Da je dobro zazimilo, potvrđuje temperatura na Grudi gdje je jutros izmjereno tek 0,2 Celzija. Pojavila se i prekala, tamošnji meteorološki fenomen koji, kazat će upućeni, jamči dobru zelenu menestru. Sve to po staroj uzrečici da raštan treba proći led da bi bio dobar za omiljeni specijalitet konavoskog kraja.
U blogu Muzeja i galerija Konavala podsjećaju da će Konavljani rijetko reći da je zima, već da je studeno i da je vanka prava studen. Svako jutro većina će se probuditi uz prekalu, odnosno mraz, a ponegdje će tu istu prekalu nazvati slana. Dobro je pitanje radi li se o istoj pojavi, što neki pojašnjavaju da je slana lagano inje koje se ne mrzne na tlu već lagano pobijeli, a prekala je rosa koja se zaledila: Ona mrzne i čini pravu nevoju intrati. Drugi pak pojašnjavaju da su prekala i slana ista pojava, a nijedno objašnjenje nije krivo, već ovisi u kojem se kontekstu i gdje ona koristi.