stdClass Object ( [id] => 1093886 [title] => Šetnja i prestanak pušenja pomažu, ali ako vam se nakon korone pogorša zaduha, morat ćete pulmologu [alias] => setnja-i-prestanak-pusenja-pomazu-ali-ako-vam-se-nakon-korone-pogorsa-zaduha-morat-cete-pulmologu [catid] => 352 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

O simptomima i liječenju korone u ovoj smo pandemijskoj godini dosta naučili, no oko rehabilitacije nakon preboljene bolesti još je dosta nepoznanica.

Mr.sc. Žarko Vrbica dr.med., internist - pulmolog iz Opće bolnice Dubrovnik podsjeća kako se pušači i plućni bolesnici s kroničnim bronhitisom smatraju pacijentima s povećanim rizikom za komplikacije Covid - 19 te su kao takvi u prioritetnim skupinama kao i bolesnici s astmom koji imaju teži oblik bolesti ili nisu u dobroj kontroli. Kod bolesnika s blažim oblicima astme u dobroj kontroli rizik je usporediv sa zdravom populacijom i ne spadaju u prioritetne skupine za cijepljenje.

- Danas imamo sve više iskustava s bolesnicima koji se javljaju pulmologu nakon preboljele Covid-19. Kako je dominantni oblik pogoršanja povezan s upalnim procesom pluća, logično je da nakon preboljele akutne faze zaostaje određeni stupanj oštećenja plućne funkcije. Tijek Covid-19 je nepredvidiv. Bilo je dosta starijih pacijenata koji su razmjerno dobro prošli, ali i dosta mlađih koji su se zbog komplikacija dugo oporavljali. Svjetska iskustva su da pacijente ne dijelimo prema godinama, nego na one liječene doma, u bolnici, na visokoprotočnom kisiku i na respiratoru - govori dubrovački pulmolog.

- Kod bolesnika koji su liječeni ambulantno i nisu u akutnoj fazi imali značajnijih poremećaja disanja nije potrebna posebna obrada. Kod njih se očekuje postupni oporavak i preporuča se umjerena fizička aktivnost do granice osjećaja zaduhe. Ukoliko nakon mjesec dana od preboljele bolesti i dalje osjećaju zaduhu u naporu ili dođe do pogoršanja postojeće zaduhe preporuča se javiti na pregled pulmologu. Tad će se izmjeriti plućna funkcija, a osobito je bitno izmjeriti i pratiti difuzijski kapacitet pluća, sposobnost pluća da kisik iz zraka propuste u krv jer na toj razini se bilježi najveći broj poremećaja nakon Covid-19 - tumači nam Vrbica.

Terapija kisikom

Otkriva da posebno postcovid liječenje ne postoji, ali se pri tome mogu otkriti već prije prisutne bolesti koje je Covid-19 pogoršao a njih se treba i mora liječiti. Kod bolesnika s duljim trajanjem poremećaja disanja preporučuju se vježbe disanja koje ubrzavaju oporavak.

---

image
mr.sc. Žarko Vrbica dr.med., internist - pulmolog
Bozo Radic/Cropix
---

- U bolnici je suradnjom s kolegama s fizikalne terapije pokrenut program plućne rehabilitacije i već su prvi bolesnici prošli kroz postupak uz pozitivne rezultate. Iako se u literaturi opisuju trajni poremećaji plućne funkcije i kod ovih bolesnika, prema dosadašnjim iskustvima oporavak ide zadovoljavajuće i još je prerano reći da li će kod nekih bolesnika ostati trajnih posljedica. Sasvim druga priča su bolesnici kod kojih je Covid-19 oštetio pluća u toj mjeri da je bilo neophodno primijeniti aktivne mjere liječenja uz nadomjesnu terapiju kisikom u malim ili većim protocima. Kod njih post-Covid promjene plućne funkcije traju dulje vrijeme. Oni se često nakon liječenja po infektologu i specijalisti intenzivne medicine a po prestanku infektivnosti premještaju na odjel pulmologije do dovoljnog oporavka plućne funkcije. U slučaju većih oštećenja se kući otpuštaju uz osiguranje uređaja za primjenu kisika u kućnim uvjetima - govori pulmolog. Dodaje kako se najteže promjene vide kod bolesnika koji su morali biti spojeni na strojnu ventilaciju jer pluća više niti uz najveće protoke kisika nisu mogla zadovoljiti potrebe organizma. Kod tih bolesnika je stupanj oštećenja pluća samom bolesti ali i postupkom ventilacije koja širi pluća pod tlakom velik, a oporavak dugotrajan.

Prema dosadašnjim iskustvima i podacima iz literature, dio tog oštećenja će biti trajan a cilj liječenja i osobito rehabilitacije je osigurati najveći mogući oporavak plućne funkcije.

