StoryEditorOCM
Zadar plusKUD GRADINA

Predstavljene replike povijesne nošnje i oružja Kotarskih serdara vrijedne 315.000 kuna, izrada trajala 10 godina, sufinancirala je Svjetska banka!

Piše Mišel Kalajžić
22. rujna 2021. - 09:21

Veliki dan za Ravne kotare - završena je i predstavljena replika nošnje povijesne postrojbe Kotarski serdari, na kojima se radilo skoro 10 godina.

- Ove replike su najbliža stvarnost iz povijesti, a rađene su uz moju koordinaciju, te Žaklinu Kutiju i Dragana Kutiju na više adresa u Republici Hrvatskoj. Dio nošnji radile su članice KUD - a "Gradina", dio nošnji rađen je u Otočcu, Zagrebu, Dubrovniku te Rijeci.Projket je rađen skoro 10 godina mukotrpno jer je trebalo promaći one koji to znaju napraviti, nažalost u Hrvatskoj ih  je malo. Čitav projekt je koštao oko 315.000 kuna, od čega je Svjetska banka osigurala 250.000 kuna, te Općina Polača 35.000 kuna i još toliko ja osobno - kazao nam je glavni inicijator projekta Radoslav Bobanović koji je u utorak nošnje predstavio u Polači.

image
Kotarski serdari
Privatni Album - Zadarski.hr

Za Kotarske Serdare zna se da nastaju u turbulentnom vremenu sredinom 16. na 17. stoljeće, a imenica im glasi „Gospodin Vladar“ zapadno Ser – Gospodin, istočno - turski Dar - vladar.

Izazovi su bili dvije sile, Mletačka - venecijska i Turska, jer Ravni Kotari su uvijek bili prostori interesa, tuđih sila. Nakon Krbavske bitke 1493. godine, i velike pogibelji hrvatskog plemstva, prostor od Nina do Skradina i Like ostaje nezaštićen. Međutim, javljaju se odvažni vojskovođe i političari unutar hrvatskog puka i tako nastaju poznate osobe iz povijesti kao vojskovođe, političari i pregovarači sa te dvije vele sile (npr. Janko Mitrović, Ivan Smiljanić itd.).

image
Kotarski serdari
Privatni Album - Zadarski.hr

Trajanje Serdara je skoro od 1648. pa sve do ustoličenja bana Jelačića, 1848 godine. Inicijativa za stvarnje ovakve postrojbe od 14 osoba ( dvije grupe po 7), na način da postrojbe imaju dva Serdara, dva Arambaša, dva kapetana i četiri vojnika, potekla je iz sastava KUD Gradina već davne 2000. godine.

Temeljnu inicijativu pokrenuo je Radoslav Bobanović, kojemu su se priključili Mićo Ražnjević, Viktor Bobanović, Rajna Bobanović, Anka Bobanović, Mirjana Bobanović – Mrćova, Dragan Kutija i Žaklina Kutija te drugi. Za rekonstrukciju odora i oružja, Bobanović je preko Svjetske banke osigurao 250.000 kuna, a Općina Polača 35.000 kuna. Inicijativni odbor je odlučio kako je došlo vrijeme da se te odore konačno obuku. Sustav Serdara je zamišljen tako da postoje kako je već rečeno, Serdari, Arambaše i vojska, 14 nositelja i 14 zamjena.

Pravila rada i ponašanja „Kotarskih Serdara“

Što su Serdari?: Prema povijesnom kazivanju, odvažne vojskovođe i političari nastali iz katoličkog i pravoslavnog naroda u vremenu tursko – mletačkih i austro-ugarskih ratnih djelovanja na području Like – Krbave i sjeverne Dalmacije tijekom druge polovice 16. st. i traju sve do ustoličenja hrvatskoga bana, bana Josipa Jeliačića 1948 godine.Serdar je dvojezična imenica ( istočno-zapadno) u prijevodu znači „Gospodin vladar“.Upravo ovo „Gospodin vladar“ daje odvažnost, humanost, privrženost svom narodu, svakog odabranog u postrojbe Serdara.

Serdari Kotarski -osnovani unutar Kuda „Gradina“ Polača pridržavaju se statuta Kuda „Gradina“ Polača. Ovodanašnji Serdari su iz više razloga organizirani u po dvije sedmine kako bi mogli ako je to potrebno biti istovremeno na dva mjesta. U prezentaciji općine, županije pa i Hrvatske. Uloga Serdara (svakog člana Kotarskih Serdara) je promicanje povijesnih vrijednosti, kulture i dobara naroda od Nina do Skradina.

Odabrani u postrojbu Serdara imaju obavezu biti odvažni, kulturni, spremni pomoći u svakom ljuskom slučaju kada su nezgode, prigode i veselja, a nepodopštine koje bi mogli proizvesti članovi Serdara, a da su mimo granica normalnog uljudnog ponašanja biti će isključeni iz postrojbi bez zareza.

Biti član postrojbi Kotorskih Seradara je vrijednost koju ne smijete ničim omalovažiti jer ona je vrijednost svih branitelja kroz povijest u stvaranju Hrvatske, a posebno vrijednost utkana u branitelje, vaše roditelje, braću, sinove u stvaranje Republike Hrvatske.

U ime Kuda Gradina: Radoslav Bobanović Vito Bobanović, Mirjana Bobanović, Mićo Ražnjević, Anka Bobanović, Rajna Bobanović

19. travanj 2024 20:59