StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: ZAVRŠIO ZADAR OUTDOOR FESTIVAL

U sedam disciplina nastupilo je tisuću natjecatelja iz cijeloga svijeta

Piše Ana Franić
15. svibnja 2018. - 15:20
outdoor_zica5-120518

Jedriličarska regata, trail na Ugljanu, utrka "Utrči u zalazak", veslanje na dasci u Jazinama, plivački maraton na Morskim orguljama, utrka kajacima od Rive do Puntamike, biciklistička utrka na Viru, radionice yoge, hodanje na elastičnoj vrpci, hodanja po užetu na Forumu i parkour za djecu i odrasle. Sve su to aktivnosti u sklopu drugog Zadar Outdoor Festivala (ZOF) koji je prošlog vikenda okupio preko tisuću natjecatelja iz cijelog svijeta.

- Prezadovoljni smo organizacijom i festivalom, prvenstveno jer smo uspjeli održati sve discipline koje smo naumili. Ove godine, za razliku od lani, vrijeme nam je išlo u korist, a atmosfera tijekom tri dana bila je očaravajuća. To se ne može opisati, to se treba doživjeti, govori Iva Bencun, jedna od organizatorica ZOF-a.

U sedam službenih disciplina nastupilo je 1060 natjecatelja od kojih je oko 20 posto bilo stranih turista, najviše iz Brazila, Amerike, Švedske, Nizozemske, Poljske i Slovenije, ali i iz svih dijelova Hrvatske.

- Ponosni smo što nas je posjetio i naš najpoznatiji skijaš Ivica Kostelić koji je s obitelji sudjelovao na utrci "Utrči u zalazak". Kada ti dođe vrhunski sportaš kao on, koji je nastupao na natjecanjima diljem svijeta, i kaže da si na dobrom putu i ohrabruje te, onda znaš da si uspio, kaže Iva dodajući kako je najveći broj sudionika bio oduševljen upravo utrkom koja slavi poznati zadarski zalazak sunca.

- Gosti iz Brazila bili su presretni što su imali priliku utrčati u zalazak sunca koji je redatelj Alfred Hitchcock proglasio najljepšim na svijetu. Ideja nam je promovirati aktivan životni stil, bavljenje sportom i boravak u prirodi, a postojeću priču o Pozdravu sunca nadogradili smo na naš festival i dobili savršenu kombinaciju, objašnjava Bencun.

Organizatori su i ove godine uveli neke novitete pa je održana radionica i natjecanje u veslanju na dasci (Stand up Paddeling) u Jazinama.

- Veslanje na dasci najbrži je rastući vodeni sport posljednih deset godina, a kod naših posjetitelja naišao je na oduševljenje. Novitet je i mjesto održavanja traila koji je ove godine bio na Ugljanu. Uveli smo dvije duljine, prvu od 8,7 kilometara što je idealno za obitelje i rekreativce, i drugu od 20,6 kilometara za sve one željne izazova i otkrivanja novih vidika, kaže Bencun dodajući kako planova za sljedeću godinu već ima.

- Dojmovi su još svježi, organizirali smo sastanak na kojem ćemo analizirati sve dobre i loše stvari kako bi možda neke propuste sljedeće godine mogli ispraviti. Želimo da ZOF naraste do te mjere da turistima bude motiv dolaska u Zadar, ali i da oni koji dođu iz drugih razloga imaju priliku priključiti nam se i biti dio naše avanturističke priče. Na ovaj način doprinosimo produljenju turističke sezone, ali i brendiramo zadarsku regiju kao destinaciju za aktivni odmor, zaključuje Bencun.

29. lipanj 2024 04:15