U primarnom liječenju oboljelih od Covid-19 vodeći liječnici su infektolozi i anesteziolozi-intenzivisti dok smo mi ostali specijalisti (kardiolozi, neurolozi, pulmolozi…) konzultanti u liječenju specifičnih komplikacija. Kod određenog broja bolesnika po izliječenju akutne infekcije se prati spori oporavak pluća i dugotrajna zaduha. To se postupno poboljšava i ne predstavlja razlog za zabrinutost dok oprez treba kod bolesnika kod kojih se nakon mjesec-dva od preboljenja javi pogoršanje zaduhe. Tada se moraju javiti liječniku jer je Covid-19 bolest koja može dovesti do poremećaja na više razine i te post-COVID komplikacije mogu biti znak bolesti vezanih uz vaskularne ili imunološke probleme. Tad može doći do naknadnog oštećenja pluća, stvaranja ugrušaka ili upale krvnih žila a slični procesi mogu zahvatiti i mozak, krvne žile i druge organe. Od ostalih post-Covid promjena smo zamijetili dugotrajni gubitak njuha, opadanje kose i promjene na koži.

Najbolje je ostati zdrav

Kod osoba koje su preboljele COVID-19 mogu se javiti i psihički poremećaji po tipu PTSP-a. On nastaje nakon stresnog događaja povezanog s osjećajem gušenja što je teško iskustvo koje ostavlja trajne posljedice. Taj poremećaj se može javiti kod svih bolesnika a najizraženiji je kod onih koji su morali biti liječeni u jedinicama intenzivnog liječenja. Simptomi su najčešće strah, gušenje i noćne more da će se sve ponoviti tijekom oporavka. Kod tih bolesnika se preporuča psihoterapija i medikamentozno liječenje kako bi se izbjegle teže komplikacije jer samo onaj tko se gušio zna kakav je to stravični i ružni osjećaj nemanja zraka.

---

image
Rendgenska snimka pluća otkriva mnogo o stanju tog vitalnog organa
Sd
---

Nakon preboljele Covid-19, svima je preporučljivo fizički se aktivirati. Imamo sreću da kod nas postoji mogućnost šetnje uz more koja je najbolja aktivnost za oporavak plućne funkcije. Također se preporuča prestanak pušenja jer pušenje oštećuje i zdrava pluća a svakako još gore djeluje na već oštećena. Covid-19 je povezan sa slabljenjem imuniteta pa se preporuča pozornost usmjeriti na zdravu prehranu s dovoljnim količinama vitamina i minerala a kod starijih bolesnika s gubitkom težine uslijed Covid-19 se preporuča i primjena medicinske prehrane (sredstava koja su dopuna standardnoj prehrani a sadrže neophodne tvari za brži oporavak organizma) po preporuci liječnika. Kod bolesnika koji su bili liječeni dugotrajnom primjenom antibiotika preporuča se primjena probiotika u cilju normalizacije „dobrih“ bakterija u organizmu, u prvom redu probavnom sustavu.

Treba se i dalje pridržavati epidemioloških mjera i nošenja maski iako sada manje zbog rizika od Covid-19 a više zbog rizika ostalih infekcija koje mogu zahvatiti pluća koja su oštećena i imunološki slabije zaštićena. I mi smo imali nekoliko slučajeva pogoršanja bolesnika po tipu „obične“ bakterijske upale pluća nakon preboljele Covid-19. Te upale su dosta otporne na standardno liječenje i mogu se značajno komplicirati.

Najbolji način za sprječavanje post-Covid-19 je ne razboljeti se,što se postiže epidemiološkim mjerama i cijepljenjem. Po prebolijevanju Covid-19 mogu zaostati dulje ili kraće vrijeme posljedice u vidu zaduhe, opće slabosti i slabijeg podnošenja napora. Ukoliko se one smiruju i prestanu tijekom mjesec dana nije potrebna posebna zabrinutost. Ako traju dulje od mjesec dana ili se pogošaju potrebno je javiti se nadležnom liječniku za procjenu daljeg postupka.

---

Podržavam otvaranje taraca!

