StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetprvi u svijetu

Turci imaju besposadni ratni brod i to naoružan ‘do zuba‘, a Marlin se može zavući u najmanju uvalu

Piše dv
6. listopada 2022. - 13:21

Nakon što je polučila globalni uspjeh svojim bespilotnim borbenim letjelicama turska obrambena industrija predstavila je ovih dana prvo besposadno površinsko plovilo za elektroničko ratovanje.

Riječ je o plovilu Marlin, razvijenom u partnerstvu najveće turske obrambene tvrtke Aselsan i brodogradilišta Sefine. Tportal donosi više o borbenom sustavu za koji proizvođač ističe da se može koristiti fleksibilnije od konvencionalnih topovnjača.

Ismail Demir, predsjednik Turkey‘s Defence Industriesa (SSB), civilne institucije koju je osnovala vlada za upravljanje obrambenom industrijom Turske i opskrbu vojnom tehnologijom, ocijenio je prilikom promocije plovila da će Marlin (iglun) promijeniti pravila na polju bespilotnih površinskih plovila.

"Nakon naoružanih bespilotnih letjelica, koje su se pokazale kao prekretnica na bojišnicama, tursko besposadno plovilo Marlin postalo je prvo besposadno površinsko vozilo s mogućnošću elektroničkog ratovanja na svijetu. Turska je pionir", zapisao je Demir na svojem profilu na Twitteru i podijelio snimku Marlinovih manevara na moru.

U SSB-u tvrde da se 15 metara dugačak Marlin, zahvaljujući svojim borbenim sustavima, može koristiti fleksibilnije od konvencionalnih topovnjača namijenjenih za udare po transportnim i manjim ratnim brodovima u uskim i obalnim morima, rijekama i jezerima, ali i za izvođenje taktičkih i diverzantskih desanata, podržavanje napada raketnih i torpednih čamaca, zaštitu plovnih sastava i konvoja, ophodnju, izviđanje i polaganje mina.

Zahvaljujući posebnom dizajnu trupa Marlin može ispuniti svoje misije u najtežim uvjetima na moru i nositi različite korisne terete kao što su navođene rakete more-more ili more-kopno tipa Kuzgun, laka torpeda, strojnice kalibra 12,7 milimetara, radiohidroakustičke plovke koje proširuju domet sonara i tegljeni sonarni sustavi u skladu s operativnim potrebama.

30. lipanj 2024 12:22