StoryEditorOCM
DubrovnikZAVRŠEN UPIS U SREDNJE ŠKOLE

Iznenadit će vas koliko bodova treba za pojedine gimnazije u županiji! Iako je za gimnazijske programe veliki interes, obrtnička škola u Dubrovniku u par dana ispunila kvotu

Piše Silvia Rudinović
11. srpnja 2022. - 19:22

Kandidati za upis u prvi razred srednje škole u subotu, 9. srpnja, dobili su konačne rezultate. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji, pravo upisa ostvarilo je 1.159 učenika, od toga u Dubrovniku 702. Najviši bodovni prag (73) te najveći prosječan broj bodova upisanih učenika (78.82) bio je u Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji Ruđera Boškovića Dubrovnik s pravom javnosti.

- Na kvotu od 22 učenika, zasad imamo 18 učenika s pravom upisa. Zadovoljni smo, čini nam se da je bilo više zainteresiranih nego lani, između 70 i 80, pa smo u prvom naletu upisali i više učenika, a bit će mogućnosti i za jesenski rok za još dvoje, troje – kaže don Josip Lebo, ravnatelj Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića koja svake godine upisuje samo jedan novi razredni odjel.

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, najniži broj bodova za upis u Klasičnu bio je 74.82. Ovakvi podaci ne čude s obzirom da učenici Klasične gimnazije posljednjih godina u pravilu s lakoćom upisuju željene fakultete i ostvaruju natprosječne rezultate na državnoj maturi. I ovogodišnji maturanti su bili vrlo uspješni na maturi, pokazali su rezultati objavljeni u ponedjeljak u podne. Većina 'klasičara' je već upisalo prvi izbor studija.

image

Rezultati upisa u gimnazijske programe u Dubrovačko-neretvanskoj županiji s brojem bodova

Ministarstvo Znanosti I Obrazovanja/Ministarstvo Znanosti I Obrazovanja

- Od 24 učenika, šest je djevojaka upisalo Medicinski fakultet u Zagrebu, a jedan je učenik treći na zagrebačkoj Arhitekturi. Svi su maturanti polagali A razinu Hrvatskog i Engleskoj jezika. Prosječna ocjena iz Hrvatskog jezika je 4.21, a iz Engleskog 4.29. Inače, bila sam razrednica ovom razredu i na upisima ih je samo desetero bilo s prosjekom 5.0, a sad gledajte rezultate rada i truda! Svi su se popravili. Iz Matematike je 17-ero učenika polagalo A razinu, obje razine su 3.50 ili nešto iznad toga – kaže Inge Bego Matijević, ispitna koordinatorica u Klasičnoj gimnaziji, prof. latinskog i grčkog jezika.

Sugovornica napominje kako se rezultati još mogu mijenjati s obzirom da je po njihovoj objavi krenuo rok za prigovore na ocjenjivanje koji se mogu uložiti do podneva 13. srpnja. Konačni rezultati bit će poznati 18. srpnja.

Gimnazija Metković, jedna od škola čiji učenici godinama pokazuju izvrsne rezultate na maturi, ove godine je upisala četiri razredna odjela, dva opće te po jedan jezični i prirodoslovno-matematički program. Upisano je ukupno 78 učenika u ljetnom roku.

- S obzirom na demografska kretanja, možemo čak biti zadovolji upisima u četiri razredna odjela. Županija je po prijedlogu škole tražila upis 20 učenika po odjelu, no Ministarstvo je tu brojku podiglo na 24 – kaže Jozo Jurković, ravnatelj Gimnazije Metković.

Jurković podsjeća kako su prethodne tri godine učenici zbog izolacije, epidemioloških mjera u pandemiji koronavirusa i nastave na daljinu, bili u značajnoj mjeri zakinuti u svom školovanju. Govoreći o maturantima čiji su rezultati mature objavljeni u ponedjeljak, ravnatelj iz Metkovića kaže kako se nastava na daljinu nastojala nadoknaditi pripremama, ali ovim generacijama treba uzeti u obzir izvanredne okolnosti u kojima su morali steći potrebna znanja. Prosječan broj bodova upisanih učenika u prirodoslovno-matematički program metkovske Gimnazije bio je 78.

image

U ponedjeljak, 11. srpnja, u podne objavljeni rezultati državne mature

Dragan Matic/Cropix/Cropix

Isti taj program u Gimnaziji Dubrovnik upisali su učenici s prosječnim brojem bodova 77,16, podaci su Ministarstva obrazovanja. Kako kaže ravnateljica Katarina Tolja, ove godine se upisuje 107 učenika u Opću, 24 u Prirodoslovno-matematičku i 28 u Jezičnu gimnaziju.

- Imamo dosta učenika s 80 bodova i jedan izravan upis. Zadovoljni smo kako sve prolazi. Što se tiče bodovnog praga, sve je to vrlo slično lanjskoj godini – kaže Tolja.

U Obrtničkoj i tehničkoj školi Dubrovnik, gdje upisi posljednje tri godine daju razloga za optimizam i pokazuju kako se učenici ponovno vraćaju obrtničkim zanimanjima, najveći je interes bio za četverogodišnji program tehničara geodezije-geoinformatike kojeg upisuju učenici s prosjekom 4.0, potom za kozmetičare, automehaničare, frizere, itd.

- Već u prvih nekoliko dana smo ispunili kvotu. Pravo upisa steklo je 98 učenika – kaže Dinko Mandić, ravnatelj Obrtničke i tehničke škole.

02. svibanj 2024 19:06