Sredinom idućeg tjedna, od srijede, 9. listopada do subote 12. listopada, Zadar će postati odredište za ljubitelje vrhunskih mesnih delicija na petom po redu Meat Me festivalu. Ova manifestacija okuplja najbolje mesare iz grada, koji će svojim proizvodima doprinijeti stvaranju inovativnih specijaliteta za sve posjetitelje.
Zadarske mesnice koje dijelom sudjeluju u donaciji mesa za festival već su generacijama nosioci lokalne kvalitete i tradicije, a svaka od njih ima svoju jedinstvenu priču koja obogaćuje lokalnu gastronomsku scenu.
Mesnica Gobin: Tradicija s okusima otoka
Priča mesnice Gobin počinje 1950-ih godina u Kalima na otoku Ugljanu, gdje je dida Joso otvorio prvu obiteljsku mesnicu. Njegov trud i rad preneseni su na nove generacije, koje su proširile poslovanje na Zadar. Danas, treća generacija predvođena Josipom Gobinom vodi jednu poslovnicu koja je otvorena još 1982. godine. Gobin je prepoznatljiv po mesu isključivo hrvatskog podrijetla, a njihova ponuda suhog zrenja mesa (dry aged) stvara prave gurmanske užitke. Suho odležano meso, koje se priprema u posebnim komorama, postalo je popularan specijalitet među ljubiteljima mesa, a Josip napominje kako se posebni enzimi pobrinu da meso bude mekano i puno okusa.
Mesnice Biloglav: Gotovo stoljeće mesarstva
Od 1934. godine Mesnice Biloglav u Zadru predstavljaju simbol kvalitete i tradicije. Četiri generacije posvećenih mesara očuvale su obiteljsku strast prema poslu, a danas Mate Biloglav vodi obiteljsku firmu s četiri poslovnice, tri u Zadru i jednom u Zemuniku. Njihova teletina iz Like, svinjetina iz Slavonije i janjetina iz zadarskog zaleđa dio su ponude koja privlači dugogodišnje kupce. Mate Biloglav najavljuje i otvorenje nove, modernizirane mesnice u TIZ-ovim zgradama, s posebnim naglaskom na polugotova jela koja štede vrijeme kućanstvima. Sudjelovanje Mesnica Biloglav na Meat Me festivalu bit će odlična prilika da njihova kvaliteta još jednom dođe do izražaja kroz mesne specijalitete koje će pripremati zadarski ugostitelji.
Mesnice Lukin: Vrhunski pršut i pionirska strast
Mesnica Lukin, osnovana 1919. godine u Kalima, ističe se kao jedna od najstarijih mesnica u regiji. Mate Lukin danas vodi obiteljsku tradiciju u kojoj sudjeluje i njegov sin Lovro, čineći ih petom generacijom mesara. Njihov Dalmatinski pršut prepoznat je kao šampion na brojnim specijaliziranim sajmovima, a prošle su godine ponijeli titulu šampiona Hrvatske za dalmatinski pršut. Osim pršuta, meso koje nabavljaju dolazi isključivo s hrvatskih farmi, uključujući janjetinu s Velebita i Krka, teletinu iz Like, i bikove iz Bjelovara.
Mesnice Paleka: Tri generacije kvalitete
Mesnice Paleka u Zadru već su tri generacije sinonim za visoku kvalitetu mesa. Osnovane 1966. godine, danas posluju s četiri poslovnice u Zadru i na otoku Viru, a uskoro planiraju proširiti ponudu na veleprodaju i pakiranje mesa. Njihova teletina dolazi iz Italije, dok je svinjetina i junetina isključivo s hrvatskih i stranih farmi. Marija Tavra (Paleka) zajedno sa svojim bratom i ocem vodi obiteljski posao i uvijek je u potrazi za inovacijama koje će unaprijediti ponudu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....