StoryEditorOCM
Zadar plusROMAN JURE KARAMARKA 'ZARA' OSVOJIO SRCA ČITATELJA

Knjiga o ljubavi dvoje mladih Zadrana i košarci zainteresirala cijelu Hrvatsku

Piše I.Ivanac
15. svibnja 2018. - 13:23
karamarko1-110518

"Mogla bi napisati milijun rečenica za nju, a i tada ne bi bilo dovoljno… Fala ti za svaku emociju šta si probudio u meni, fala ti za 'Zaru'...", jedan je od komentara čitatelja novog romana Zadranina Jure Karamarka "Zara" objavljen na njegovoj Facebook stranici. U samo četiri mjeseca, roman "Zara" koji govori o romantičnoj ljubavi Zare i Luke, dvoje mladih Zadrana, zaljubljenika u košarku i navijanje, zainteresirao je ne samo Zadrane već i cijelu Hrvatsku.

Iza Jure je već sedam izdanih knjiga, a njegov prvi susret s pisanjem započeo je davne 2005. godine.

- Te godine sam pokrenuo blog "Zadnji trzaj", koji se bavio temama i problematikom navijača. Dnevno je moje objave čitalo više od deset tisuća ljudi, a sve postove s bloga sam odlučio sumirati u istoimenoj knjizi koja je izišla 2009. godine, govori Jure, dodajući da je u međuvremenu objavio i knjigu "Posljednja generacija istoka", u kojoj je zabilježio sjećanja na posljednjih osam godina utakmica i događaja iz kultne košarkaške dvorane Jazine.

No 2012. godina je za njega bila prekretnica. Te se godine, kako kaže, odlučio okušati u nečemu nepoznatom i napisati svoj prvi roman.

- Tako je nastao "Grafičar", moj prvi navijački roman. Napisao sam ga u par dana i noći. Jedan sam od onih tipova koji, kada sjedne pisati, ne diže se dok nije gotov. Isprintao sam "Grafičara" i poslao ga u sve izdavačke kuće u Hrvatskoj, ali su me svi odbili.

No Juru to nije obeshrabrilo, na koncu je ipak pronašao manju izdavačku kuću koja mu je izišla u susret.
- "Grafičar" je postao jako popularan među navijačkom populacijom i ljudi su tražili još! Nakon dvije godine objavljena je "Genova", nastavak "Grafičara", također s navijačkom tematikom - kaže Jure, koji se nakon objave "Grafičara" s obitelji odselio u Irsku. Tamo je živio tri godine i napisao još jedan roman – "Kradljivci snova".

Povratkom u Hrvatsku Juri je sinula ideja za njegov najprodavaniji roman do sada, "Zaru".
- Odlučio sam se malo poigrati s likovima, njihovom sudbinom i životima. Želio sam napisati nešto od mene neočekivano i u ljudima pobuditi osjećaj tuge i tragedije. No znate kako to ide u našim krajevima, ako napišeš nešto loše, tema si zidića i kafića, kaže Jure koji, unatoč tome, nije htio odustati od ideje za "Zaru".

- Dosta sam razmišljao, odlazio na duge šetnje rivom i satima sam sjedio u Jazinama… I onda se desila ona, "Zara"!, iskren je Jure koji je prvi rukopis romana podijelio na čitanje svojim prijateljima.

- Njihove reakcije su bile sjajne. Rekli su mi da ni sam nisam svjestan što sam napisao. Nakon toga objavio sam ulomak "Zare" na Facebook stranici koji je odjeknuo na svim društvenim mrežama. Polako sam počeo shvaćati što sam napravio, priča Jure, istinski ponosan na "Zaru" koju je, zajedno s posljednjim romanom "Padobran", odlučio sam sebi pokloniti za 32. rođendan, pa su tako obje knjige krenule u prodaju 30. siječnja.

Iako je u početku mislio da će ga čitati njegova dosadašnja navijačka publika, roman "Zara" je odjeknuo u svim slojevima društva. Vidjelo se to i na predstavljanju knjige prošlog tjedna u zadarskom HNK. Priča o mladenačkoj ljubavi isprepletena pričom o ljubavi prema košarci ispunila je dvoranu do posljednjeg mjesta. Zasluge za ekspanziju romana Jure pridaje i tekstu na bookmarku koji se dobije uz knjigu, a koji sve kojima se svidjela knjiga poziva da je objave na profilima društvenih mreža.

Iako je iza njega "mala biblioteka" objavljenih naslova, Jure se ipak ne može odlučiti koji mu je najdraži.
- Kada nekog igrača na utakmici pitate koja mu je najvažnija utakmica u životu, onda će vam on odgovoriti da je to utakmica koju trenutno igra. Tako je i meni najdraže djelo ono koje upravo pišem, a pišem dva romana - govori Jure koji je zadovoljan svojim romanima "sve dok je svaki roman bolji od prošlog i gori od idućeg".

- Dok sam živio u Irskoj, prolazio sam pokraj jedne velike izdavačke kuće. Pomislio sam da ću jednog dana napisati "the roman" koji će se naći u jednom takvom izlogu – kaže Jure, dodajući da "Zare" nažalost nema u izlozima knjižara, ali se zato može naručiti online.
 

Huligan Pero
Kada je zemlju potresla vijest o tome da je grupa huligana napala Rakitića i njegovu obitelj na Ugljanu, Jure je odlučio napisati status Huligana Pere.
- Svaki čovjek je tada navijače percipirao kao huligane, a ja sam na Facebooku napisao status o Huliganu Peri, imaginarnom liku koji je navijač, a za kojeg cijelo društvo, automatski čim je navijač, misli i da je delikvent i huligan - kaže Jure, dodajući da je Pero u jedno popodne postao viralan na internetu jer ga je prenio poznati portal. Na temu Huligana Pere napisao je nekoliko stotina priča, a dnevno je njegove priče čitalo više od 11 tisuća ljudi.
- Nedavno sam dobio ponudu da se roman o Huliganu Peri objavi na više od 400 stranica, ugovor je bio na stolu, ali tu sam ponudu odbio jer su i oni mene odbili prije šest godina kada sam im slao svoj prvi roman.

19. travanj 2024 23:44