StoryEditorOCM
DubrovnikIde sat unatrag !

Noćas prelazimo na zimsko vrijeme, spavamo sat vremena duže, ali nam i dan traje kraće

Piše Stanislav Soldo
26. listopada 2024. - 22:00

Noćas se „pomiče“ sat i prelazimo na zimsko računanje vremena. Ne zaboravite vratiti kazaljke jedan sat unatrag, s tri sata ujutro na dva sata.  Većina uređaja povezanih s internetom vrijeme će automatski pomaknuti na zimsko, no stare satne mehanizme trebati će vratiti ručno. Zimsko računanje vremena, prema uredbi Vlade Republike Hrvatske, traje do 30. ožujka 2025. godine. 

 Zbog pomicanja sata spavati ćemo jedan sat duže, ali to nije sve. Neki će osjećati nelagodu, gubitak raspoloženja ili anksioznost posebno u prvih nekoliko dana novog računanja vremena. Iako je Europski parlament još 2021. godine najavio ukidanje pomicanja sata dva puta godišnje to se nije dogodilo jer se zemlje članice nisu mogle dogovoriti.

Pogrešno se smatra da zimsko računanje vremena donosi i obvezu paljenja kratkog svijetla na automobilu u vožnji. Naime, prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna svijetla u razdoblju od 1.studenog do 31. ožujka, odnosno takva obveza se vremenski ne poklapa sa pomicanjem sata i novim načinom računanja vremena.

Ali zato zimsko vrijeme i kraći dani donose i zimsku tarifu električne struje pa je tako jeftinija struja od  21:00 do 7:00 sati za razliku od ljetnog vremena kada je bila od 22.00-08.00 sati.

 

 

26. listopad 2024 22:02