StoryEditorOCM
DubrovnikRANO OTKRIVANJE PRESUDNO

Mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva - u našoj županiji godišnje oboli do sto osoba, a umire polovica

Piše M. R. K.
13. ožujka 2024. - 10:09

U povodu mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva, ožujka, Služba za promicanje zdravlja, Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije i Služba za patronažu Doma zdravlja Dubrovnik organiziraju javnozdravstvenu akciju u četvrtak 14. ožujka 2024. godine u vremenu od 9:00 do 11:00 ispred Doma zdravlja u Dubrovniku.

Tijekom akcije možete doznati više o ovoj bolesti koja nastaje zbog transformacije stanica žlijezdanog epitela sluznice debelog crijeva kroz dulje vremensko razdoblje tijekom kojeg osoba ne mora imati nikakvih poteškoća.

, Koordinatorica Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka debelog crijeva za Dubrovačko-neretvansku županiju dr. Marija Mašanović navodi kako je nakon raka dojke i raka pluća najučestalije sijelo raka od kojeg oboljevaju osobe kako u svijetu tako i u Hrvatskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Godišnje od ove bolesti u Hrvatskoj oboli preko 3600 osoba, a umre ih 2100, dok u DNŽ oboli oko 80-100 osoba, a umire 40-50. U posljednja dva desetljeća broj novooboljelih od raka debelog crijeva i umrlih bilježe porast. 

- Od ukupno pozvanih na testiranje se u Županiji dubrovačko neretvanskoj odazove 33 posto ljudi, a idealno bi bilo da se odazove 65 posto onih koji su pozvani. Svi smo mi u riziku oboljevana, kroz nacionalni program testiranje se može obaviti bez duljeg čekanja, a u 9 od 10 slučajava raka on se može potpuno izliječiti ako se na vrijeme  otkrije - kaže dr. Mašanović.

27. travanj 2024 10:03