StoryEditorOCM
Zadar plusJEDVA OTVORIO VRATA

Obrtnik Vinko Pavlović nakon više od dvije godine ušao u svoju uništenu radnju na kantunu Narodnog trga, poharanu požarom. Evo što je spasio

Piše M. Kalajžić
24. veljače 2024. - 11:46

Tko u gradu ne zna barba Vinka Pavlovića, nekadašnjeg majstora urara, a potom dugi niz godina obrtnika koji je u najmanjoj obrtničkoj butigi u gradu, u Klaićevoj ulici odmah nadomak Narodnog trga, obavljao usluge fotokopiranja i izrade ključeva?

Nažalost, katastrofalan požar zgrade u kojoj se radnja nalazila, prekinula je njegovu višedesetljenu djelatnost. Ovoga lipnja navršit će se tužne tri godine otkada je požar uništio zgradu (i Vinkovu radnju), a da se obnova nije pomaknula s mrtve točke.

image

Vinko Pavlović

Mišel Kalajžić/Slobodna Dalmacija

Barba Vinko je prije dva dana nakon dugo vremena opet ušao u svoju legendarnu radnju. Jedva je otvorio vrata koja su nabrudala od vlage nastale gašenjem požara. Što nije u zgradi uništila vatra, dokrajčila je voda.

Izvukao je iz radnje tek nekoliko njemu važnih stvari, između ostalih i uokvireni članak Slobodne Dalmacije iz 2008. godine, kad je za svoj samoprijegorni rad dobio najviše priznanje Hrvatske obrtničke komore - plaketu i statuu Zlatne ruke.

image

Vinko Pavlović

Mišel Kalajžić/Slobodna Dalmacija

Iako je uokvireni članak malo nagrizla vlaga, Vinko ga je ipak spasio i sačuvao, barem u spomen na nekadašnje sretnije dane.

A kad će opet u svoju radnju? Ne zna, nažalost. Obnova je tamo gdje je i bila 2021. godine kad je požar poharao zgradu.

Na početku. Ili na kraju... 

26. lipanj 2024 06:50