StoryEditorOCM
Strani nogometkraj prve faze

Gruzija iznenadila Portugal i izborila plasman u osminu, Turci s igračem više u sudačkoj nadokandi slomili otpor Čeha

Piše Hina
26. lipnja 2024. - 23:18

Nogometaši Portugala, Turske i Gruzije plasirali su se u osminu finala EURA nakon dvoboja zadnjeg kola F skupine u srijedu, dok su ispali Česi.

U dvoboju zadnjeg kola skupine F EURA u Gelsenkirchenu su nogometaši Gruzije iznenađujuće svladali Portugal s 2-0 (1-0) i prošli dalje.Pogotke su za Gruzijce dali Kviča Kvaratškelija (2) i Georges Mikautadze (57pen).

image
Kenzo Tribouillard/Afp

Ono što nitko nije očekivao, dogodilo se u Gelsenkirchenu. Gruzija je slavila protiv Portugala s 2-0 i kao debitanti izborili osminu finala. Hrabri Gruzijci iskoristili su nezainteresiranost slabog Portugala, koji se već nakon dva kola plasirao dalje i doživio težak poraz. Portugalski izbornik nije izveo na travnjak pričuvnu postavu jer su u napadu igrali i Ronaldo i Joao Felix, ali je pristup igre Portugalaca u ovoj utakmici bio katastrofalan. Tim više jer ih je nakon 90 sekundi igre šokirao golom Kvaratškelija.

Dvoboj je počeo šokantno za preopuštene Portugalce, koji su u 90. sekundi susreta izgubili loptu, a Gruzijci napravili klasični protunapad. Georges Mikautadze je odigrao dodavanje prema Kviči Kvaratškeliji, koji se sjurio prema golu i pogodio sami lijevi kut vrata. 

image
Ozan Kose/Afp

Gruzijci su se potom povukli, a Portugalci su teškom mukom dolazili i do prilike za gol. U 17. minuti Cristiano Ronaldo je iskušao svoju sreću iz dalekometnog slobodnjaka, no ravno u vratara, da bi u 28. minuti Francisco Conceicao pucao tik pored gola.

U 35. minuti Portugal je imao najbolju priliku prvog dijela, Ronaldo je primio loptu u šesnaestercu, a njegov udarac je blokirao Georgi Gvalesiani.

Tek što je počelo drugo poluvrijeme Ronaldo je imao još bolju situaciju, pucao je s pet metara i pogodio umjesto mreže gruzijskog braniča na travnjaku. Portugalci su krenuli po izjednačenje, pa primili drugi gol zahvaljujući opet nonšalantnosti u obrani. Prvo je pogriješio vratar Diogo Costa, pa branič Dalot, a nakon toga je Antonio Silva nagazio Luku Lochošvilija. Sudac je tek nakon dobre tri minute i VAR intervencije zaustavio igru i pokazao na bijelu točku. Mikautadze  je rutinirano zabio za ogromnih 2-0.

image
Ina Fassbender/Afp

Portugalski izbornik je izvukao iz igre Ronalda i Neta, a uveo napadače Diogo Jotu i Goncala Ramosa, ali nisu uspjeli postići gol. U sudačkoj nadoknadi velike prilike su imali Nelson Semedo, Conceicao i Diogo Dalot, no Gruzija je na vratima imala Giorgi Mamardashvilija, jednog od najboljih vratara prvenstva.

Semafor

GRUZIJA - PORTUGAL 2-0

Pred 50.000 gledatelja na Veltins Areni sudio je Scharer iz Švicarske.

Strijelci: 1-0 Kvaratškelia (2), 2-0 Mikautadze  (57pen)

GRUZIJA: Mamardashvili - Kakabadze, Kashia, Dvali, Chakvetadze (Mekvabishvili 81) - Kochorashvili - Mikautadze, Kvaratskhelia (Davitashvili 82), Lochoshvili (Tsitaishvili 63), Gvelesiani (Kverkveliya 76), Kiteishvili

PORTUGAL: Costa - Silva (Semedo 66), Inacio - Dalot, Neto (Jota 75), Palhinha (Neves 46) - Goncalves Neves (Nunes 75), Conceicao, Cristiano Ronaldo (Ramos 65), Félix, Danilo

U nervoznoj utakmici s rekordnih 18 žutih i dva crvena kartona, Turska je u Hamburgu pobijedila Češku sa 2-1 (0-0) i kao drugoplasirana reprezentacija skupine F izborili plasman u osminu finala, dok su Česi kao posljednji završili natjecanje.

