StoryEditorOCM
DubrovnikKad zub zaboli!

Dom zdravlja Dubrovnik, u nedostatku domaćih, osigurao da zagrebački oralni kirurzi budu na usluzi Dubrovčanima; ‘Oprema je na svjetskoj razini, u smjeni obradimo dvadesetak pacijenata‘

Piše Silvia Rudinović
12. listopada 2022. - 07:28

Nakon odlaska svog jedinog specijalista oralne kirurgije u privatne vode, Dom zdravlja Dubrovnik preuzeo je inicijativu i zadržao usluge ove grane dentalne medicine zahvaljujući suradnji sa Stomatološkom poliklinikom Zagreb. Svaki drugi tjedan, petkom i subotom, u Dubrovnik dolazi netko od deset vrsnih zagrebačkih oralnih kirurga.

image

Branko Bazdan: Mreža javno zdravstvene službe predviđa samo jednog oralnog kirurga u čitavoj županiji

 

Tonći Plazibat/cropix/Tonći Plazibat/cropix

- Kad je naš zaposlenik, moj zamjenik u Domu zdravlja i prijatelj Olaf John odlučio otići u privatnu praksu, postojala je opasnost da ostanemo bez oralnog kirurga u javno zdravstvenom sustavu. Mreža javno zdravstvene službe predviđa samo jednog oralnog kirurga u čitavoj županiji i to je postignuće pok. Stjepa Raguža, nekadašnjeg ravnatelja, čiji su argumenti o specifičnosti naše županije uvaženi u Ministarstvu zdravstva. Inače, prema propisima, jedan oralni kirurg je predviđen na 250 tisuća stanovnika, a naša županija ih je tada imala oko 120 tisuća – kaže Branko Bazdan, ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik.

Vrhunska oprema

Ova je ustanova preuzela trošak dubrovačke stomatologinje koja je samostalno krenula na specijalizaciju iz oralne kirurgije, a u međuvremenu rješenje su gostujući kirurzi.

image

Dr. sc. Petra Nola Fuchs, ravnateljica Stomatološke poliklinike Zagreb 

Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

- Posebnom analizom pacijenata s obzirom na regije iz kojih dolazi, došlo se do zaključka kako Stomatološka poliklinika Zagreb nije samo prepoznata od pacijenata iz grada Zagreba i Zagrebačke županije već njoj gravitira veliki broj pacijenata iz drugih županija pa tako i iz Dubrovačko-neretvanske županije. Kako bi približila i osigurala laku dostupnost specijalističkim uslugama trenutačnim i budućim korisnicima zdravstvenih usluga iz Dubrovačko-neretvanske županije, Stomatološka poliklinika Zagreb, kojoj je pacijent uvijek u središtu stručne i ljudske pozornosti, prepoznala je ovu potrebu. Isto tako, posebno nas veseli i ponosni smo na činjenicu da je i struka prepoznala našu kvalitetu što je rezultiralo suradnjom s Domom zdravlja Dubrovnik – navodi ravnateljica Poliklinike dr.sc. Petra Nola Fuchs, specijalist oralne kirurgije.

Joško Grgurević, voditelj odjela Oralne kirurgije u Stomatološkoj poliklinici Zagreb s 18 godina specijalističkog staža, prošlog je vikenda radio u Dubrovniku. Ističe kako mu je osobito drago surađivati s dubrovačkim Domom zdravlja jer je po očevoj strani Pelješčanin.

- Iskustvo rada u Dubrovniku je izuzetno pozitivno. Oprema je na svjetskoj razini, na naš zahtjev nabavljeni su kirurški materijali s kojima smo navikli raditi, a kruna priče je sestra Martina (Martinović, op.a) koja sve savršeno organizira i vodi brigu o pacijentima. Po radnom danu, odnosno smjeni, obradimo dvadesetak pacijenata – kaže dr. sc. Grgurević.

image

Dr. sc. Joško Grgurević: Po radnom danu, odnosno smjeni, obradimo dvadesetak pacijenata

Bozo Radic/Cropix

Pacijente najviše zanima koje to zahvate oralni kirurzi izvode u Dubrovniku i što se uopće može obaviti preko uputnice stomatologa, odnosno na teret HZZO-a. Naprimjer, spadaju li tu podizanje sinusa ili sve češća ugradnja implantata.

- Najčešće radimo uobičajene oralnokirurške zahvate koje pokriva HZZO: alveotomije impaktiranih umnjaka, alveotomije zaostalih korijena, teška vađenja, operacije cista i tumora čeljusti, apikotomije zuba, kao i nadogradnju kosti. Podizanje sinusa i terapiju implantatima HZZO ne pokriva. Lakše zahvate uz pristanak pacijenta obavljamo odmah, a teže naručujemo. Trenutačno, vrijeme čekanja na operaciju u Dubrovniku je 14 dana – napominje Grgurević.

Kad zub zaboli

Ovdje dosad nisu imali djecu za pacijente, a najčešće rade spomenute alveotomije, odnosno operacijsko vađenje umnjaka i zaostalih korijena.

- Umnjaci se vade kad stvaraju pacijentima tegobe kao što su bol, otežano otvaranje usta, neugodan zadah, ugrizi u obraz, itd. - pojašnjava oralni kirurg.

U ovih nekoliko mjeseci rada u Dubrovniku, gostujući oralni kirurzi stekli su dojam kako se, u epidemiološkom smislu, ovdašnji pacijenti ni po čemu ne razlikuju od populacije kakvu susreću u svojoj poliklinici što se tiče učestalosti bolesti desni, gubitka kosti u čeljusti, vađenja zuba ili raka usne šupljine. Kako napominje sugovornik, oralni kirurzi u Domu zdravlja ne rade implantate jer ih HZZO ne pokriva, ali je korisno znati da se njihova ugradnja inače radi u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolna. Dr. Grgurević napominje kako pacijenti obično kažu da je oporavak nakon ugradnje implantata brži i lakši nego nakon vađenja zuba. Također, dobro je znati da je za srastanje implantata u kosti važna razina vitamina D.

image

Dom zdravlja Dubrovnik osigurao je pacijentima uslugu iz metropole

Dz Dubrovnik/

- Bitno je pridržavati se uputa koje svaki pacijent dobije nakon zahvata kako bi kost brzo i potpuno zacijelila, jer to garantira kasniju uspješnu ugradnju implantata – ističe Grgurević.

image

Dr. sc. Petra Nola Fuchs, ravnateljica Stomatološke poliklinike Zagreb

Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

Petra Nola Fuchs

Kvaliteta rada i organiziranost procesa Stomatološke poliklinike Zagreb prepoznata je od certifikacijske kuće Det Norske Veritas te je Poliklinika više od 17 godina nositelj certifikata kvalitete u skladu s normom ISO 9001., ističe njihova ravnateljica dr.sc. Petra Nola Fuchs, dr.med.dent., spec.oral.kirurgije i dodaje: “Stomatološka poliklinika Zagreb danas predstavlja modernu polivalentnu i specijalističku zdravstvenu ustanovu u Republici Hrvatskoj. Djelatnost Poliklinike obuhvaća specijalističko konzilijarnu zdravstvenu zaštitu iz djelatnosti ortodoncije, stomatološke protetike, oralne kirurgije, endodoncije s restaurativnom stomatologijom, oralne medicine, paradontologije, dječje stomatologije i RTG dijagnostike”.

18. travanj 2024 12:51