StoryEditorOCM
Zadar plusZADAR CHESS FESTIVAL

Preko 220 šahista cijeli je tjedan uživalo u Zadru: prva mjesta otišla u Indiju i BiH, najbolji u Zadarskoj županiji je Matej Levačić

Piše Zadarski.hr
24. srpnja 2023. - 15:24

Završio je Zadar Chess Festival, međunarodni šahovski turnir koji je svim sudionicima, iz čak 28 zemalja, ostavio izvrstan dojam na razini organizacijei brojnosti sudionika. Sve je bilo u znaku mladosti, kreativnosti i borbenosti.  

Neizvjesnost oko pobjednika bila je praktički do posljednjeg poteza na oba turnira (A i B) kao i na blitzu (brzopoteznom turniru). S preko 300 sudionika što šahista, pratitelja i publike Zadar Chess Festival ispunio je više od očekivanog. Sada se otvaraju nove mogućnosti i uspostavljaju se mostovi suradnje posebno s Francuskom i Indijom. U Francuskoj je 55.000 registriranih šahista, a jedna od posebnosti zadarskog turnira je nagrada AIDEF (Frankofonska šahovska asocijacija). Goste iz frankofonskih zemalja pozdravila je Zrinka Škara, profesorica engleskog i francuskog. 

Organizatorima sa svih strana stižu pohvale, posebno direktoru turnira, šahovskom entuzijastu Veljku Šagiju koji je ‘master mind‘ cijelog događanja.

Preko 220 šahista cijeli je tjedan uživalo u šahu i ljetu u Zadru te su pohvalili turnir posebno u vidu organizacije i vrlo atraktivne lokacije novog kampusa, ali i velikog broja igrača. Održavanje su podržali i prijatelji volonteri kojima se organizatori ŠK Casper i ŠK Sveučilišta u Zadru posebno zahvaljuju, kao i sponzorima među kojima su: Grad Zadar, Grafik net, Supernatural, Marex Elektrostroj, G&J vina.

Nakon devet odigranih kola prvo mjesto na open B osvojio je Draško Babić (BIH) sa 7,5. Drugo i treće mjesto s istim brojem bodova, ali slabijim dodatnim kriterijima osvojili su Daniel Milekić (SRB) i Šimun Dumančić (CRO).

Solidno šesto mjesto zauzeo je Mario Ljubičić (ŠK Casper) sa 7 iz 9. On je ujedno i najbolji junior Zadarske županije i najbolji igrač s rejtingom između 1900-2100.

Bajlo Kristijan (ŠK Zadar) je 12. i on je najbolji igrač u kategoriji 2100-2300.

S obzirom da nagrade nisu kumulativne najbolji igrač Zadarske županije je Matej Levačić (ŠK Casper) sa 5,5 iz 9. Najbolji student/šahist proglašen je Matija Šaravanja (ŠK Bibinje) sa Sveučilišta u Zadru.

Najbolje šahistice su Bukala Weronika (POL) i Czarnecka Lidia (POL).

Na A openu glavnu nagradu od 1600 eura osvojio je međunarodni majstor Sammed Jaykumar Shete (IND) sa 7,5 iz 9.

Drugo mjesto i nagradu od 1100 eura osvojio je vm Aleksandar Delchev (BUG), a treću nagradu od 700 eura uzela je šahistica Kulkarni Bhakti (IND). 

Naš vm Ognjen Cvitan zauzeo je sedmo mjesto.

Organizator je na završnoj svečanosti najavio Zadar Chess Festival 2024. godine.

image

Noemi, Andrija i Matej

Ana Teskera/Slobodna Dalmacija
image

Patrik Levačić, Veljko Šagi, Emilia Djingarova, Magdalena Muha, Zrinka Škara

Ana Teskera/Slobodna Dalmacija
image

Pobjednici B opena: Dumančić, Babić i Milekić

Ana Teskera/Slobodna Dalmacija
image

Veljko Šagi i Delchev

Ana Teskera/Slobodna Dalmacija
image

Veljko Šagi i Bukala Weronika

Ana Teskera/Slobodna Dalmacija
image

Veljko Šagi i pobjednik Sammed

Ana Teskera/Slobodna Dalmacija
10. svibanj 2024 07:41