StoryEditorOCM
Zadar plusPOČELI RADOVI

Zapušteni talijanski bunker uskoro će biti originalna zadarska turistička atrakcija, a na Vidikovcu se uređuje i novi park sa šetnicom

Piše AVŠ
27. siječnja 2022. - 21:12

Desetljećima zapušten talijanski bunker na zadarskom Vidikovcu, za koji su donedavno znali samo slučajni prolaznici i zaljubljenici u vojne povijest, zadnjih mjesec dana proživljava novu mladost. Upravo ta podzemna utvrda, jednostavnog naziva C-47, prvi je bunker na zadarskom području koji se obnavlja u sklopu velikog europskog projekta “REVIVAL”.

Trenutno se punom parom radi na uređenju okoliša: na zelenoj zoni s vidikovcem već je napravljena šetnica u dužini od 180 metara, očišćen je do sada zatrpani ulaz u podzemni labirint međusobno povezanih tunela, a sada se čiste zapuštene površine oko nadzemnog dijela bunkera. Radove izvode djelatnici tvrtke TIM iz Nadina koja je dobila ovaj posao vrijedan oko 620 tisuća kuna.

image
Nova šetnica

Kad se preuredi, bunker na Vidikovcu s kojeg puca pogled na cijeli grad, postat će multifunkcionalni, prezentacijski izložbeni prostor za manja događanja s interaktivnim video zidom gdje će zainteresirani dobiti sve informacije o fortifikacijskom sustavu po cijelom gradu, kao svojevrsnoj polazišnoj točki za novu turističku turu koja se u kružnom obliku proteže od Vidikovca, preko Musapstana, Crnog, Križa i Dračevca. Potencijal za vojni turizam postoji, samo ga je trebalo osmisliti i organizirati.

Samo u Zadru, naime, do sada je otkriveno preko 250 bunkera koji predstavljaju veliki dio novije povijesti grada, a ujedno čine i dodatak fortifikacijama koje potječu još iz antičkih vremena, srednjeg vijeka, renesanse, te prve polovine 20. stoljeća. Veliku ulogu odigrali su i u obrani Zadra tijekom Domovinskog rata. No, niti jedan od njih nije bio u komercijalnoj funkciji, štoviše, većina je upitne sigurnosti iako su velikim dijelom očuvani.

Upravo zato, europski projekt REVIVAL pokazao se kao idealno rješenje da se bunkeri vrate u život i to kao turistička atrakcija.

image
Ulaz u bunker

U ovaj projekt, uz Sveučilište u Zadru, uključeni su gradovi Zadar, Rijeka i Split te talijanski Forli, Campobasso, Cesenatico i Pesaro koji su iz trenutno zapuštenih prostora, koji predstavljaju izvanredne primjere industrijske arheologije, racionalističke i modernističke arhitekture 20. stoljeća, odabrali građevine i bunkere koje će obnoviti te uklopiti u međunarodnu kulturnu rutu pod sloganom „Oživimo ih ponovo“.

Projektom se nastoji lokalnom stanovništvu kao i turistima, na siguran način, učiniti dostupnim trenutno zapuštene građevine i bunkere koji predstavljaju važan oblik kulturne baštine sa značajnim ekonomskim i kulturnim potencijalom te ih promovirati kroz zajedničku turističku rutu.

Početni sastanak održan je u veljači 2019. godine, a počekom listopada prošle godine Grad Zadar je pokrenuo postupak jednostavne nabave za rekonstrukciju i adaptaciju bunkera s pripadajućim parternim uređenjem okoliša. Na taj natječaj stigla je samo jedna ponuda i to tvrtke TIM d.o.o. iz Nadina- Benkovac koja je prihvaćena. Vrijednost ovog posla je 624.328,50 kn s PDV-om.

Neumorni istraživač Jurica VUčetić

Jedan od najzaslužinijih za realizaciju ovog projekta je Jurica Vučetić, pasionirani ljubitelj vojne povijesti Drugoga svjetskog rata i neumorni istraživač koji je sam otkrio i fotografirao većinu zadarskih bunkera. Više od dvije godine Vučetić je obilazio teren oko Zadra, pronalazio i istraživao ove vojne utvrde. Na ovaj način od zaborava i daljnjeg propadanja spašen je veliki dio tog zanemarenog i namjerno uništavanog povijesnog blaga koje će, upravo zahvaljujući projektu REVIVAL, sada postati dostupno javnosti.

21. lipanj 2024 17:42