StoryEditorOCM
Zadar plusBUDUĆNOST

Posebna plavo-zelena veza spojit će Vukovar s Ninom: crna slavonska svinja pretvorit će se u šokol koji će se sušiti u novoj ‘komunalnoj sušari‘!

Piše M.Vuksan
15. prosinca 2021. - 11:35

Vukovarsko-srijemska županija i tamošnji uzgajivači crne slavonske svinje i Zadarska županija, točnije grad Nin, na putu su izgradnje Centra za preradu mesa, točnije 'komunalne sušare' kapaciteta 20 tona mesa godišnje. 

Ovaj projekt, ukoliko se ostvari, na vrlo će konkretan način spojiti plavu i zelenu Hrvatsku, a predstavljen je u utorak u vinogradarskom imanju 'Kraljevski vinogradi' u Petrčanima. Na predstavljanju su sudjelovali, uz ostale, zadarski župan Božidar Longin, gradonačelnik Nina Emil Ćurko i ravnatelj Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije Vladimir Kovačević.

Naime, ideja za ovaj projekt osmišljena je baš u AGRRI nakon čega su Kovačević i tadašnji vukovarsko-srijemski župan Božo Galić sredinom 2020.g. potpisali sporazum o izradi Idejne studije za izgradnju komunalne pršutane na području Zadarske županije. Studija je u međuvremenu izrađena, a u projekt se ubrzo uključio i Nin, "glavni grad" šokola, osobite suhomesnate delikatese.

Interes Ninjana za 'komunalnom sušarom' je lako objasniti: šokol jeste poznat i cijenjeni proizvod, ali se sada proizvodi gotovo isključivo u kućnoj radinost u nekontroliranim uvjetima, za obiteljske potrebe i skromnim količinama. Jednostavno, da bi se taj gastronomski brand konačno počeo komercijalno proizvoditi i brendirati njegovu autohtonost potreban je puno ozbiljniji pristup i proizvodnja u kontroliranim uvjetima, po zakonskim propisima i pravilima struke.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Mali ninski šokolari su i do sada su meso za svoje šokole nabavljali u unutrašnjosti Hrvatske jer u Zadarskoj županiji gotovo da i nema proizvodnje svinjskog mesa. U ideji 'komunalne sušare' je potreba da se učvrsti suradnja slavonskih proizvođača svinja koji bi u Dalmaciji imali sigurno tržište i poštene cijene, s jedne strane, a s druge dalmatinskih proizvođača mesnih prerađevina koji uz tradicijska znanja imaju ono što Slavonija nema – buru, odnosno idealne klimatske uvjete. Jer, u ninskoj sušari bi se osim šokola sušile i druge prerađevine: pršut, panceta i kobasice (divenice), znači svi oni za ovaj dio Hrvatske prepoznatljivi proizvodi.

A sve proizvedeno bi ovdje lako našlo tržište i ugostiteljstvu i u trgovini.

U nešto više od godinu dana od kada je projekt pokrenut napravljeno je dosta: podržala ga je Zadarska županija, izrađena je Idejna studija koja je obuhvatila sve aspekte projekta, grad Nin je osigurao komunalno opremljenu parcelu od 8.700 metara četvornih za izgradnju sušare te je u jednoj sušari kod Drniša organizirana probna proizvodnja četiri proizvoda od mesa crne slavonske svinje: buđole (ne šokola), pršuta, pancete i kobasica.

image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix

Na predstavljanu projekta u "Kraljevskim vinogradima" sudionici su degustirali i ocjenjivali te proizvode kako bi pokušali procijeniti da li je meso domaće crne svinje, izrazito masne pasmine, pogodno za ove dalmatinske delicije. Mišljenja su, doduše podijeljena, nove prehrambene navike nisu sklone (pre)masnim proizvodima, ali je zaključak jedinstven: slavonski se mali proizvođači mesa koji će se uključiti u ovaj projekt lako mogu preorijentirati i na proizvodnju nekih drugih pasmina svinja, manje masnih, ako to već bude problem.

Uglavnom, izgradnja komunalne odnosno uslužne sušare u Ninu koja ne bi poslovala na profitnom principu već joj je cilj društvena korist za obje zainteresirane županije koje će joj biti suvlasnici bi koštala bi oko četiri milijuna kuna i na vidiku je.

- Sad je sve na nama i na tome kako ćemo i od kuda osigurati sredstva za izgradnju. Vjerujemo da ćemo dobiti podršku Fonda za ruralni razvoj EU, ako ne tražit ćemo druge izvore – rekao je gradonačelnik Nina Emil Ćurko.

25. travanj 2024 08:36