StoryEditorOCM
DubrovnikDubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić

Naš jedini uvjet Hrvatskim cestama je - počnite graditi brzu cestu čim prije

Piše Anđelka Kelava
12. svibnja 2024. - 07:15

Po čemu ćemo pamtiti proteklih godinu dana kada je u pitanju naša županija. Koji su to projekti koji su je obilježili?

Za početak bih želio svim žiteljima naše Dubrovačko-neretvanske županije čestitati blagdan svetog Leopolda Bogdana Mandića i Dan županije. Mi živimo u jednom od najljepših dijelova svijeta, bogatom kulturnim, povijesnim i prirodnim ljepotama i naš je zadatak ovu našu županiju sačuvati za buduće generacije i učiniti je još boljim mjestom za život.

image

 

Andela Scepanovic/Cropix

Dubrovačko-neretvanska županija na tome kontinuirano radi, realizirajući brojne kapitalne projekte. Mogu reći kako je tako bilo i u godini za nama. Poseban naglasak i dalje stavljamo na projekte lučke infrastrukture. Završen je novi Pomorsko-putnički terminal u Veloj Luci, na samom kraju je rekonstrukcija rive i izgradnja gata u Cavtatu, u tijeku su radovi na rekonstrukciji luke Ubli na Lastovu, gradi se nova luka Polačišće, a pred nama su i projekti izgradnje luke Perna i rekonstrukcije i dogradnje luke Prigradica. Pri završetku je i projekt Regionalnog centra kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu. Točnije, završili smo radove u Turističkoj i ugostiteljskoj školi u Dubrovniku, nabavili smo vrijednu opremu za ostale srednje strukovne škole u županiji, završen je akademis Garište i na samom završetku je akademis Čingrija. U godini za nama realizirali smo i projekt Sigurne kuće, potom Centra za djecu s teškoćama u razvoju u Metkoviću, potpisali ugovor za financiranje obnove i Specijalne bolnice Kalos, i nove Osnovne škole Cavtat, i Energetske obnove Opće bolnice. Moram naglasiti i kako naši upravni odjeli, tvrtke i ustanove trenutačno provode više od 40 europskih projekata vrijednih više od 166 milijuna eura.Zasigurno jedna uspješna godina. 

image

Ovako će izgledati nova Osnovna škola Cavtat

Iza nas su parlamentarni izbori. Kako ste zadovoljni rezultatima u našoj županiji i kako ocjenjujete pregovore oko formiranje nove Vlade?

I nedavno održani parlamentarni izbori pokazuju da je Hrvatska demokratska zajednica najjača politička opcija u Republici Hrvatskoj. Dosadašnja Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem pokazala se kao jamac stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta i naši sugrađani su to prepoznali i poklonili nam povjerenje treći put zaredom, što je zapravo prvi put u hrvatskoj povijesti. Rezultati i u našoj Dubrovačko-neretvanskoj županiji su odlični! Osvojenih 42 posto glasova pokazuju, naravno, da su naši sugrađani zadovoljni radom Vlade, ali i da daju potporu i nama na regionalnoj, kao i lokalnoj razini.

Pregovori oko formiranja nove Vlade išli su svojim tijekom, vidimo da je dogovor postignut i ja i na tome čestitam vodstvu stranke. Ne bih se previše osvrtao na one koji su i na ovim izborima poraženi, ali moram istaknuti kako smo u ovom izbornom procesu svjedočili grubom udaru na Ustav i institucije države od strane predsjednika Milanovića što je nedopustivo!

Ovih se dana ponovo aktualizirano pitanje gradnje aerodroma na području Republike Srpske. Kakav je stav županije o tom projektu?

Kako sam više puta istaknuo i u javnom prostoru, ta investicija ugrožava vodoopskrbu i Grada Dubrovnika i cijelog dubrovačkog područja. Za nas nije prihvatljivo, i to smo istaknuli i u našoj Deklaraciji, da se na toj lokaciji realizira zračna luka. Mi, naravno, nemamo problema s time što će susjedne države planirati na svom području, ali to ne smije ugrožavati područje Dubrovačko-neretvanske županije, odnosno Republike Hrvatske. Mi na tome ustrajemo. Ponovno smo, zajedno s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja, prigovorili na dokumentaciju Republike Srpske oko te zračne luke i ustrajat ćemo na tome da se to stajalište ispoštuje. Po ESPOO konvenciji imamo prava na takve prigovore zbog negativnog prekograničnog utjecaja na našu županiju i učinit ćemo sve da se lokacija planirane investicije promijeni u neku lokaciju koja je za njih pogodna, a ne ugrožava Dubrovačko-neretvansku županiju.

