StoryEditorOCM
Zadar plusXXL FOTO:

U Zadru održan 6. Telanet & Passiont event Udruge JRE Hrvatska: Putovanjima kroz okuse škampa, plave ribe, sipe, janjetine, kozlića, domaćeg pivca...

Piše Mario Vuksan
28. rujna 2022. - 09:17

Putovanje vremenskog putnika Zadarskim vremeplovom kroz povijest, sadašnjost i budućnost Zadra uz pomoć okusa i mirisa baštinskih namirnica tipičnih za zadarski kraj – bila je konceptualna ideja 6. Talent & Passion eventa fine dining restoranske Udruge JRE Hrvatska koji se održao prošle nedjelje u Zadru.

Jugo i najava obilne kiše u cijelosti su promijenili prvotno zamišljeni program koji je samo 50 gostiju ekskluzivnog događaja trebao provesti kroz najatraktivnije dijelove Zadra. Tako je cjelodnevni događaj s nizom većih i manjih programskih sadržaja u zadnji tren prebačen u zamjenske prostore: umjesto u Parku Vladimira Nazora aperitivni dio i početak programa smješteni su u restoran Foša koji je ionako snosio veći dio organizacije eventa, a gala večera i after party udomljeni su u atraktivnom atriju tek obnovljene Providurove palače.

image

.Telanet & Passiont event

JRE Hrvatska

Bez obzira na lošu meteorološku sreću 15 od 16 restorana hrvatske podružnice ugledne međunarodne JRE Udruge kreirali su događaj za pamćenje, jedan od najvažnijih gastronomskih ove godine u Hrvatskoj. Izbor gastronomskih tema koje predstavljaju Zadar, njegov kraj i baštinu nije kreatorima bio pretjerano težak. Škampi, školjke, sipa, plava riba i grdobina, janjetina, kozlić, iznutrice i sir, ninski šokol i maraška bili su okvir za kreativnu igru chefova ponajboljih hrvatskih restorana, onih zbog kojih hrvatska gastronomska ponuda postaje prepoznatljiva i poželjna.

Zadarska je težačka baština i dočekala goste u Foši – Maraschino kiss Marina Nekića i Maraske bio je koktel dobrodošlice, a na pozdravnom pijatu bili su srdela u sauru servirana u limenoj kutiji, podsjetniku na slavne dane upropaštene Adrije te fetice ninskog šokola Mira Šanga i Zdenka Stulića, a u svileni facolić (šudarić) umotan je slavni okrugli tvrdi kolač-baškotin kojeg je trebalo umočiti u bevandu od crljenka Kraljevskih vinograda. Bio je to štosni start prije nego su vremenski putnici otišli u obilazak grada čiju su im povijest prepričavali vodiči.

image

.Telanet & Passiont event

JRE Hrvatska

Kasnije, u velikom portunu Providurove palače, poznati su chefovi iz pet JRE restorana složili plate malih zalogaja od sipe, janjetine, sira, jetrice i telećeg jezika. Ovaj potonji zalogaj, u sous vidu dugo kuhani jezik rovinjskog restorana Monte i njegovog chefa Danijela Đekića bio je apsolutni pobjednik tog uvoda u gala večeru. A za taj centralni događaj eventa bijeli je atrij Providurove palače postao još bijelji, a sa crvenog balkona začuli su se glasovi i instrumenti učenika Glazbene škole „Blagoje Bersa“.

U improviziranoj kuhinji, u društvu Petrićevih skulptura, ponajbolji su hrvatski kuhari davali sve od sebe. Po prvi se put dogodilo da su jedan sljed, zapravo tanjur, zajednički sukreirali po dva chefa. Prva tri sljeda bila su morska: škamp s bijelom palentom, pa kapisanta s vrganjima i grdobina iz sous vide kupke.

Prvo i jedino mesno jelo koje su zajedno kreirali Bernard Korak iz restorana plješivičke vinarije Korak te Rudolf Štefan iz šibenske Konobe Pelegrini dobilo je neslužbenu titulu i najboljeg i glavnog jela večeri. Korakova verzija lešo kozlića u listu verzota i Štefanov pikantni tingul od domaćeg pivca u omotu od blitve na kremi od sira na jednom pijatu, mada kreirani u četiri ruke, pokazali su na najbolji način kako se tradicionalna namirnice i jela prepoznatljivih okusa mogu prezentirati na novi, zanimljivi način.

image

6.Telanet & Passiont event

JRE Hrvatska

Zadarska kraljica voća maraška bila je elegantna poslatica za sam kraj večere i to u kolaču zagrebačkog restorana Dubravkin put. Dobre je spize bilo i kasnije: od rolanog odojka za gladne kuharske i konobarske timove do sashimija od premium brancina iz kaveza ugljanske tvrtke MarFiš

Sva jela su uparena s vrhunskim vinima vinarija Senjković, Kozlović, Testament, Korta Katarina i Galić, a cijeli je događaj organiziran uz pomoć niza partnera i stalnih suradnika JRE Croatia.

Svoju su pomoć i podršku organizatoru, uz Hrvatasku turističku zajednicu, dale i turističke zajednice grada Zadra i Zadarske županije.

20. travanj 2024 04:46