StoryEditorOCM
DubrovnikLUČKI PARTY?

Gružani se žale na buku sa mini kruzera: Provjerili smo jesu li za to nadležni komunalci, kapetanija ili policija te pretvara li se luka noću u disko klub?

Piše Bruno Lucić
22. kolovoza 2023. - 21:09

Redakciji Dubrovačkog vjesnika javio se čitatelj koji se žali na buku, glazbu i galamu koji dolaze s izletničkih brodova i manjih kruzera što je i snimio, a ujedno apelira da se uvede red i mir u gruškoj luci.

Iz Grada Dubrovnika ističu kako su dobili pritužbu, ali ističu kako za to nije nadležno Komunalno redarstvo Grada Dubrovnika, nego Lučka uprava i policija.

Ravnatelj Županijske lučke uprave Dubrovnik Željko Dadić ističe kako se njima u Lučkoj upravi nitko nije žalio.

image

Operativna obala u Gružu u nadležnosti je Županijske lučke uprave Dubrovnik

Cropix, Screenshot

- Treba se voditi Odlukom o komunalnom redu Grada Dubrovnika, a svako prekoračenje prijaviti policiji. Mi kao Županijska lučka uprava šaljemo pisanu obavijest Hrvatskoj udruzi privatnih brodara iz Krila Jesenice, tako ćemo napraviti i ovaj put. Svakako, policiji treba prijaviti kršenje javnog reda i mira, ističe Dadić koji otkriva kako se građani koji žive na području Ploča iza Grada nisu žalili niti prijavljivali buku ili preglasnu glazbu koja dolazi iz plovila poput jahti.

Iz PU dubrovačko-neretvanske ističu kako je nadležna Postaja pomorske policije Dubrovnik tijekom ove turističke sezone zaprimila nekoliko dojava građana o navodnoj preglasnoj glazbi i galami koje dolaze s brodova vezanih u Luci Gruž.

- U najvećem broju slučajeva dojavitelj je bio ista osoba, dok dojava građana o glasnoj glazbi s plovila usidrenih u staroj gradskoj luci nismo imali. Policija je postupala po svakoj zaprimljenoj dojavi te su u nekoliko slučajeva zatekli reproduciranje glazbe, odnosno buku za koju je procijenjeno kako nije takvog intenziteta da narušava javni red i mir, zbog čega nije bilo osnove za sankcioniranje odgovornih osoba, ali je u svakom navedenom slučaju policija upozorila posadu plovila i putnike na obavezu poštivanja javnog reda i mira te noćnog mira građana, ističu iz policije te podsjećaju kako je narušavanje javnog reda i mira građana bukom i galamom regulirano člankom 13. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i predviđa novčanu kaznu u iznosu od 300 do 2000 eura ili kaznu zatvora do 30 dana.

Napominju iz PU dubrovačko-neretvanske kako policijski službenici Postaje pomorske policije Dubrovnik, bez obzira na dojave građana, imaju obavezu svaku večer od 22 sata pa nadalje obilaziti šire područje Luke Gruž, upravo s ciljem sprječavanja reproduciranja preglasne glazbe s turističkih brodova, odnosno poštivanja javnog reda i mira.

28. lipanj 2024 21:10