StoryEditorOCM
Zadar plusKULTURA I KORONA

Umjetnost se prebacila na internet: HNK Zadar nudi live predstave, Kino Zona preporuča filmove, a Seferović podsjeća na svoju virtualnu knjižnicu!

Piše M. Gugić
26. ožujka 2020. - 18:27

Epidemija korona virusa, osim što je opustošila ulice svih svjetskih gradova, zatvorila dućane, salone, lokale, klubove, strpala je u karantenu i kulturnu scenu. No, unatoč lošoj situaciji koja je zatekla cijeli svijet i stavila ga na pauzu, kulturnjaci su se, zahvaljujući internetu, snašli. Brojni muzeji otvorili su svoje online izložbe, objavljeni su nastupi filharmonija, a velik broj distributera otvorio je svoje platforme i dosta filmova i dokumentaraca čije se gledanje inače naplaćuje sada je dostupno svima. I Zadarski su se umjetnici potrudili da svojim sugrađanima uljepšati dane koje provode u izolaciji.

Tako će povodom svjetskog dana kazališta, koji se obilježava 27. ožujka, HNK Zadar svojoj publici ponuditi gledanje predstave putem YouTube kanala kazališta.

image
HNK Zadar publici će predstave dovesti - doma!
Hnk Fb

- Prvu koju ćemo emitirati jedna je od najizvođenijih predstava HNK Zadar, „Ostavljam te“, prema motivima Edwarda Albeeja „Marriage play" u režiji Matjaža Latina. No, nećemo stati na tome. Zapravo, pokrenuli smo jedan projekt: svakog petka u 20 sati na našem kanalu sugrađani će moći iz svojih domova gledati ponajbolje predstave, a linkove ćemo postaviti na službenoj Facebook i Web stranici – istaknula je Nena Ninčević Mandić iz HNK Zadar dodavši da su oni uvijek tu za svoju vjernu publiku.

A publiku nije zaboravila ni ekipa iz „Kino Zone“ koji su također vrlo aktivni na svom Facebook profilu.

- Počeli smo s objavljivanjem raznih zanimljivosti vezanih uz filmove i glumce, prisjećamo se onih umrlih koji su obilježili filmski svijet, objavljujemo i sve vijesti vezane uz film. Nastojimo svima pružiti neki mali odmak od stvarnosti, da im vrijeme lakše prođe u izolaciji – rekao nam je Andrej Fric, predsjednik Centra nezavisne kulture i voditelj „Kino Zone“.

- U ovim izuzetno teškim vremenima ipak ne smijemo očajavati već pomagati i bodriti jedni druge pa smo stoga podijelili tekst naše krovne filmske organizacije, HAVC, s linkovima za besplatno gledanje brojnih nagrađivanih filmova kakve je publika navikla gledati u našem kinu. Dok se stvari ne vrate na staro i projektor zabljesne veliko kino platno, ugodno se smjestite u vlastitim domovima i uživajte u filmskim divotama – rekao je Andrej te dodao kako su još u studenom prošle godine pokrenuli i web stranicu koja bi trebala uskoro biti gotova.

image
Mnogi filmski naslovi u dobar korone postali su besplatni
Screenshot

- Trudimo se koliko možemo, no iskreno, strah me što naš čeka. Mi u Centru nezavisne kulture imamo dva europska projekta koja moramo dovršiti, a što će onda biti, zaista ne znam. Pripremali smo i velik broj projekata za „KvartArt“ koji se treba održati u lipnju, a i to je sad sve upitno. Nadam se da će vlast imati bar malo sluha za nas kulturnjake – iskreno je zaključio Fric.

A čovjek koji je u životu prošao mnoge nedaće te postao svjedokom jednog vremena je i zadarski novinar, fotograf, publicist i arhivist Abdulah Seferović, koji je i prije izbijanja pandemije korona virusa svoje najpoznatije knjige ponudio on-line.

- Na ovim našim mediteranskim prostorima ideje se često rađaju iz dišpeta. Tako sam i ja, kada sam prije godinu dana ostao bez svoje internetske stranice Zadaretro i kada više nisam imao gdje objaviti ono što želim, počeo objavljivati cijele e-knjige. Ideju je poduprlo i to što nije tako jednostavno, posebno u mojim godinama, doći do potpore za tiskane formate. Morao sam, primjerice, iz čista dišpeta, objaviti skicu monografije o fotografskoj aktivnosti dragoga prijatelja i uglednoga zadarskog umjetnika Jose Špralje. I tako je krenulo. Jedno za drugim – priznao je Sefi, kako ga od milja zovu prijatelji.

Također, istaknuo je se kako sad na njegovim virtualnim policama našlo već osam naslova.

- Špraljina monografija „Zvali su ga Bodulo“, dvije knjige novinskih napisa pod zajedničkim naslovom „Gledajući fotografije“, monografija „Zadarska Brodarica“, serija fotografija „Saljske uspomene“, slike moje izložbe iz 2012. godine „Novinarski fotozapisi“, fotoreportaža o kaljskim ribarima „Pod sviću“ i evo sada najnovije, nedovršene „Zadarske priče bez riječi“. Rad je prekinula pojava virusa. Ne mogu šetati gradom kako bih snimio fotografije koje mi još nedostaju. Istodobno, rad na toj knjizi pripremio me na izolaciju. Nisam imao kada izlaziti – rekao nam je Sefi, a na naše pitanje hoće li kultura preživjeti ovaj virus, kratko je odgovorio:

- Mislim da za kulturu, bar za njezin kreativni dio, ne treba biti puno zabrinut. Uvijek se nekako znala snaći. Problem je uvijek bio, a sada će biti još i veći, u načinu njezine stimulacije – zaključio je Seferović.

image
Neki od naslova u on line knjižari Abdulaha Seferovića
Screenshot
Virtualna šetnja

I Narodni muzej Zadar potrudio se svojim sugrađanima, ali i svim ostalim zaljubljenicima u umjetnost i povijest, ponuditi malo razbribrige u danima kućne izolacije.

Tako su na svom Facebook profilu stavili link za virtualnu šetnju muzejom. 

 

20. travanj 2024 15:50