Nadam se da će kombinacija cijepljenja, epidemioloških mjera i toplijeg vremena smanjiti broj oboljelih od Covid-19 pa i post-Covid sindroma. Smatram da je otvaranje taraca dobro: vani, na zraku, uz pridržavanje osnovnih mjera predostrožnosti nema velikog rizika prijenosa bolesti! Kako se ljudi moraju družiti, dok nema drugih opcija sastaju se po kućama u manjim skupinama ali je tu znatno veći rizik prijenosa infekcije jer se u glavnom ne poštuju epidemiološke mjere. Prema dosadašnjim spoznajama, puno je lošija prognoza onome tko se zarazi u direktnom kontaktu bez zaštite (maske, pranje ruku) nego onome tko se zarazi unatoč primjeni odgovarajućih zaštitnih mjera jer se tako prenese znatno manja količina virusa i omogući organizmu da se pravovremeno izbori s njom. U direktnom kontaktu sa zaraženim, bez maske, uđe mnogo virusa u organizam koji to ne uspije svladati te slijede teži oblici bolesti. To je vjerojatno jedan od uzroka zašto neki stariji pacijenti s komorbiditetom prođu dobro, a neki mlađi bez tih bolesti lošije - naglašava dr Vrbica.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kod određenog broja bolesnika po izliječenju akutne infekcije događa se spori oporavak pluća i dugotrajna zaduha. To se postupno poboljšava i nije razlog za zabrinutost, no kod nekih se nakon mjesec-dva od preboljenja javi pogoršanje zaduhe, pa trebaju stručnu pomoć, ističe internist-pulmolog dr. Žarko Vrbica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POST-COVID KOMPLIKACIJE| [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Kod određenog broja bolesnika po izliječenju akutne infekcije događa se spori oporavak pluća i dugotrajna zaduha. To se postupno poboljšava i nije razlog za zabrinutost, no kod nekih se nakon mjesec-dva od preboljenja javi pogoršanje zaduhe, pa trebaju stručnu pomoć, ističe internist-pulmolog dr. Žarko Vrbica POST-COVID KOMPLIKACIJE| 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-04-15 09:00:58 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Ahmet Kalajdžić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-04-25 13:26:32 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-04-25 13:26:32 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 160 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 352 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske i svijeta [menu-meta_keywords] => vijesti, hrvatska, svijet [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska i svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/04\/15\/16966620.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/15\/17508926.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/15\/17518216.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante Cizmic\/Cropix","Bozo Radic\/Cropix","Sd"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Mnoge komplikacije po\u010dinju tek kad nakon \u0161to prebolimo infekciju","mr.sc. \u017darko Vrbica dr.med., internist - pulmolog","Rendgenska snimka plu\u0107a otkriva mnogo o stanju tog vitalnog organa"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1210","hd_16966620_1920.jpg":"1920x1080","k_16966620_1280.jpg":"1280x1280","k_16966620_1024.jpg":"1024x1024","k_16966620_640.jpg":"640x640","k_16966620_480.jpg":"480x480","k_16966620_340.jpg":"340x340","k_16966620_220.jpg":"220x220","o_16966620_1280.jpg":"1280x806","o_16966620_1024.jpg":"1024x645","o_16966620_640.jpg":"640x403","o_16966620_480.jpg":"480x302","o_16966620_340.jpg":"340x214","o_16966620_220.jpg":"220x138","h_16966620_1280.jpg":"1280x854","h_16966620_1024.jpg":"1024x683","h_16966620_640.jpg":"640x427","h_16966620_480.jpg":"480x320","h_16966620_340.jpg":"340x227","h_16966620_220.jpg":"220x147","pp_16966620_1280.jpg":"1006x1280","pp_16966620_1024.jpg":"805x1024","pp_16966620_640.jpg":"503x640","pp_16966620_480.jpg":"377x480","pp_16966620_340.jpg":"267x340","pp_16966620_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17508926_1920.jpg":"1920x1080","k_17508926_1280.jpg":"1280x1280","k_17508926_1024.jpg":"1024x1024","k_17508926_640.jpg":"640x640","k_17508926_480.jpg":"480x480","k_17508926_340.jpg":"340x340","k_17508926_220.jpg":"220x220","o_17508926_1280.jpg":"1280x853","o_17508926_1024.jpg":"1024x682","o_17508926_640.jpg":"640x426","o_17508926_480.jpg":"480x320","o_17508926_340.jpg":"340x226","o_17508926_220.jpg":"220x146","h_17508926_1280.jpg":"1280x854","h_17508926_1024.jpg":"1024x683","h_17508926_640.jpg":"640x427","h_17508926_480.jpg":"480x320","h_17508926_340.jpg":"340x227","h_17508926_220.jpg":"220x147","pp_17508926_1280.jpg":"1006x1280","pp_17508926_1024.jpg":"805x1024","pp_17508926_640.jpg":"503x640","pp_17508926_480.jpg":"377x480","pp_17508926_340.jpg":"267x340","pp_17508926_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x622","hd_17518216_1920.jpg":"1920x1080","k_17518216_1280.jpg":"1280x1280","k_17518216_1024.jpg":"1024x1024","k_17518216_640.jpg":"640x640","k_17518216_480.jpg":"480x480","k_17518216_340.jpg":"340x340","k_17518216_220.jpg":"220x220","o_17518216_1280.jpg":"1280x777","o_17518216_1024.jpg":"1024x622","o_17518216_640.jpg":"640x388","o_17518216_480.jpg":"480x291","o_17518216_340.jpg":"340x206","o_17518216_220.jpg":"220x133","h_17518216_1280.jpg":"1280x854","h_17518216_1024.jpg":"1024x683","h_17518216_640.jpg":"640x427","h_17518216_480.jpg":"480x320","h_17518216_340.jpg":"340x227","h_17518216_220.jpg":"220x147","pp_17518216_1280.jpg":"1006x1280","pp_17518216_1024.jpg":"805x1024","pp_17518216_640.jpg":"503x640","pp_17518216_480.jpg":"377x480","pp_17518216_340.jpg":"267x340","pp_17518216_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 352 [name] => Hrvatska i svijet [alias] => hrvatska-i-svijet [description] => [parent] => 319 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"318","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15401213 Threads: 2 Questions: 3191312509 Slow queries: 7169761 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235807342 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 44 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '246' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dubrovnik/vijesti/hrvatska-i-svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 352 [name] => Hrvatska i svijet [alias] => hrvatska-i-svijet [parent] => 319 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dubrovnik/vijesti/hrvatska-i-svijet ) ) [link] => /dubrovnik/vijesti/hrvatska-i-svijet/setnja-i-prestanak-pusenja-pomazu-ali-ako-vam-se-nakon-korone-pogorsa-zaduha-morat-cete-pulmologu-1093886 [printLink] => /dubrovnik/vijesti/hrvatska-i-svijet/setnja-i-prestanak-pusenja-pomazu-ali-ako-vam-se-nakon-korone-pogorsa-zaduha-morat-cete-pulmologu-1093886?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 636947 [name] => post covid komplikacije [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-25 15:26:42 [main_article_id] => 0 [alias] => post-covid-komplikacije [link] => /tag/post-covid-komplikacije ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kod određenog broja bolesnika po izliječenju akutne infekcije događa se spori oporavak pluća i dugotrajna zaduha. To se postupno poboljšava i nije razlog za zabrinutost, no kod nekih se nakon mjesec-dva od preboljenja javi pogoršanje zaduhe, pa trebaju stručnu pomoć, ističe internist-pulmolog dr. Žarko Vrbica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POST-COVID KOMPLIKACIJE| [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Šetnja i prestanak pušenja pomažu, ali ako vam se nakon korone pogorša zaduha, morat ćete pulmologu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-15-17-48-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/15/16966620.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante Cizmic/Cropix [mainImageDesc] => Mnoge komplikacije počinju tek kad nakon što prebolimo infekciju [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/15/16966620.jpg [title] => Ante Cizmic/CropixMnoge komplikacije počinju tek kad nakon što prebolimo infekciju ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/15/17508926.jpg [title] => Bozo Radic/Cropixmr.sc. Žarko Vrbica dr.med., internist - pulmolog ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/15/17518216.jpg [title] => SdRendgenska snimka pluća otkriva mnogo o stanju tog vitalnog organa ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

