StoryEditorOCM
Zadar plusNA VIŠNJIKU

Zadarski plesni ansambl ugostio je renomiranog i svestranog umjetnika Julyena Hamiltona u sklopu 9. platforme edukativnih radionica STREAM Zadar

Piše Zadarski plesni ansambl
22. kolovoza 2020. - 15:03

Zadarski plesni ansambl ovih je dana ugostio renomiranog i svestranog umjetnika Julyena Hamiltona i to u sklopu devete po redu platforme edukativnih radionica STREAM Zadar.

Upravo je u tijeku radionica u Športskom centru Višnjik u kojoj sudjeluje dvadesetak polaznika koje sačinjavaju hrvatski profesionalni plesni umjetnici i studenti Plesnog odsjeka ADU iz Zagreba. Edukacija traje do nedjelje, a u ponedjeljak će polaznici pod njegovim vodstvom na Poljani Branka Stojakovića otvoriti dvanaesti po redu Monoplay – festival solo izvedbe.

Nakon ceremonije otvaranja, Hamilton će u velikoj dvorani Kazališta lutaka Zadar izvesti svoj solo Held Dear. Do sada je izveo oko stotinu sola u posljednjih 40 godina, a publici festivala Monoplay predstavit će još jedan u skladu s iskustvom sadašnjosti.

Radionica se zove „Stvaranje plesova: Pitanje Prostora“ u kojoj Hamilton dubinski istražuje stvaralački čin i potrebnu tehniku koja ga ostvaruje. Kroz svoju viziju plesne tehnike metodološki precizno promišlja o postulatima konkretne izvedbe te kako se znanje, iskustvo i intuicija mogu upotrijebiti na način koji svakome od nas pomaže u kreaciji. Kroz svoje treninge jednostavno i organski ulazi u svjetove fiziologije, filozofije, kulture, mašte i budućnosti.

Radionica razmatra i koristi suštinsku prirodu prostora kao polazište koreografskih kompozicija koje se stvaraju i izvode na licu mjesta. Zalazi u teme radijalnog i kartezijanskog prostora i načine na koji njihov suodnos utječe na tijelo u pokretu i kazališni prostor u kojemu se izvođač i publika sreću.

Vrijeme, prostor, dramaturgija, glazba i glas posljednjih su godina kompozicijski elementi na koje Hamilton obraća posebnu pozornost. Oni proizlaze iz iskustva plesača koji stvara i organizira materijal neposredno pred publikom. Ovladavanje tijelom i „progovaranje“ njime u prostoru, vremenu i pokretu osnove su svakog zadatka – tjelesna koordinacija i odnos prema materijalu koji se stvara te zatim dijeli u izvedbi. Sposobnost Julyena Hamiltona da prodre u samu srž osnovnih principa, aksioma, kao i jedinstven način na koji ih prenosi, omogućava plesačima različitog spektra i iskustva da se uključe u njegovu metodologiju.

29. travanj 2024 05:30