StoryEditorOCM
KonavleMuzeji i galerije Konavala

Dođite na predavanje "Život i djelo Mija Šiše" u Zavičajnom muzeju Konavala

Piše Dv
4. prosinca 2023. - 13:20

Ususret rođendanu Mija Šiše Konavljanina okupit ćemo se u Zavičajnom muzeju Konavala u četvrtak, 7. studenoga u 19 sati na predavanju "Život i djelo Mija Šiše."

Predavanje je posvećeno cjelokupnom opusu likovne zbirke Galerije Šiša, od njegovih najranijih radova, preko velikih kompozicija sve do etnografskih tema kojima se Šiša intenzivno bavio u drugoj polovici života. Pregled tog velikog raspona likovnog interesa sažet je kroz izbor građe koja je vlasništvo nasljednika i kroz postav Galerije Mija Šiše Konavljanina, a ujedno je i orijentir za poznavanje života i djela ovog umjetnika.

Mijo Šiša već je kao dječak pokazao stvaralački talent i intenzivnu potrebu za likovnim izražavanjem, što je rezultiralo većom zbirkom njegovih prvih radova na papiru i u drvu. Radovi ovog perioda svjedoče o snažnom osjećaju za prostor i kompoziciju, nagovještavaju veliku likovnu karizmu, a intenzivna potreba za stvaranjem likovnih djela pridonosi njegovu napredovanju i učenju.

Cijeli svoj život Mijo Šiša posvećuje likovnosti, no iako se njegov opus mijenjao, uvijek je jednako privlačio svojom svježinom. O njemu pišu brojni kritičari i kroničari koji su uvijek iznova pasionirani njegovim izričajem. Prof. dr. Stijepo Obad 1960. godine zapisuje kako s Mijom Šišom Konavle po prvi put imaju svog rođenog umjetnika kojemu je rodni kraj nepresušno vrelo tema. Idućih 57 godina, Mijo Šiša je stvarao i zadužio Konavle svojim radom, a brojnim djelima razasutim po svijetu ovjekovječio nam je konavosku baštinu i svakodnevnicu.

Mi ćemo u četvrtak, zajedno s vama, prohujati kroz ovo veliko stvaralaštvo uz interpretaciju Antonije Rusković Radonić. Radujemo se vašem dolasku! 

26. svibanj 2024 09:19