Kontradiktorne odluke

Uoči nove kupališne sezone plaža u koncesiji Dubrovačkih zalazaka sunca ostaje zapuštena, a koncesionari su slučaj prijavili sudu. Kako će Dubrovačko-neretvanska županija postupiti s obzirom na pravnu zavrzlamu koja ja nastala?

Uvala Lapad je jedna od koncesija koje je dodijelila Županijska skupština na prijedlog upravnog odjela. Takvih koncesija u cijeloj županiji imamo 288 i nismo imali gotovo nijedan prijepor, međutim, dogodio se prijepor oko koncesije u Uvali Lapad. Mi smo već 2016. godine donijeli odluku o koncesiji na javnom natječaju. Dobila je zajednica ponuditelja Dubrovački zalasci sunca, i počeli su koristiti koncesiju uredno, izgradili su sve što je bilo predviđeno prema lokacijskoj dozvoli i uvjetima natječaja, uložili su znatna sredstva. Međutim, drugi ponuditelj na natječaju je uložio žalbu na natječaj, što nije neuobičajeno. Išlo je sve do Visokog suda, sve je išlo korist ministarstva i županije, međutim Visoki upravni sud je donio dvije kontradiktorne odluke i tu su počeli problemi. Mi kao županija smo spremni provesti bilo koju odluku, pa tako i to, ali nije jasno koju treba provesti i primijeniti. Zbog toga DORH- zatražio ispitivanje odluka i da se odluči koja je “prava”. Po odluci suda mi ćemo postupiti. Uređenje tog prostora je trenutno u rukama gradskog komunalnog poduzeća, a na teret koncesionara.

image

 

 

Tonci Plazibat/Cropix

Što se sve planira na području naše županije do sljedećih lokalnih izbora.Hoće li biti naglasak na turizmu i poljoprivredi, povezivanju otoka, cestogradnji...

Mi u sljedećem razdoblju nastavljamo realizirati investicije čiji je cilj poboljšanje kvalitete života naših sugrađana. Moram naglasiti kako je u tijeku i javna nabava za obilaznicu Orebića, kao i za izvođenje radova na dvije poddionice autoceste do Dubrovnika, u tijeku je izrada dokumentacije za brzu Pelješku cestu, pred nama je i osiguravanje sredstava za cestu Korčula-Račišće te luke Perna i Prigradica, nastavljamo izgradnju našeg Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje.Već sam spomenuo kako smo potpisali ugovor za financiranje adaptacije Specijalne bolnice Kalos, pred nama je Energetska obnova naše Opće bolnice, pokrenuli smo i veliki ciklus ulaganja u školstvo. Uz već spomenutu školu u Cavtatu, idemo i u izgradnju nove zgrade Osnovne škole don Mihovila Pavlinovića, nadogradnju Osnovne škole Župa Dubrovačka, Osnovne škole Stjepana Radića, kao i osnovnih škola u Veloj Luci i Pločama.Sve osnovne škole, kojima je županija osnivač, prilagođavamo i adaptiramo kako bi se u njima mogla odvijati cjelodnevna nastava.

Naša Vlada osmislila je i potpuno novi program namijenjen isključivo otocima iz kojeg je za našu županiju osigurano 28 milijuna eura bespovratnih sredstava. Iz te omotnice realizirat će se više od 20 projekata na našim otocima i Pelješcu, među kojima su i centri za djecu s teškoćama u Korčuli i Stonu, vatrogasni domovi, energetska obnova drugog dijela Kalosa, investicije u kulturu, u zdravstvo i brojni drugi projekti. Zaista, dakle ulažemo u sve dijelove naše županije.

Posljednjih mjeseci malo se govori o projektu gradnje brze ceste Dubrovnik –Zračna luka. U stalnom ste kontaktu s Hrvatskim cestama, ima li nešto novo na tom planu.

Iz dana u dan, posebno u ovo vrijeme turističke sezone, sve smo svjesniji koliko je ta prometnica neophodna za krajnji jug Hrvatske. Investicija je to, kako je poznato, za koju je Vlada osigurala sredstva. Hrvatske ceste su nositelj projekta. Na njima je da pronađu najbolje rješenje i projekt realiziraju na korist svih sugrađana. Jedino na čemu mi inzistiramo je da gradnja ceste započne što prije.

26. svibanj 2024 12:05