StoryEditorOCM
GastroZA PRSTE POLIZAT

Jedenje ovog namaza za doručak vrlo je zdrava navika, a pogledajte recept za domaći koji je prava blagodat za srce, izbjeći ćete nepotrebne šećere

Piše Nina Čiča/Živim
25. siječnja 2022. - 08:00

Maslac od kikirikija vole i mladi i stari jer je kremast, ukusan i dobro se uklapa u svako jelo. Uz to je i vrlo zdrav i možete ga napraviti i sami u vlastitoj kuhinji.

Stručnjaci se slažu u tome da je jedenje maslaca od kikirikija za doručak vrlo zdrava navika. Sastoji se od 100 posto kikirikija bez dodanih sastojaka, predstavlja vrlo uravnotežen izvor energije koji organizam opskrbljuje sa sva tri glavna makronutrijenta: ugljikohidratima (22 g na 100 g), proteinima (22,5 g na 100 g) i mastima (51 g na 100 g).

image
Uravnotežen izvor energije
Shutterstock

Udio ugljikohidrata od 20 posto čini ga preporučljivom namirnicom za prehranu s niskim udjelom ugljikohidrata. Osim toga, s obzirom na to da uzrokuje vrlo malo povećanje šećera u krvi, prikladan je i za one koji moraju voditi računa o glikemijskom indeksu namirnica.

Kako ga sami možete napraviti

Da biste napravili maslac od kikirikija potrebne su vam samo dvije stvari: oljušteni i preprženi kikiriki (10 do 15 minuta na 170 stupnjeva u pećnici) i snažan blender. Stavite kikiriki u blender i uključite na najveću jačinu te miješajte dok se ne pretvori u sitan prah. Zatim smanjite jačinu i miješajte dok kikiriki ne otpusti sve svoje ulje, a tada će se smjesa pretvoriti u glatku i sjajnu kremu. 

24. studeni 2024 07:16