StoryEditorOCM
Zadar plusPLEMENIT POTEZ

Strukovna škola Vice Vlatkovića u akciji: Za potrebe zadarske bolnice printamo u 3D tehnici nosače vizira koji trebaju kirurzima dok operiraju!

Piše Mišel Kalajžić
26. ožujka 2020. - 23:37
Na zamolbu liječnika Opće bolnice u Zadru, Strukovna škola Vice Vlahovića u Zadru uključila se u izradu nosača vizira na 3D printeruStrukovna škola Zadar

Na zamolbu liječnika Opće bolnice u Zadru, Strukovna škola Vice Vlahovića u Zadru uključila se u izradu nosača vizira na 3D printeru – javio nam je ravnatelj škole Tihomir Tomčić.

Više informacija doznali smo od nastavnika Ante Ivanca koji nam je poslao i snimak izrade nosača koja je u tijeku.

- Naime radi se o tome da su nas zvali iz OB Zadar da im isprintamo nosače za vizire. Kontaktirali su nas dr. Nediljko Jović i dr. Klaudia Duka pa sam počeo s printanjem tih nosača. U videu se vidi napredak printanja. Koristim printer Zortrax 300 koji ima veliko područje ispisa (300x300 mm). Trenutno se printaju 2 komada, a za sljedeći ispis sam uspio posložiti 4 komada koje ću staviti preko noći da se naprave – kazao je Ivanac.

- Danas sam iz škole donio printer doma tako da mi je jednostavnije raditi nego da idem svako malo u školu. Upravo su nam dva nosača za vizire isprintana, sad stavljamo slijedeći set preko noći. Nosači vozira služe da se na njih stavi prozorni dio, a najviše služi kirurzima da im ne smetaju maske i naočale na način da imaju prekriveno čitavo lice. Imaju prozirne folije u dovoljnim količinama, ali nemaju nosače za te vizire. Uspjeli su doći do nacrta tih nosača i zamolili su nam da im pomognemo isprintati u 3d printeruima. Naravno da smo se odmah odazvali, oni su na prvoj crti bojišnice ovih dana i sretni smo što im možemo pomoći – istaknuo je Ivanac.



Strukovna škola prvi 3D printer je nabavila prije sedam godina kad je u Hrvatskoj malo tko znao što je to uopće.

- Preko interneta smo kupili dijelove i zajedno s učenicima ga sastavili, taj printer i danas još uvijek radi. Ali to je mal i spor printer, već dvije godine imamo veći printer 300x300 milimetara gdje možemo veće komade printati. To su izvannastavne aktivnosti u kojima učenici neke svoje nacrte onda i printaju u praksi. Najviše ga koristimo za pomoć ostalim školama kao što je Poljoprivredna škola, njima printamo kalupe za kolače, također i za osnovne škole kad imaju neke projekte. Za OŠ Petra Preradovića nedavno smo printali rozete s crkvi za njihiov projekt. Uglavnom printamo predmete od plastike, koji su u dimenzijama da ih možemo "prekopirati" 300x300 milimetara i u visinu 300 milimetara. Sve što u tu "kocku" stane, možemo isprintati. Bolnica nam je tražila nekih 15-tak komada nosača, tako da smo se udružili i s još nekima koji imaju 3D printere, pa zajedno to radimo – kazao je nastavnik strukovnih predmeta iz područja elektrotehnike Ante Ivanac.

24. travanj 2024 04:51