Turska je povela u 51. minuti golom kapetana Hakana Čalhanoglua. Iako je od 20. minute igrala s igračem manje, zbog isključenja Antonina Baraka, Češka je u 66. minuti uspjela izjednačiti, a strijelac je bio češki kapetan Tomaš Souček. Konačnih 2-1 postavio je Čenk Tosun u četvrtoj minuti sučevog dodatka.

Češka je samo pobjedom mogla računati na plasman u osminu finala, a Turcima je bilo dovoljno osvojiti i bod za osvajanje drugog mjesta. Više od toga Turci nisu mogli, jer je Portugal već nakon dva kola osigurao prvo mjesto.

image
Christophe Simon/Afp

Akcije Turaka su narasle u 20. minuti, kad je, čini se prestrogo, rumunjski sudac Istvan Kovacs isključio češkog veznjaka Antonina Baraka. U 11. minuti mu je opravdano pokazao žuti karton, da bi mu u 20. minuti pokazao i drugi, zbog gaženja suparničkog igrača. No, snimka je pokazala da je Barak prvo igrao na loptu, a pritom je bio i guran s leđa od drugog turskog igrača.

Iako je bila s igračem više na terenu, Turska tu brojačnu prednost nije znala iskoristiti. Štoviše, turski napadač Kenan Yildiz je došao u opasnost da završi nastup na isti način kako je dvoboj prije vremena završio Barak. No, na njega je Kovacs primjenio nešto blaži kriterij pa je Yildiz ostao u igri.

Najbolju priliku prvog poluvremena imali su Česi u zadnjoj minuti. Odlično su izveli kontranapad u kojem je David Jurasek ostao sam protiv Merta Gunoka, ali je  turski vratar obranio i izašao kao pobjednik iz tog dvoboja.

image
Ronny Hartmann/Afp

No, u 51. minuti Turska je povela. Ismaik Yuksek je poslao odlično dodavanje na lijevu stranu kaznenog prostora prema Hakanu Čalhanogluu, a turski kapetan je na sjajan način, vanjskim dijelom stopala, pogodio malu mrežu uz suprotnu vratnicu.

Morali su Česi u 55. minuti zamijeniti ozlijeđenog vratara Jindricha Staneka, ali nisu posustajali. Tražili su put prema vratima, tražili su gol koji bi ih vratio "u igru" i dočekali su ga u 66. minuti.

Nakon ubačaja u peterac pričuvni češki napadač Tomaš Chory je bio u skoku s turskim vratarom kojem je lopta ispala. Nakon malo flipera, Tomaš Souček je uspio poslati loptu u mrežu. Česi su slavili, ali Kovacs je u komunikaciji s VAR sobom provjerao je li sve bilo čisto. Zaključak je bio da je pogodak regularan.

Borili su se Česi, dali sve na napad ne bi li došli do pogotka koji bi ih odveo u osminu finala, ali nisu u tome uspjeli. Kako su preuzeli puno rizika i igrali s igračem manje, Turci su imali puno prostora za ugrožavanje češkog gola. Na kraju su to iskoristili u četvrtoj minuti preko svog najiskusnijeg igrača Čenka Tosuna, koji je svojoj reprezentaciji donio pobjedu, snažnim udarcem s ruba kaznenog prostora.

image
John Macdougall/Afp

Nažalost, rumunjski sudac je pogubio konce utakmice, što je na kraju moglo rezultirati i fizičkim sukobom među igračima. Kovacs je utakmicu završio s podijeljenih 18 žutih kartona i dva crvena, što je novi rekord europskih prvenstava.

Svemu tome najviše su se veselili Gruzijci, koji su pobjedom nad Portugalom od 2-0 osvojili treće mjesto i plasirali se u osminu finala u kojoj će igrati protiv Španjolske. Portugalci će se za četvrtfinale boriti protiv Slovenaca, a Turke čeka obračun s Austrijancima.  

Semafor

ČEŠKA - TURSKA 1-2 (0-0)

Hamburg. Volksparkstadion. Sudac: Istvan Kovacs (Rumunjska).

Strijelci: 0-1 Hakan Čalhanoglu (51), 1-1 Tomaš Souček (66), 1-2 Čenk Tosun (90+4) 

ČEŠKA: Stanek (od 55. Kovar) - Holeš, Hranač, Krejči - Coufal, Souček, Provod (od 75. Lingr), D. Jurasek (od 81. M. Jurasek) - Barak - Chytil (od 55. Kuchta), Hložek (od 55. Chory). Izbornik: I. Hašek.

TURSKA: Gunok - Muldur, Akaydin, Demiral, Kadioglu - Yuksek (od 63. Yokuslu), Ozcan (od 46. Ayhan) - Guler (od 76. Tosun), Čalhanoglu (od 87. Kokču), Yildiz (od 76. Akturkoglu) - Yilmaz. Izbornik: V. Montella.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 23:19