O simptomima i liječenju korone u ovoj smo pandemijskoj godini dosta naučili, no oko rehabilitacije nakon preboljene bolesti još je dosta nepoznanica.

Mr.sc. Žarko Vrbica dr.med., internist - pulmolog iz Opće bolnice Dubrovnik podsjeća kako se pušači i plućni bolesnici s kroničnim bronhitisom smatraju pacijentima s povećanim rizikom za komplikacije Covid - 19 te su kao takvi u prioritetnim skupinama kao i bolesnici s astmom koji imaju teži oblik bolesti ili nisu u dobroj kontroli. Kod bolesnika s blažim oblicima astme u dobroj kontroli rizik je usporediv sa zdravom populacijom i ne spadaju u prioritetne skupine za cijepljenje.

- Danas imamo sve više iskustava s bolesnicima koji se javljaju pulmologu nakon preboljele Covid-19. Kako je dominantni oblik pogoršanja povezan s upalnim procesom pluća, logično je da nakon preboljele akutne faze zaostaje određeni stupanj oštećenja plućne funkcije. Tijek Covid-19 je nepredvidiv. Bilo je dosta starijih pacijenata koji su razmjerno dobro prošli, ali i dosta mlađih koji su se zbog komplikacija dugo oporavljali. Svjetska iskustva su da pacijente ne dijelimo prema godinama, nego na one liječene doma, u bolnici, na visokoprotočnom kisiku i na respiratoru - govori dubrovački pulmolog.

- Kod bolesnika koji su liječeni ambulantno i nisu u akutnoj fazi imali značajnijih poremećaja disanja nije potrebna posebna obrada. Kod njih se očekuje postupni oporavak i preporuča se umjerena fizička aktivnost do granice osjećaja zaduhe. Ukoliko nakon mjesec dana od preboljele bolesti i dalje osjećaju zaduhu u naporu ili dođe do pogoršanja postojeće zaduhe preporuča se javiti na pregled pulmologu. Tad će se izmjeriti plućna funkcija, a osobito je bitno izmjeriti i pratiti difuzijski kapacitet pluća, sposobnost pluća da kisik iz zraka propuste u krv jer na toj razini se bilježi najveći broj poremećaja nakon Covid-19 - tumači nam Vrbica.

