StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDOBRE VIJESTI ZA LASTOVO

Ravnatelj velalučkog Doma zdravlja poručuje: Postojeći ultrazvuk vrijedan 40.000 eura vratit ćemo na Lastovo čim se dr. Milović educira za rad na njemu

Piše Anton Hauswitschka
22. svibnja 2024. - 14:48

Nakon što je s Lastova pokrenuta akcija prikupljanja sredstava za kupovinu prijenosnog ultrazvučnog  uređaja, zatražili smo od Jurice  Petkovića, ravnatelja Doma zdravlja „Dr. Ante Franulović” iz Vela Luka u čijoj je nadležnosti i lastovska ambulanta da nam kaže ima li njegova ustanova mogućnost kupovine tog uređaja.  

Petković ističe kako je akcija pokrenuta bez znanja Doma zdravlja te čim su za nju saznali iz medija s Dubrovačko-neretvanskom županijom pokrenut je postupak prikupljanja ponuda za nabavu prijenosnog uređaja z vlastitih sredstava. Petković se zahvalio svima koji su se uključili u akciju nabavke prijenosnog UZV uređaja.

- Prijenosni UZV uređaj oko kojeg je pokrenuta akcija među građanstvom za nabavku, ukupne je vrijednosti cca 14.000,00 eura. Želimo naglasiti da je akcija pokrenuta bez znanja Doma zdravlja. Ovim putem želimo zahvaliti svima koji su u akciji sudjelovali, uz naglasak da je Dom zdravlja, čim je iz medija saznao za inicijativu, s Dubrovačko-neretvanskom županijom pokrenuo postupak prikupljanja ponuda s ciljem nabave prijenosnog uređaja i financiranja istoga iz vlastitih sredstava.  Dom zdravlja „Dr. Ante Franulović“ je u sklopu projekta „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti Domova zdravlja i koncesionara Dubrovačko neretvanske županije“, putem kojeg  je Dubrovačko neretvanska županija početkom 2017. godine osigurala bespovratna sredstva iz Europskog strukturnog i investicijskog fonda, nabavio dijagnostičko terapijsku i medicinsku opreme.

image

Jurica Petković, ravnatelj Doma zdravlja dr. Ante Franulović, Vela Luka

Privatni Album

Lastovčani muku muče s ultrazvukom koji im je potreban. Dosjetili su se sami riješiti problem, a vi možete pomoći. Evo kako

U sklopu projekta nabavljen je jedan ultrazvučni uređaj Samsung Medison, model HS60 s konveksnom i linearnom sondom, vrijednosti oko 40.000,00 eura, koji je trebao biti raspoređen u ambulantu na otoku Lastovu. Dom zdravlja „Dr. Ante Franulović“ je iz sredstava HZZO-a proveo specijalističko usavršavanje iz obiteljske medicine za dr. Ambroza Bamba Šutića, a isto tako plaćena je edukacija i doktor je osposobljen za rad na tome ultrazvuku. Nakon završetka specijalizacije iz obiteljske medicine, dr. Ambroz Bambo Šutić se vratio raditi na otok Lastovo, ali se zadržao samo mjesec dana i otišao u Švedsku raditi. U studenom 2020. godine isporučen je UZV Samsung Medison za otok Lastovo, ali kako na Lastovu nije bilo doktora koji je obučen za rad s njime, isti je smješten u Veloj Luci u ortopedskoj ambulanti. 

image

Dom zdravlja dr. Ante Franulović Vela Luka

Dora Lozica/Dora Lozica

Trenutačno se na otoku Lastovu se nalazi mlada liječnica Ema Milović, koja je iskazala interes za budućom specijalizacijom iz obiteljske medicine. Dom zdravlja je, nakon što je liječnici ranije nudio usavršavanje za rad na UZV-u,15. do 16. travnja 2024. godine financirao, u sklopu obaveznih godišnjih edukacija, edukaciju dr. Emi Milović za rad na UZV – Basic level 1. Liječnica Milović je dopisom od jutros, 22. svibnja, iskazala interes za završavanjem daljnjih edukacija tako da će Dom zdravlja „Dr. Ante Franulović“ navedeni uređaj, kada se steknu uvjeti za rad na njemu, prebaciti u Ambulantu u Lastovu – ističe ravnatelj Doma zdravlja „Dr. Ante Franulović“ te naglašava kako je najkvalitetnije rješenje za sve pacijente na Lastovu, po ispunjavanju nužnih uvjeta koji uključuju i završetak edukacija liječnice, prijenos ultrazvučnog uređaja nabavljenog 2020. i njegovo stavljanje u funkciju u ambulanti u Lastovu. 

15. lipanj 2024 12:56