O ovome smo maštali za dugih i dosadnih dana u izolaciji. Lijepo vrijeme, a smijemo na izlet. I to ne samo na Marjan, Žnjan ili gdje se već u mjestu u kojem živite ide po dozu sunca i friškog zraka, nego baš na pravi izlet (možda na neko od ovih mjesta?). Bez policije koja vas tjera doma.
Dobra šetnja kroz prirodu, po mogućnosti i malo penjanja, a onda - marenda. Čak možda i u društvu, no ne prevelikom i uz držanje odstojanja, dakako.
A sad slatke brige. Što ponijeti za piknik? Nedavno smo vam predložili sjajan recept za sendvič s jajima i sirom, ako nas pitate, to je baš savršena hrana za izlet. Sočni sendviči s puno otopljenog sira uvijek su dobra ideja, a posebno u ovakvim prilikama. Umotaju li se dobro u foliju, dugo će ostati topli i fini.
Ako vas se kojim slučajem ovaj prijedlog nije dojmio, ali i dalje ste zagrijani za ideju izleta s piknikom, iskušajte ovaj recept za pohanu piletinu, također je teški hit. Sočna pohana pileća prsa baš će lijepo sjesti u kruh.
Ni ovo vam ne izaziva zazubice? O, pa čekajte, imamo mi još rješenja.
Napravite preklopljene pizze, ne treba vam kvasac nego prašak za pecivo. Peku se u tavi i brzo su gotove.
Napravite male slane pite, ove naše su s mladom kapulicom, ali vi u svoje stavite što god želite. I one se peku u tavi.
Možda biste nešto 'konkretnije', napravite domaće hamburgere, doznali smo kako napraviti apsolutno savršene.
Želite li malo zdraviju 'marendu', pripremite ove pogačice pa ih koristite kao wrap. Mogu se napraviti s bilo kojom vrstom brašna, brzo su gotove, a ni zbog njih ne morate paliti pećnicu. Uz njih će vam lijepo ići hummus, a mi znamo kako ga napraviti na nekoliko odličnih načina.
Možda biste radije ponijeli neku osvježavajuću salatu? Ovdje ćete naći nekoliko ideja i recepata.
Ako biste se, pak, voljeli posladiti malo finijim zalogajčićima, pa prirediti piknik za pamćenje, i za to imamo nekoliko rješenja, a sva su brzinska. Kako vam zvuče palačinka-rolice s lososom?
A imamo i poseban adut za kraj: kljukušu. Nemate pojma o čemu je riječ? Pisali smo vam već o njoj, riječ je o tradicionalnom bosanskom specijalitetu koji je puno ukusniji nego što bi se reklo po nazivu. A priprema je prava dječja igra. Osnovni recept glasi ovako:
Kljukuša
1 jaje
1,5 decilitar mlijeka
2 čaše brašna
2 žlice ulja
2 krumpira
2 žlice maslaca
pola glavice crvenog luka
1 režanj češnjaka
sol i papar
Za preljev:
pola čaše mlijeka
1-2 žlice maslaca
Krumpir naribajte na ribežu za jabuke, luk i kapulu sitno nasjeckajte, a od ostalih sastojaka zamitite tijesto (treba biti gusto kao za palačinke). U tijesto ubacite povrće, pa sve skupa izlijte u posudu premazanu maslacem.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva dok ne dobije lijepu boju (20-30 minuta).
Pred kraj pečenja pripremite preljev tako da zagrijete mlijeko i u njega dodate maslac. Kljukušu izvadite iz pećnice, prelijte i vratite da se peče još 10-ak minuta. Kao prilog možete ponuditi sir i vrhnje ili vrhnje sa začiniskim biljkama, a količinu možete povećati ako kljukušu spremate za više osoba.
Osim krumpira u nadjev možete staviti i tikvice te svježi sir, a ako vam trebaju video upute, podsjetite se ovdje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....