StoryEditorOCM
DubrovnikI PO TREĆU DOZU?

Stiže Spikevax, a Dubrovčani se već raspituju mogu li ga dobiti: ‘Nema dokaza da će booster pojačati zaštitu od covida, ali od viška glava ne boli‘

Piše Lorita Vierda
18. listopada 2021. - 09:05

Nismo još potpuno sigurni ima li mu svrhe, ali za popularno nazvanim 'boosterom', trećom dozom cjepiva protiv Covida 19 već je dobra potražnja. Svjetska zdravstvena organizacija još je zbunjena oko toga ima li mu svrhe, osobito tamo gdje je postignut kolektivni imunitet, pa će preporuka oko toga tko ga smije dobiti i kad biti kontrolirana, dok su brojni liječnici dosta rezervirani jer nema čvrstih dokaza da će booster pomoći pojačati zaštitu. Treba li cijepljenima booster i zašto, postoji li zabrinutost oko posljedica i kakvih, objašnjava voditeljica Odjela infektologije dubrovačke Opće bolnice, doc.dr.sc. Ljiljana Betica Radić, prim.

-Brojna istraživanja pokazuju kako imunokompromitirani često nisu adekvatno odgovorili na prve dvije doze cjepiva. Preporuka za dodatnom dozom temelji se na istraživanjima koja su dokazala kako dodatna doza cjepiva povećava razinu protutijela protiv virusa kod pacijenata s oslabljenim imunološkim sustavom, odnosno transplantiranim pacijentima. Drugi razlog je što vremenom imunitet koji je nastao cijepljenjem slabi."

Prva, druga, treća... dokad?

- Preporuka za docjepljivanjem ili primjena tzv. booster doze temelji se na istraživanjima koja pokazuju porast razine protutijela kada se booster doza primijeni 6 mjeseci nakon druge doze u osoba starosti od 18 do 55 godina. Treći razlog je slabiji imuni odgovor na mutirane sojeve, aktualni delta soj, zbog čega dolazi do proboja virusa. U ispitivanjima osoba cijepljenih s cjepivom Comirnaty pokazalo se da osobe cijepljene jednom dozom imaju zaštitu od 33 posto, a s dvije doze 88 posto, ali važno je naglasiti kako je zaštita od teškog oblika bolesti 96 posto. Što se tiče sigurnosti, rizik od upalnih bolesti srca ili drugih vrlo rijetkih nuspojava nakon primjene booster doze mRNA cjepiva nije veći od rizika za nuspojave nakon druge doze i pomno se prati.", dodaje dr. Betica Radić.

image
Doc.dr.sc. Ljiljana Betica Radić, prim., spec.infektologije, voditeljica Odjela infektologije OB Dubrovnik
Božo Radić/cropix

Dugotrajnu zaštitu, onu kakvu najčešće nudi prirodno stvoreni imunitet kod preboljelih, nova, treća doza pokušat će stvoriti više antitijela. Trebala bi pomoći da se lakše preboli korona, a dobiti je, očigledno, možete. Pa što bude. Slično su, sjećate se, govorili i nakon prve, a potom i druge doze cjepiva, da je potrebno docjepljivanje kako bi koronu lakše preboljeli. U zadnjih nekoliko tjedana čujemo grozne priče o slučajevima Dubrovčana koji su, nakon cijepljenja drugom dozom, dobili koronu u težem obliku ili završili na respiratoru. U takvim slučajevima pažnja se opet skreće na prethodno zdravstveno stanje oboljelih, broje se komorbiditeti i godine života, dok se dosad brojalo sve osim toga.

Ne zna se valja li, ali...

-Izviješća CDC-a i studije iz Izraela opisuju da su među kompletno cijepljenim oboljelim hospitaliziranim osobama u pravilu starije osobe preko 65 godina. Studije također opisuju kako kompletno cijepljene mlađe osobe bez komorbiditeta imaju potpunu zaštitu od teškog oblika COVID-19 bolesti, hospitalizacije ili smrtnog ishoda.", dodaje dr. Betica Radić.

U dubrovačkoj Općoj bolnici s današnjim danom 23 osobe hospitalizirane su zbog covida, a pet pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb i nalaze se na respiratoru.

- U pravilu 90 posto hospitaliziranih su necijepljene osobe, a među cijepljenima to su osobe preko 65 godina ili sa značajnim komorbiditetima", tvrdi šefica dubrovačke Infektologije.

Milijun zašto, milijun zato – enciklopedija bi se mogla napisati o svemu što se događa kontra svega onoga što nam govore o koroni, no htjeli ili ne, preboljeli je ili ne, booster je tu i već je dobro zainteresirao Dubrovčane. Prijava nema, kažu iz dubrovačkog Doma zdravlja, ali zainteresiranih poziva ima. No sve će ovisiti o liječnicima koji će biti zaduženi za odluku o tome kome treba booster i zašto, te pisati preporuke.

image
Može li nam i koliko tzv. booster zona pomoći u borbi protiv korone
AFP

Pojačava li treća doza zaista odgovor imunološkog sustava još nije dobro poznato, zasad je to tako, no postoje i razlozi zbog kojih su liječnici itekako zabrinuti, vjeruju da možda uopće nema potrebe za trećom dozom, jer nema čvrstih dokaza da će sigurno pomoći. Nitko se još nije oglasio o tome jesmo li postigli kolektivni imunitet. To će, valjda, kad potroše sva cjepiva.

05. svibanj 2024 22:22