Terapija kisikom

Otkriva da posebno postcovid liječenje ne postoji, ali se pri tome mogu otkriti već prije prisutne bolesti koje je Covid-19 pogoršao a njih se treba i mora liječiti. Kod bolesnika s duljim trajanjem poremećaja disanja preporučuju se vježbe disanja koje ubrzavaju oporavak.

---

image
mr.sc. Žarko Vrbica dr.med., internist - pulmolog
Bozo Radic/Cropix
---

- U bolnici je suradnjom s kolegama s fizikalne terapije pokrenut program plućne rehabilitacije i već su prvi bolesnici prošli kroz postupak uz pozitivne rezultate. Iako se u literaturi opisuju trajni poremećaji plućne funkcije i kod ovih bolesnika, prema dosadašnjim iskustvima oporavak ide zadovoljavajuće i još je prerano reći da li će kod nekih bolesnika ostati trajnih posljedica. Sasvim druga priča su bolesnici kod kojih je Covid-19 oštetio pluća u toj mjeri da je bilo neophodno primijeniti aktivne mjere liječenja uz nadomjesnu terapiju kisikom u malim ili većim protocima. Kod njih post-Covid promjene plućne funkcije traju dulje vrijeme. Oni se često nakon liječenja po infektologu i specijalisti intenzivne medicine a po prestanku infektivnosti premještaju na odjel pulmologije do dovoljnog oporavka plućne funkcije. U slučaju većih oštećenja se kući otpuštaju uz osiguranje uređaja za primjenu kisika u kućnim uvjetima - govori pulmolog. Dodaje kako se najteže promjene vide kod bolesnika koji su morali biti spojeni na strojnu ventilaciju jer pluća više niti uz najveće protoke kisika nisu mogla zadovoljiti potrebe organizma. Kod tih bolesnika je stupanj oštećenja pluća samom bolesti ali i postupkom ventilacije koja širi pluća pod tlakom velik, a oporavak dugotrajan.

Prema dosadašnjim iskustvima i podacima iz literature, dio tog oštećenja će biti trajan a cilj liječenja i osobito rehabilitacije je osigurati najveći mogući oporavak plućne funkcije.

U primarnom liječenju oboljelih od Covid-19 vodeći liječnici su infektolozi i anesteziolozi-intenzivisti dok smo mi ostali specijalisti (kardiolozi, neurolozi, pulmolozi…) konzultanti u liječenju specifičnih komplikacija. Kod određenog broja bolesnika po izliječenju akutne infekcije se prati spori oporavak pluća i dugotrajna zaduha. To se postupno poboljšava i ne predstavlja razlog za zabrinutost dok oprez treba kod bolesnika kod kojih se nakon mjesec-dva od preboljenja javi pogoršanje zaduhe. Tada se moraju javiti liječniku jer je Covid-19 bolest koja može dovesti do poremećaja na više razine i te post-COVID komplikacije mogu biti znak bolesti vezanih uz vaskularne ili imunološke probleme. Tad može doći do naknadnog oštećenja pluća, stvaranja ugrušaka ili upale krvnih žila a slični procesi mogu zahvatiti i mozak, krvne žile i druge organe. Od ostalih post-Covid promjena smo zamijetili dugotrajni gubitak njuha, opadanje kose i promjene na koži.

Najbolje je ostati zdrav

Kod osoba koje su preboljele COVID-19 mogu se javiti i psihički poremećaji po tipu PTSP-a. On nastaje nakon stresnog događaja povezanog s osjećajem gušenja što je teško iskustvo koje ostavlja trajne posljedice. Taj poremećaj se može javiti kod svih bolesnika a najizraženiji je kod onih koji su morali biti liječeni u jedinicama intenzivnog liječenja. Simptomi su najčešće strah, gušenje i noćne more da će se sve ponoviti tijekom oporavka. Kod tih bolesnika se preporuča psihoterapija i medikamentozno liječenje kako bi se izbjegle teže komplikacije jer samo onaj tko se gušio zna kakav je to stravični i ružni osjećaj nemanja zraka.

---

image
Rendgenska snimka pluća otkriva mnogo o stanju tog vitalnog organa
Sd
---

Nakon preboljele Covid-19, svima je preporučljivo fizički se aktivirati. Imamo sreću da kod nas postoji mogućnost šetnje uz more koja je najbolja aktivnost za oporavak plućne funkcije. Također se preporuča prestanak pušenja jer pušenje oštećuje i zdrava pluća a svakako još gore djeluje na već oštećena. Covid-19 je povezan sa slabljenjem imuniteta pa se preporuča pozornost usmjeriti na zdravu prehranu s dovoljnim količinama vitamina i minerala a kod starijih bolesnika s gubitkom težine uslijed Covid-19 se preporuča i primjena medicinske prehrane (sredstava koja su dopuna standardnoj prehrani a sadrže neophodne tvari za brži oporavak organizma) po preporuci liječnika. Kod bolesnika koji su bili liječeni dugotrajnom primjenom antibiotika preporuča se primjena probiotika u cilju normalizacije „dobrih“ bakterija u organizmu, u prvom redu probavnom sustavu.

