StoryEditorOCM
Zadar plusVIDEO EKSKLUZIVA

Kod obnovljenog mula na morskom dnu otkrili smo staru bitvu iz vremena cara Franje Josipa! Lučka uprava: "Izvadit ćemo je i izložiti za uspomenu"

Piše M. Kalajžić
12. listopada 2023. - 21:02

Pored obnovljenog mula na zadarskoj rivi, s desne strane nalazi se bitva na dnu mora. Čini se da se radi o staroj austrijskoj bitvi iz vremena izgradnje mula prije 150 godina. Izgleda da je nekako za vrijeme radova bitva promaknula oku izvođača radova i roniocima, pa je ostala "zaboravljena" na dnu. Srećom nije bila zatrpana, pa smo uočili bitvu još ovoga ljeta, nakon dovršetka obnove rive i mula i na to upozorili ljude u Lučkoj upravi Zadar koji su vodili obnoviteljske radove.

Moguće je da je bitva "izronila" nakon radova kojima je mul produžen na svoju izvornu dubinu, prije katastrofalnog bombardiranja u Drugom svjetskom ratu u kojima je značajno oštećen.

Bitva se nalazi se na dubini od svega nekoliko metara, zanimalo nas je bi li se mogla izvaditi, konzervirati i sačuvati kao uspomena na izvornu rivu, čiji se nastanak vezuje se uz daleku 1868. godinu, kada je ukazom cara Franje Josipa I. Zadar prestao biti grad-utvrda. Samo šest godina kasnije srušene su gradske zidine i Zadar se s novom rivom počeo otvarati prema moru.

Lučkoj upravi svidjela se naša ideja da se bitva sačuva i prezentira. Angažirala je nakon informacije koju smo podijelili s njima ronioca koji je zaronio na mjestu pronalaska bitve.

- Ronilac je pregledao bitvu, radi se o željeznoj bitvi, teška je oko jedne tone. Kontaktirali smo s Centrom za podvodnu arheologiju, oni su zainteresirani da se izloži u njihovim prostorijama, tako da ćemo pristupiti vađenju - javili su nam iz Lučke uprave Zadar.

Tako će stara bitva iz doba cara Franje Josipa I. opet "izroniti" iz mora, ali ovoga puta zauvijek. Bit će to lijepa uspomena na izvornu rivu, ali i autentičan podsjetnik na bogatu pomorsku prošlost Zadra.

Pogledajte video "naše" bitve:

 

26. travanj 2024 05:55