StoryEditor
Regijaumiru i mladi

Svi koji prebole Covid trpe ozbiljne posljedice, liječnik upozorava: ‘Necijepljeni mogu iznenada umrijeti i šest mjeseci nakon bolesti‘

Piše PSD
22. rujna 2021. - 16:50

- Mladi necijepljeni koji prebole koronu s blažim oblikom ne mogu biti sigurni da u post-covid periodu neće doživjeti ozbiljnije komplikacije. Virus definitivno ostavlja trajne posljedice, a ne postoji dijagnostika koja može otkriti sva oštećenja. I to će im sigurno promijeniti kvalitetu života, a može doći i do iznenadne smrti kod pacijenata koji su, primjerice, preboljeli koronu u zadnjih šest meseci ili godinu dana - tvrdi srpski anesteziolog Ivo Udovičić.

Kako prenosi portal Blic, doktor je usporedio cjepivo protiv koronavirusa s pancirkom u vojsci.

- Kad ste na frontu, pancirka će vas sigurno zaštititi. I ako idete na metak, bolje da idete s prslukom. A ako idete na virus, bolje da idete s antitijelima koja će cjepivo stvoriti. Jer nikad ne znate kako možete proći i s koronom i u periodu nakon preboljene bolesti - objašnjava liječnik.

Oštećenja pluća nakon preležanog Covida su, kaže, nepovratna. Dobna granica je i u ovom valu znatno pomaknuta ka mlađoj populaciji, što je, dodaje, posljedica manjka cijepljenih u toj skupini.

- I, nažalost, u prethodnih mesec dana imamo dosta mladih koji su umrli. U Covid bolnici je preminuo pacijent od 30 godina, bio je necijepljen. I u drugim bolnicama bilo je smrtnih slučajeva mladih od 19 do 20 godina. To je najteže. I svi su necijepljeni. Svi mladi s teškom kliničkom slikom koji leže kod nas su necijepljeni - dodaje Udovičić.

Ako nešto brzo ne učinimo, prijeti nam opasnost da će broj zaraženih dnevno ići i preko 10.000, upozorava doktor.

- Moramo računati s tim da su ljudski resursi, posebno u zdravstvenom sustavu, ograničeni, kao i broj kreveta kojim raspolažemo. Moramo učiniti sve da ne dođemo u situaciju da sve to popunimo - naglasio je.

Kako objašnjava doktor Udovičić, potrebno je provesti ozbiljniju kampanju cijepljenja, ali i što prije trećom dozom cijepiti sve one koji su primili prve dvije, što se posebno odnosi na stariju populaciju. S druge strane, napominje, pozitivnim mjerama treba stimulirati sve cijepljene, a to se odnosi na Covid propusnice, piše Blic.

U Covid bolnici 'Karaburma' leže dva pacijenta od 14 godina, koji nisu cijepljeni.

Udovičić kaže da podržava cijepljenje djece starije od 12 godina, jer "oni i mlađa populacija predstavljaju glavni izvor gdje virus nesmetano cirkulira i mutira". I oni, kaže liječnik, mogu imati posljedice od virusa, i ako imaju blagu kliničku formu.

- Ne samo da virus napada pluća, već i generalno sve organe i mnogi od pacijenata će, nažalost, osjetiti velike posljedice. Bolest napada i srce, bubrege, centralni živčani sustav i sve vitalne organe. Ostavit će trajne posljedice kod jednog broja pacijenata, koje će se odraziti i na njihovu radnu aktivnost i na njihovu kvalitetu života, a kod nekih, nažalost i na duljinu života.

item - id = 1129265
related id = 0 -> 1136979
related id = 1 -> 1136923
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 04:27