StoryEditorOCM
Kultura‘(PRE)BOGAT KULTURNI KALENDAR‘

Bravo kulturnjaci, opet ste se ‘dokazali‘: tri izložbe, predstavljanje knjige, javni razgovor, repriza predstave i koncert - sve u jednoj večeri, samo se još treba klonirati...

Piše Bruno Lucić
30. rujna 2022. - 16:57

Više nema sumnje, dubrovačka kulturna scena se definitivno vratila u pretpandemijska vremena. Vratila su u ona vremena kad svatko namjerno ili nenamjerno, ali zato pošteno, želi ‘sabotirati‘ drugog tako da mu uleti u ‘termin‘. Tako je ovaj petak ‘prebogat‘ kulturnim događanjima. Dakle, kultura se vratila u staro normalno odnosno, u ovom slučaju, u posve nenormalno.

Tako u 18 sati u prizemlju Narodne knjižnice Grad dubrovački Ogranak Matice hrvatske organizira otvorenje izložbe "Dubrovnik u slici i riječi prošlog stoljeća" autora Stjepana Sučića. U 19 sati je u Kazalištu Marina Držića još jedno izdanje Razgovora o kazalištu, ovaj put je gošća Vesna Muhoberac, a večer u KMD-u posvećena je Miri Muhoberac koja je iznenada preminula prije točno godinu dana. Bit će otvorena i multimedijalna izložba "Homo theatralis: Mira Mićo Muhoberac i Kazalište Marina Držića" jer je kazališna kritičarka i dramaturginja od 2002. do 2004. bila ravnateljica dubrovačkog teatra.

Nakon Razgovora, na Velikoj sceni u 20 sati je izvedba monodrame "Sinjorina Estera" Matka Sršena u režiji Lee Anastazije Fleger, a u izvedbi Glorije Šoletić. Međutim, tu lančani sudar satnica ne prestaje, u 19 sati je na drugom dijelu grada, točnije, u ljetnikovcu Sorkočević a u organizaciji Instituta za povijest umjetnosti Zagreb i Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, predstavljanje knjige Nade Grujić "Dubrovačka ladanjska arhitektura". U 20 sati u Rupama Dubrovački muzeji u suradnji s Veleposlanstvom Irske, Nacionalnom službom za spomenike Irske i Arheološkim muzejom u Zagrebu organiziraju otvorenje izložbe "Slavimo arheološku baštinu Irske". Budući da je glazbena jesen još u puno jeku, u 21 sat u Dvoru je u sklopu Međunarodnog festivala komorne glazbe Stradun Classic u organizaciji Dubrovačkog simfonijskog orkestra koncert "Spirits of the Interbellum".

Dakle, u jednoj večeri u Dubrovniku će se održati tri izložbe, jedno predstavljanje knjige, jedna dramska izvedba, jedan javni razgovor te na kraju jedan koncert. Previše!!!! Neki, a to su najčešće oni koji ne idu ni na što, reći će da je dobro da se "nešto događa", zato i kažu "nešto". Onima koji rado posjećuju kulturna događanja bit će žao što ne stignu poći na puno toga jer je, ruku na srce, večerašnja ponuda zaista raznolika i zanimljiva. Ali, više nije pitanje kome se ovo sviđa ili ne sviđa, nego zašto se uopće događaju ovakvi ‘sudari‘, ovakva pretrpanost kulturnog kalendara i tko od nje profitira?!

Zar i publika i organizatori ne bi bili na većem dobitku kad bi se pristupilo disperziji događanja umjesto da se sve natrpa u jednu večer dok neki dani u tjednu ‘zjape prazni‘? Pitanje je ovo i međusobnog poštovanja organizatora događanja. Neke ustanove, neki organizatori zaista poštuju Kalendar događanja Grada Dubrovnika (čiji smisao još uvijek lebdi u zraku) i izbjegavaju preklapanja, a neke se pak stvari među kulturnjacima ‘znaju‘, kao na primjer, da je jesen već tradicionalno popunjena koncertima.

Ima onih koji zaista paze, prije svega radi sebe, pa im se opet dogodi da tuđom krivicom dođe do preklapanja. Netko ignorira sve i organizira događaj kad mu dođe, a takav ne zaslužuje da mu itko dođe. Valjda će netko konačno doći pameti i stati u kraj ovako nepotrebnim situacijama i pretrpanim večerima. 

28. lipanj 2024 20:51