StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoREAGIRALA I GRADONAČELNICA

Ugostitelji razbjesnili turiste: ‘To je reketarenje! Imaju crnu listu gostiju koji ne daju velike napojnice‘

Piše dv
13. kolovoza 2023. - 13:28

Mondeni St. Tropez na Francuskoj rivijeri veliki je magnet za bogate i slavne turiste još od 1956. godine kada je redatelj Roger Vadim snimio film s Brigitte Bardot ‘I Bog stvori ženu‘.

Daily Mail otkriva zašto nije jednostavno rezervirati stol u tamošnjim najhvaljenijim restoranima.

Osoblje je sastavilo tajni popis ponajboljih restorana navodeći u kojim restoranima se najviše troši i kolike se napojnice daju. Turisti posjetitelji bi se mogli naći na crnoj listi ako osoblje procijeni da nisu dali dovoljno visoku napojnicu.

Kupci se ‘ohrabruju‘ da ostave velike ‘dodatne napojnice‘ u američkom stilu, unatoč tomu što francuski restorani automatski naplaćuju 15 posto naknade usluge za svaki obrok.

Takav potez gradonačelnica St. Tropeza Sylvie Sire je označila kao ‘iznuđivanje‘ i ‘reketarenje‘, a sinoć je pozvala na ukidanje takve prakse, donosi Jutarnji list

- Mora se odmah prestati s ovakvim nezakonitim praksama. Prisilne napojnice su slične organiziranom reketarenju. Ovo nema veze sa suštinom napojnice, koja bi trebala predstavljati izraz zadovoljstva gosta, izjavila je pa dodala:

- To je odvratna praksa prema posjetiteljima, ali i stanovnicima St. Tropeza, rekla je.

Daily Mail piše da je glavno jelo u jednome od jeftinijih restorana u Old Portu prošloga tjedna koštalo 63 eura. Riječ je o janjetini s grahom.

Jastog je koštao 92 eura, a puding 25 eura. Za platu sa sirom gost je morao izdvojiti 34 eura, dok je boca skupocjenog vina Château Petrus Pomerol koštala 8915 eura.

Ugostiteljski izvori diljem Francuske rivijere potvrđuju da prljavi trik s napojnicama postaje sve rašireniji trend u skupim restoranima od Cannesa do Nice.

05. svibanj 2024 02:19