Treba se i dalje pridržavati epidemioloških mjera i nošenja maski iako sada manje zbog rizika od Covid-19 a više zbog rizika ostalih infekcija koje mogu zahvatiti pluća koja su oštećena i imunološki slabije zaštićena. I mi smo imali nekoliko slučajeva pogoršanja bolesnika po tipu „obične“ bakterijske upale pluća nakon preboljele Covid-19. Te upale su dosta otporne na standardno liječenje i mogu se značajno komplicirati.

Najbolji način za sprječavanje post-Covid-19 je ne razboljeti se,što se postiže epidemiološkim mjerama i cijepljenjem. Po prebolijevanju Covid-19 mogu zaostati dulje ili kraće vrijeme posljedice u vidu zaduhe, opće slabosti i slabijeg podnošenja napora. Ukoliko se one smiruju i prestanu tijekom mjesec dana nije potrebna posebna zabrinutost. Ako traju dulje od mjesec dana ili se pogošaju potrebno je javiti se nadležnom liječniku za procjenu daljeg postupka.

---

Podržavam otvaranje taraca!

Nadam se da će kombinacija cijepljenja, epidemioloških mjera i toplijeg vremena smanjiti broj oboljelih od Covid-19 pa i post-Covid sindroma. Smatram da je otvaranje taraca dobro: vani, na zraku, uz pridržavanje osnovnih mjera predostrožnosti nema velikog rizika prijenosa bolesti! Kako se ljudi moraju družiti, dok nema drugih opcija sastaju se po kućama u manjim skupinama ali je tu znatno veći rizik prijenosa infekcije jer se u glavnom ne poštuju epidemiološke mjere. Prema dosadašnjim spoznajama, puno je lošija prognoza onome tko se zarazi u direktnom kontaktu bez zaštite (maske, pranje ruku) nego onome tko se zarazi unatoč primjeni odgovarajućih zaštitnih mjera jer se tako prenese znatno manja količina virusa i omogući organizmu da se pravovremeno izbori s njom. U direktnom kontaktu sa zaraženim, bez maske, uđe mnogo virusa u organizam koji to ne uspije svladati te slijede teži oblici bolesti. To je vjerojatno jedan od uzroka zašto neki stariji pacijenti s komorbiditetom prođu dobro, a neki mlađi bez tih bolesti lošije - naglašava dr Vrbica.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante Cizmic/Cropix Bozo Radic/Cropix Sd
Ante Cizmic/Cropix
Mnoge komplikacije počinju tek kad nakon što prebolimo infekciju
Bozo Radic/Cropix
mr.sc. Žarko Vrbica dr.med., internist - pulmolog
Sd
Rendgenska snimka pluća otkriva mnogo o stanju tog vitalnog organa
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dubrovnik/vijesti/hrvatska-i-svijet/setnja-i-prestanak-pusenja-pomazu-ali-ako-vam-se-nakon-korone-pogorsa-zaduha-morat-cete-pulmologu-1093886 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7a86295c4e60222c2c281672343c531b54e6d985 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0etnja+i+prestanak+pu%C5%A1enja+poma%C5%BEu%2C+ali+ako+vam+se+nakon+korone+pogor%C5%A1a+zaduha%2C+morat+%C4%87ete+pulmologu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fvijesti%2Fhrvatska-i-svijet%2Fsetnja-i-prestanak-pusenja-pomazu-ali-ako-vam-se-nakon-korone-pogorsa-zaduha-morat-cete-pulmologu-1093886 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fvijesti%2Fhrvatska-i-svijet%2Fsetnja-i-prestanak-pusenja-pomazu-ali-ako-vam-se-nakon-korone-pogorsa-zaduha-morat-cete-pulmologu-1093886 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Kod određenog broja bolesnika po izliječenju akutne infekcije događa se spori oporavak pluća i dugotrajna zaduha. To se postupno poboljšava i nije razlog za zabrinutost, no kod nekih se nakon mjesec-dva od preboljenja javi pogoršanje zaduhe, pa trebaju stručnu pomoć, ističe internist-pulmolog dr. Žarko Vrbica [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POST-COVID KOMPLIKACIJE| [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOST-COVID KOMPLIKACIJE|

Šetnja i prestanak pušenja pomažu, ali ako vam se nakon korone pogorša zaduha, morat ćete pulmologu

Piše Ahmet Kalajdžić
25. travnja 2021. - 15:26

O simptomima i liječenju korone u ovoj smo pandemijskoj godini dosta naučili, no oko rehabilitacije nakon preboljene bolesti još je dosta nepoznanica.

