StoryEditorOCM
OstaloPET KRUGOVA |

SUNCE JE IZAŠLO Otvorene Olimpijske igre u Tokiju, i sportaši iz naše županije na Igrama, neka im san postane java!

Piše Tonči Vlašić
23. srpnja 2021. - 16:49

Iako su neka natjecanja već počela (nogomet, veslanje, streličarstvo i softball, prvi hrvatski sportaš je već nastupio - veslač Damir Martin, i to uspješno, prvi u kvalifikacijama skifa), službeno su ljetne Olimpijske igre u Tokiju otvorene ovog petka, 23. srpnja, poslijepodne po hrvatskom vremenu. Na Nacionalnom stadionu u glavnom gradu Japana upaljen je olimpijski plamen (čast je imala japanska tenisačica Naomi Osaka), podignuta je olimpijska zastava, položene su zakletve...

Hrvatska je osmi put sudionik ljetnih Igara, neizostavna od svoje samostalnosti. Debi je imala u Barceloni 1992. godine. U Tokiju nastupa s ukupno 59 sportaša u 16 sportova. Među njima su i sportaši iz Dubrovačko neretvanske županije.

Redom, Marija Tolj iz Orebića, članica Atletskog kluba Dinamo Zrinjevac, rođena 29. studenog 1999. godine, nastupit će u bacanju diska. U 'krug' ulazi 31. srpnja, prvog atletskog dana na Igrama. Lijep rezultat ima ove godine – 63 metra i 39 centimetara letio je njezin disk. Bila je europska prvakinja do 23 godine, ima dvije pobjede u Europskom kupu, te želju u Tokiju - u svom debiju, ona je jedna od najmlađih bacačica diska u Tokiju, plasirat se u finale, koje je na programu 2. kolovoza.

image
Marija Tolj, atletičarka iz Orebića
Ante Čizmić/Cropix

Zatim, Hrvatska vaterpolska reprezentacija je jedina hrvatska momčad na Igrama, a u njoj je trinaest igrača od kojih su šestorica rođena u Dubrovniku – Marko Bijač (jučer PRO Recco, sutra Olympiacos), Andro Bušlje (jučer Mladost, sutra Olympiacos), Marko Macan (WASPO 98 Hannover), Paulo Obradović (jučer Jug AO, sutra Enka), Maro Joković (jučer AN Brescia, sutra Jug AO) i Loren Fatović (Jug AO). Plus, tu su još dvojica igrača koja su do jučer igrala za Jug Adriatic osiguranje: Luka Lončar, koji karijeru nastavlja u PRO Reccu, te Xavi Garcia, kojem su Olimpijske igre posljednje natjecanje na kojem će nastupiti. Garcia je bio Jugov kapetan posljednje tri sezone, kapicu Juga je nosio posljednjih šest sezona, kao i Lončar. Još jedan hrvatski reprezentativac je bio član Juga: Josip Vrlić je igrao dvije sezone, od 2015. do 2017. godine. Zatim, pomoćnici izbornika Ivice Tucka su dva Jugova velikana, Sandro Sukno i Mile Smodlaka.

Boje Hrvatska branit će još Ivan Marcelić, Lovre Miloš, Ante Vukičević i Luka Bukić uz napomenu kako u zapisnik utakmice može samo dvanaest igrača, ali moguće je mijenjati sastav svaku utakmicu. Hrvatski vaterpolisti nastup na Igrama otvaraju protiv Kazahstana 25. srpnja. Nakon toga ih u skupini čekaju još ispiti protiv Srbije, Španjolske, Australije i Crne Gore. U skupini 'A' su Grčka, SAD, JAR, Japan, Mađarska Italija. Prvi cilj je plasman u četvrtfinale, a potom je to medalja, treća uzastopna, a četvrta ukupno (Atlanta 1996. – srebro, London 2012. – zlato, te Rio 2016. – srebro). Vaterpolski turnir završava posljednjeg dana Igara, u nedjelju, 8. kolovoza.

U vaterpolskom turniru su još dvojica Dubrovčana – Elvis Fatović, koji je izbornik Australije, te Mladen Rak, bivši vaterpolski sudac, koji je posljednjih godina jedan od rukovoditelja tzv. vaterpolskog VAR-a.

image
Elvis Fatović na klupi Australije na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine
Tonči Vlašić
image
Mladen Rak, bivši vaterpolski sudac, u zadnje vrijeme uz rub bazena, jedan od rukovoditelja tzv. vaterpolskog VAR-a
Tonči Vlašić

Hrvatsku zastavu na svečanom otvaranju nosili su Sandra Perković i Josip Glasnović

Na ljetnim Olimpijskim igrama Hrvatska je osvojila do danas 33 medalje (11 zlatnih, 10 srebrnih i 12 brončanih).

23. travanj 2024 11:55