StoryEditorOCM
Zadar plus24. PO REDU

Održana promocija knjige ‘Zadarskog kroničarskog čarobnjaka‘: Drago Marić još jednom pokazao po čemu je jedinstven

Piše M.M.
27. rujna 2022. - 19:36

“Idemo dalje – kroz grad i županiju o Zadru i Zadranima“ naziv je nove, 24. knjige, zadarskog kroničara, bivšeg novinara i publicista Drage Marića.

Promocija je knjige održana u utorak, u 18 h, u prostorima Matice Hrvatske pred brojnim uvaženim Zadranima koji su i ovoga puta podržali svog sugrađanima.

- I s napunjenih 83 godine, naš barba Drago ide dalje! Neumorno piše crtice iz života Zadra, svojih Zadrana, o sadašnjosti, prošlosti, zapravo zanimljive dijelove naše svakodnevice. I naravno, svaki put nas iznenadi jer donese nešto novo, svaki je put originalan, u svom stilu - rekao je u uvodu Šenol Selimović, predsjednik Matice Zadrana koja je inače sunakladnik ove knjige, zajedno s knjižarom Timbar.

Istaknuo je također kako se i ova knjiga, kao i većina prethodnih, sastoji od kratkih priča koje su po sudu Drage Marića ukoričene, a temeljene su na dugogodišnjem iskustvu življenja autora na ovom području, i s ovim krajem i njegovim ljudima.

- I zato uvik pogodi u ‘sridu‘ i oduševi nas svojim kronikama! Ako nam opet dopuste mogućnosti i prilike, sljedeće dvije, tri knjige koje su već sada na pomolu, opet će se naći u zajedničkom izdanju, poput u siječnju objavljenih “Zadarskih priča“, kapitalnog djela sastavljenog od 19 ovako malih knjiga koje su nastajale u jednom vremenskom razdoblju, od nekoliko godina i koje su dobile svoje mjesto u zajedničkoj enciklopediji zadarske kronike – naglasio je Selimović.

Ova mala knjiga donosi nekih dvjestotinjak novih priča, imena i događaja koje nisu obuhvaćene u njegovim ranijim knjigama.

- Bez onih o sportu, gradu i ljudima, prve 23. bile su iz biblioteke grad, a ova već to nije. Ona izlazi iz granica i okvira grada, ali ima istu nit vodilju, a to je uvijek čovjek, život, događaji, prošlost, sadašnjost... Ali, u žiži je, ponavljam, uvijek čovjek. I to je ono po čemu je naš Drago prepoznatljiv – zaključila je bivša novinarka Davorka Mezić koje je napisala predgovor ove knjige.

19. travanj 2024 23:12