEditorOCM
KonavlePoznata još od doba dubrovačke republike

Ova cijenjena sorta grožđa bila je na pragu izumiranja, ali se upravo dogodio preokret

Piše G. B.
15. lipnja 2024. - 10:23

Nakon ispunjavanja svih propisanih uvjeta, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu izdala je službenu potvrdu o priznavanju klona vinske sorte Malvasija dubrovačka VV-141, izvijestili su iz Dubrovačko-neretvanske županije.

Podsjetili su kako su Dubrovačko-neretvanska županija, Grad Dubrovnik i Općina Konavle potpisali sporazum kojim su u proteklih pet godina sufinancirali projekt istraživanja i kloniranja ove vinske sorte. Ishođenje navedene potvrde o priznavanju klona omogućit će se veći broj sadnica te veća proizvodnja vina Malvasija koje je kroz prošlost imalo veliki značaj za dubrovačko područje.

Podsjetimo, Malvasija dubrovačka sorta je karakteristična za južni dio Republike Hrvatske, a najviše nasad ove loze nalazi se na području Općine Konavle. Malvasija je vino cijenjeno još od doba Dubrovačke Republike.

Iako se u jednom trenutku strahovalo kako će ova sorta u potpunosti nestati, intenzivirali su se napori za njenom revitalizacijom. Tako je i prošle godine u Cavtatu održan kongres koji je okupio više od 300 proizvođača Malvasije iz cijelog svijeta i gdje su istaknuti napori za većom, ali i kontroliranom proizvodnjom na području naše županije.

15. lipanj 2024 10:25