Mr.sc. Žarko Vrbica dr.med., internist - pulmolog iz Opće bolnice Dubrovnik podsjeća kako se pušači i plućni bolesnici s kroničnim bronhitisom smatraju pacijentima s povećanim rizikom za komplikacije Covid - 19 te su kao takvi u prioritetnim skupinama kao i bolesnici s astmom koji imaju teži oblik bolesti ili nisu u dobroj kontroli. Kod bolesnika s blažim oblicima astme u dobroj kontroli rizik je usporediv sa zdravom populacijom i ne spadaju u prioritetne skupine za cijepljenje.

- Danas imamo sve više iskustava s bolesnicima koji se javljaju pulmologu nakon preboljele Covid-19. Kako je dominantni oblik pogoršanja povezan s upalnim procesom pluća, logično je da nakon preboljele akutne faze zaostaje određeni stupanj oštećenja plućne funkcije. Tijek Covid-19 je nepredvidiv. Bilo je dosta starijih pacijenata koji su razmjerno dobro prošli, ali i dosta mlađih koji su se zbog komplikacija dugo oporavljali. Svjetska iskustva su da pacijente ne dijelimo prema godinama, nego na one liječene doma, u bolnici, na visokoprotočnom kisiku i na respiratoru - govori dubrovački pulmolog.

- Kod bolesnika koji su liječeni ambulantno i nisu u akutnoj fazi imali značajnijih poremećaja disanja nije potrebna posebna obrada. Kod njih se očekuje postupni oporavak i preporuča se umjerena fizička aktivnost do granice osjećaja zaduhe. Ukoliko nakon mjesec dana od preboljele bolesti i dalje osjećaju zaduhu u naporu ili dođe do pogoršanja postojeće zaduhe preporuča se javiti na pregled pulmologu. Tad će se izmjeriti plućna funkcija, a osobito je bitno izmjeriti i pratiti difuzijski kapacitet pluća, sposobnost pluća da kisik iz zraka propuste u krv jer na toj razini se bilježi najveći broj poremećaja nakon Covid-19 - tumači nam Vrbica.

Terapija kisikom

Otkriva da posebno postcovid liječenje ne postoji, ali se pri tome mogu otkriti već prije prisutne bolesti koje je Covid-19 pogoršao a njih se treba i mora liječiti. Kod bolesnika s duljim trajanjem poremećaja disanja preporučuju se vježbe disanja koje ubrzavaju oporavak.

image
mr.sc. Žarko Vrbica dr.med., internist - pulmolog
Bozo Radic/Cropix

- U bolnici je suradnjom s kolegama s fizikalne terapije pokrenut program plućne rehabilitacije i već su prvi bolesnici prošli kroz postupak uz pozitivne rezultate. Iako se u literaturi opisuju trajni poremećaji plućne funkcije i kod ovih bolesnika, prema dosadašnjim iskustvima oporavak ide zadovoljavajuće i još je prerano reći da li će kod nekih bolesnika ostati trajnih posljedica. Sasvim druga priča su bolesnici kod kojih je Covid-19 oštetio pluća u toj mjeri da je bilo neophodno primijeniti aktivne mjere liječenja uz nadomjesnu terapiju kisikom u malim ili većim protocima. Kod njih post-Covid promjene plućne funkcije traju dulje vrijeme. Oni se često nakon liječenja po infektologu i specijalisti intenzivne medicine a po prestanku infektivnosti premještaju na odjel pulmologije do dovoljnog oporavka plućne funkcije. U slučaju većih oštećenja se kući otpuštaju uz osiguranje uređaja za primjenu kisika u kućnim uvjetima - govori pulmolog. Dodaje kako se najteže promjene vide kod bolesnika koji su morali biti spojeni na strojnu ventilaciju jer pluća više niti uz najveće protoke kisika nisu mogla zadovoljiti potrebe organizma. Kod tih bolesnika je stupanj oštećenja pluća samom bolesti ali i postupkom ventilacije koja širi pluća pod tlakom velik, a oporavak dugotrajan.

Prema dosadašnjim iskustvima i podacima iz literature, dio tog oštećenja će biti trajan a cilj liječenja i osobito rehabilitacije je osigurati najveći mogući oporavak plućne funkcije.

