StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZimsko računanje vremena

Ne zaboravite noćas vratiti kazaljke na satu. Zbog toga će neki spavati, a oni u noćnoj smjeni raditi, sat dulje. Ovo je važno i za vozače

Piše M. L.
26. listopada 2024. - 09:46
Zadnji dan ljetnog računanja vremena, nocas pomicanje kazaljki na satu 1 sat unatrag zbog prelaska na zimsko racunanje vremena.  Bruno Konjevic/Cropix/Cropix

Zadnji vikend u listopadu donosi nam zimsko računanje vremena. Kazaljke na satu u noći sa subote, 26. listopada na nedjelju, 27. listopada vraćaju se jedan sat unatrag, tj. pomiču se s tri sata ujutro na dva sata.

Neko vrijeme u EU se vodila rasprava o zimskom i ljetnom računanju vremena i njihovim primjenama dva put agodišnje te se govorilo kako ima više razloga da se to ukine negoli onih da to ostane. No u posljednje vrijeme o tome se više ne govori.

Bilo kako bilo zimsko računanje vremena, neovisno o tomu sviđa li vam se ili ne, važno je za vozaće. Oni moraju pripaziti da sada imaju upaljena dnevna svjetla, a moraju paziti i na korištenje zimske opreme tijekom hladnih mjeseci. No, prije su se dnevna svjetla na vozilima morala paliti istoga dana kada prelazimo na zimsko računanje vremena, no posljednjih godina to vrijedi od 1. studenoga, odnosno 15. studenoga kada je riječ o zimskoj opremi.

Dakle,  od 1. studenog do do 1. travnja sljedeće godine vozači su obvezni paliti dnevna svjetla na svojim automobila. Ovo ne vrijedi za vozače motocikala i mopeda jer oni moraju tijekom cijele godine imati upaljena dnevna svjetla. Ako vas policija uhvati s neupaljenim svjetlima morat ćete platiti 30 eura, dok je za nekorištenje zimske opreme kada je ona obvezna kazna 130 eura.

POdsjetimo da svjetla moraju imati uključena i ostali sudionici u prometu: biciklisti te vozači električnih romobila i to od prvog sumraka do potpunog svanuća te u slučaju smanjene vidljivosti. Svjetlo bijele boje mora biti upaljeno na prednjoj strani, a crvene na stražnjoj. U slučaju nepoštivanja zakona, ova kazna iznosi 60 eura.

 

 

26. listopad 2024 09:47