StoryEditorOCM
DubrovnikADVENTSKO KIĆENJE|

Korona prepolovila broj blagdanskih ukrasa u Dubrovniku, višak božićnih drvaca ide vrtićima

Piše Gabrijela Bijelić
9. prosinca 2020. - 17:24
Nemilosrdna korona kriza pogodila je sve, pa tako i blagdanske dekoracije čiji je broj na širem području Grada Dubrovnika prepolovljen, potvrđuju nam iz dubrovačke gradske uprave.

- Ove je godine u odnosu na prošlu značajno smanjen broj blagdanskih elemenata. Manje smanjenje je u povijesnoj jezgri Grada i kontaktnoj zoni, dok je na širem području Grada postavljenih elemenata manje za 50 posto. Blagdanski elementi na stupove javne rasvjete postavljani su na glavne ulice i raskrižja, a po mjesnim su odborima većinom gdje su mjesne crkve - po jedan svjetleći stožac, kićenje prirodnog stabla u blizini crkve ili centralnog dijela u mjestu, te oko 10 visećih elemenata na stupovima javne rasvjete oko centralnog dijela mjesta. Elafiti i Zaton su okićeni s minimalnim smanjenjem broja postavljenih elemenata – izvijestili su iz Grada Dubrovnika.
 

Raspored borića


Na upit je li se u covid adventu dogodila i 'sječa' zelenih ukrasa odgovaraju:
- Vrtlar d.o.o. postavio je tri velika bora, dva na Stradunu i jedan na raskrižju Doma zdravlja, te 30 malih borića u grasti. Dio navedenoga je financiran od Turističke zajednice, a dio je financirao Grad Dubrovnik prema Ugovoru o održavanju s Vrtlarom. Od toga je 14 borića raspoređeno na lokacije: sedam preko puta Velike Onofrijeve fontane, dva na ulazu u Lužu, tri u Luži i dva na ulazu u Park Pile.

image
.
Tonći Plazibat/CROPIX


Ostali će biti podijeljeni gradskim vrtićima i raspoređeni prema dogovoru s dječjim vrtićima Dubrovnik i Pčelica – otkrivaju nam iz gradske uprave koja je u proračunu za 2020. godinu prije pandemije za popravak oštećenih i pokvarenih 2D i 3D blagdanskih elemenata planirala potrošiti 250 tisuća kuna. Međutim, zbog novonastale situacije uzrokovane koronavirusom ove godine će se na popravak blagdanskih elemenata potrošiti tek desetina ranije predviđenog iznosa ili 25 tisuća kuna.
 

Dizajneri 'pro bono'


- Blagdansko kićenje Grada Dubrovnika odrađuju ugovorni izvođači na održavanju javne rasvjete - tvrtka Elektro team d.o.o. i obrt "Lukša" u ukupnom iznosu od 750 tisuća kuna s PDV-om. Potrebe za većim popravcima blagdanskih elemenata je bilo, ali s obzirom na postojeću situaciju izazvanu koronavirusom odustali smo od većeg broja popravaka. Blagdanski elementi se čuvaju u skladištima Grada Dubrovnika u Mokošici, Knežici i Luci Dubrovnik- potvrdili su nam iz Grada Dubrovnika i otkrili tko brine o dizajnu blagdanske iluminacije, zelenila i drugih ukrasa:

image
.
 
Tonći Plazibat/CROPIX


- Raspored elemenata, odnosno dizajn ukrašavanja zadnje tri godine kreira Studio Lacroma, koji je ove godine svoje usluge ponudio „pro bono“. Ujedno su osmislili i vijenac na Luži koji je napravljen u radionici Dubrovačkih ljetnih igara, koristeći girlande koje smo imali u skladištu.
Raspored blagdanskih elemenata na stupovima javne rasvjete radi Odsjek javne rasvjete komunalnog odjela Grada Dubrovnika, uz sugestije i prijedloge organizacijskog odbora Dubrovačkog zimskog festivala – zaključili su iz gradske uprave.
30. travanj 2024 13:11