U primarnom liječenju oboljelih od Covid-19 vodeći liječnici su infektolozi i anesteziolozi-intenzivisti dok smo mi ostali specijalisti (kardiolozi, neurolozi, pulmolozi…) konzultanti u liječenju specifičnih komplikacija. Kod određenog broja bolesnika po izliječenju akutne infekcije se prati spori oporavak pluća i dugotrajna zaduha. To se postupno poboljšava i ne predstavlja razlog za zabrinutost dok oprez treba kod bolesnika kod kojih se nakon mjesec-dva od preboljenja javi pogoršanje zaduhe. Tada se moraju javiti liječniku jer je Covid-19 bolest koja može dovesti do poremećaja na više razine i te post-COVID komplikacije mogu biti znak bolesti vezanih uz vaskularne ili imunološke probleme. Tad može doći do naknadnog oštećenja pluća, stvaranja ugrušaka ili upale krvnih žila a slični procesi mogu zahvatiti i mozak, krvne žile i druge organe. Od ostalih post-Covid promjena smo zamijetili dugotrajni gubitak njuha, opadanje kose i promjene na koži.

Najbolje je ostati zdrav

Kod osoba koje su preboljele COVID-19 mogu se javiti i psihički poremećaji po tipu PTSP-a. On nastaje nakon stresnog događaja povezanog s osjećajem gušenja što je teško iskustvo koje ostavlja trajne posljedice. Taj poremećaj se može javiti kod svih bolesnika a najizraženiji je kod onih koji su morali biti liječeni u jedinicama intenzivnog liječenja. Simptomi su najčešće strah, gušenje i noćne more da će se sve ponoviti tijekom oporavka. Kod tih bolesnika se preporuča psihoterapija i medikamentozno liječenje kako bi se izbjegle teže komplikacije jer samo onaj tko se gušio zna kakav je to stravični i ružni osjećaj nemanja zraka.

image
Rendgenska snimka pluća otkriva mnogo o stanju tog vitalnog organa
Sd

Nakon preboljele Covid-19, svima je preporučljivo fizički se aktivirati. Imamo sreću da kod nas postoji mogućnost šetnje uz more koja je najbolja aktivnost za oporavak plućne funkcije. Također se preporuča prestanak pušenja jer pušenje oštećuje i zdrava pluća a svakako još gore djeluje na već oštećena. Covid-19 je povezan sa slabljenjem imuniteta pa se preporuča pozornost usmjeriti na zdravu prehranu s dovoljnim količinama vitamina i minerala a kod starijih bolesnika s gubitkom težine uslijed Covid-19 se preporuča i primjena medicinske prehrane (sredstava koja su dopuna standardnoj prehrani a sadrže neophodne tvari za brži oporavak organizma) po preporuci liječnika. Kod bolesnika koji su bili liječeni dugotrajnom primjenom antibiotika preporuča se primjena probiotika u cilju normalizacije „dobrih“ bakterija u organizmu, u prvom redu probavnom sustavu.

Treba se i dalje pridržavati epidemioloških mjera i nošenja maski iako sada manje zbog rizika od Covid-19 a više zbog rizika ostalih infekcija koje mogu zahvatiti pluća koja su oštećena i imunološki slabije zaštićena. I mi smo imali nekoliko slučajeva pogoršanja bolesnika po tipu „obične“ bakterijske upale pluća nakon preboljele Covid-19. Te upale su dosta otporne na standardno liječenje i mogu se značajno komplicirati.

Najbolji način za sprječavanje post-Covid-19 je ne razboljeti se,što se postiže epidemiološkim mjerama i cijepljenjem. Po prebolijevanju Covid-19 mogu zaostati dulje ili kraće vrijeme posljedice u vidu zaduhe, opće slabosti i slabijeg podnošenja napora. Ukoliko se one smiruju i prestanu tijekom mjesec dana nije potrebna posebna zabrinutost. Ako traju dulje od mjesec dana ili se pogošaju potrebno je javiti se nadležnom liječniku za procjenu daljeg postupka.

Podržavam otvaranje taraca!

Nadam se da će kombinacija cijepljenja, epidemioloških mjera i toplijeg vremena smanjiti broj oboljelih od Covid-19 pa i post-Covid sindroma. Smatram da je otvaranje taraca dobro: vani, na zraku, uz pridržavanje osnovnih mjera predostrožnosti nema velikog rizika prijenosa bolesti! Kako se ljudi moraju družiti, dok nema drugih opcija sastaju se po kućama u manjim skupinama ali je tu znatno veći rizik prijenosa infekcije jer se u glavnom ne poštuju epidemiološke mjere. Prema dosadašnjim spoznajama, puno je lošija prognoza onome tko se zarazi u direktnom kontaktu bez zaštite (maske, pranje ruku) nego onome tko se zarazi unatoč primjeni odgovarajućih zaštitnih mjera jer se tako prenese znatno manja količina virusa i omogući organizmu da se pravovremeno izbori s njom. U direktnom kontaktu sa zaraženim, bez maske, uđe mnogo virusa u organizam koji to ne uspije svladati te slijede teži oblici bolesti. To je vjerojatno jedan od uzroka zašto neki stariji pacijenti s komorbiditetom prođu dobro, a neki mlađi bez tih bolesti lošije - naglašava dr Vrbica.

17. svibanj 2024 17:17