StoryEditorOCM
NogometEURO 2021. |

U ‘ZORU‘ PROTIV ENGLESKE Bruno Petković, treći Metkovac u dresu ‘Vatrenih‘ na velikim natjecanjima, javio se iz Londona: ‘Odličan je osjećaj..‘

Piše Tonči Vlašić
12. lipnja 2021. - 09:12
Bruno Petković slavi pogodak u 3:1 pobjedi protiv Slovačke u Rijeci - Hrvatska je tim uspjehom potvrdila prvo mjesto u kvalifikacijskoj skupini za odlazak na EPSrđan Vrančić/Cropix

U zoru ću pobijediti - zapjevao je talijanski tenor Andrea Bocelli na ceremoniji otvaranja Eura na rimskom Olimpicu u petak navečer, a zatim je zapjevala Italija protiv Turske u prvoj utakmici prvenstva. Slavili su 'Azzuri' s 3:0, te se cijela Italija jutro nakon pobjede uhvatila one narodne poslovice 'ako se po jutru dan poznaje', te se nada kako bi već 28 utakmica neporažena momčad Roberta Mancinija mogla na 16. Europskom prvenstvu daleko, daleko, do kraja do kojeg je stigla samo jednom - 1968. 

S druge strane Turska je pak i osmi put u nizu poražena na otvaranju velikog natjecanja. Od toga dva puta na Euru od Hrvatske, 1996. godine u Engleskoj, te 2016. godine u Francuskoj.  

- Odličan je osjećaj bit na velikom natjecanju i bez nekog velikog pritiska nadam se da ću ostavit utisak i pomoć momčadi da ostvari dobar rezultat – istaknuo je 26-godišnji Bruno Petković, treći Metkovac koji bi u dresu hrvatske reprezentacije trebao zaigrati na velikom natjecanju.

Igor Štimac i Darijo Srna su prva dvojica. Štimac je igrao na Europskom prvenstvu u Engleskoj 1996., prvom velikom natjecanju hrvatske reprezentacije i sudjelovao u 1:0 pobjedi protiv Turske na startu, zatim igrao na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998., kad je ostvaren prvi veliki uspjeh (bronca).

Srna je svoju priču počeo na Europskom prvenstvu 2004. u Portugalu, a oprostio se nakon Europskog prvenstva u Francuskoj 2016. godine. Nastupio je legendarni kapetan 'Vatrenih' na dva svjetska prvenstva (Njemačka 2006. i Brazil 2014), te ukupno četiri Eura (Austrija i Švicarska 2008., te Poljska i Ukrajina 2012. godine). Srna je svoje zadnje natjecanje počeo 1:0 pobjedom protiv Turske. 

image
Igor Štimac na SP-u 1998. godine u Francuskoj
Matko Biljak/Cropix

Štimac je bio stup obrane, sjajan libero, svjetski juniorski prvak s reprezentacijom bivše države, jedan od najzaslužnijih za broncu u Francuskoj 1998. godine.

- Ja sam imao privilegiju da 134 puta budem najsretniji čovjek na svijetu. Hrvatska reprezentacija je emocija… Ja bi promijenio sve svoje trofeje za medalju s Hrvatskom. Sve sam s tom rečenicom rekao – rekao je jednom prilikom Srna, odličan na poziciji desnog beka i desnog veznog/krila, sjajan izvođač slobodnih udaraca, borben... Samo je Luka Modrić odigao više utakmica do njega, a s 22 pogotka Darijo je peti strijelac 'Vatrenih' svih vremena, a najbolji asistent. Štimac, koji je za reprezentaciju nastupio 53 puta i dva puta se upisao u strijelce, od nje se oprostio 2002., a Srna 2016. godine. 

image
Darijo Srna i Eduardo da Silva
Jakov Prkić/Cropix

Petković je pak debi za reprezentaciju imao 2019. godine. On je napadač. Iza njega su odlične sezone u dresu zagrebačkog Dinama, te ukupno 15 utakmica u dresu 'Vatrenih' i 6 pogodaka. Dva protiv Mađarske u 3:0 pobjedi u Splitu u kvalifikacijama za Euro posebno se pamte, kao pogoci u obje kvalifikacijske utakmice protiv Slovačke, koje je Hrvatska također dobila.

Bruno je, kao i Štimac i Srna, prve korake, ističe, napravio u Nogometnom klubu Neretva.

- Prvo sam počeo trenirati u Neretvi da bi onda jedan period proveo u ONK Metković, pa se vratio ponovno u Neretvu.

Neretva je izborila ostanak ove sezone u južnoj skupini Treće hrvatske lige, dok će ONK Metković ove subote igrati za naslov prvaka Prve županijske lige kod kuće protiv Župe dubrovačke. Prati li reprezentativni napadač što se događa u klubovima u kojima je ponikao?

- Cijela obitelj mi je u Zagrebu i iskreno ne stignem pratiti događanja dolje, ali u svakom slučaju se nadam da će oba kluba nastavit razvijati jer su Metković i okolica zdrava sportska sredina u kojoj ima dosta talentiranih igrača – poručio je Petković iz Londona gdje je reprezentacija stigla u petak, 11. lipnja, dva dana prije prvog nastupa na Euru.

image
Mateo Kovačić, Bruno Petković i Domagoj Bradarić na treningu hrvatske reprezentacije uoči početka Eura
Srđan Vrančić/Cropix

'Vatreni' Euro započinju protiv Engleske na Wembleyju u nedjelju, 13. lipnja, od 15 sati po hrvatskom vremenu. Preostala dva sudionika naše 'A' skupine su Češka i Škotska, protiv kojih igramo 18. odnosno 22. lipnja u Glasgowu. Međutim, prvo Engleska.

Hrvatska se nada kako će 'Vatreni', kao i 'Azzuri', pobijediti u 'zoru'.

image
Bruno Petković i Ivan Perišić slave pobjedu 3:0 protiv Mađarske u Splitu u kvalifikacijama za Euro. Metkovac je u toj utakmici postigao dva pogotka
Paun Paunović/Cropix
02. svibanj 2024 20:48