StoryEditorOCM
Zadar plusVRIJEDNA DONACIJA

Klub roditelja nedonoščadi „Palčići” zadarskom Odjelu za neonatologiju donirao dva važna uređaja: "Imamo staru opremu. Ovo nam je zlata vrijedno"

Piše MGM
23. rujna 2021. - 15:16

Zadarska opća bolnica od danas je bogatija za dva vrijedna uređaja: napredan inkubator i fototerapijsku lampu za prerano rođenu djecu. Opremu vrijednu preko 180 tisuća kuna, zadarskom su Odjelu za neonatologiju donirali roditelji okupljeni u Klub roditelja nedonoščadi „Palčići”, u sklopu akcije „Palčići za Hrvatsku”. 

Predsjednica Kluba Željka Vučko, naglasila je kako je prva donacija zadarskoj bolnici bila još davne 2013. godine, a ova današnja je nastavak velike akcije koja je počela odmah nakon  zagrebačkog potresa.

- Akcija se prvo zvala „Vratimo Palčiće u Dubravu” i u vrlom je kratkom roku prikupljeno preko pet milijuna kuna vrijedne opreme koja je donirana zagrebačkim bolnicama stradalim u potresu. Kad smo njih opremili, taj val dobrote i dalje se širio Hrvatskom, ali i van nje, i jednostavno je bio nezaustavljiv. Ljudi su otvorili svoja srca i odlučili pomoći ”Palčićima” i ostalim bolnicama u zemlji. Tu smo prikupili nešto više od dva milijuna kuna od kojih je donacije dobio KBC Osijek, KBC Rijeka, KBC Split, Klinička bolnica SV. Duh i Zadar. Sutra idemo za Dubrovnik, a onda prema Slavoniji – naglasila je Vučko te obećala dokle god ima donacija i novaca oni će pomoći svima kojima je pomoć, odnosno oprema, potrebna.

image
Željka Vučko iz Kluba roditelja nedonošćadi Palčići.
 
Luka Gerlanc/Cropix
image
Zeljka Vucko iz udruge Palcici.
 
Luka Gerlanc/Cropix

- Naša je udruga osnovana prije 11 godina i mi smo od tad donirali preko 100 uređaja u hrvatska rodilišta u vrijednosti preko 15 milijuna kuna i nastavit ćemo dalje – zaključila je Vučko.

Ravnatelj OB Zadar dr. Željko Čulina, pročelnik službe za ginekologiju OB Zadar Zdenko Matas, te šefica odjela za neonatologiju, Linda Pavić zahvalili su Klubu „Palčić” te istaknuli kako im je zbog zastarjele opreme svaka donacija jako važna.

- Naše rodilište već par godina ima oko 1500 rođene djece na godinu, a od toga imamo oko 4 do 6 posto nedonoščadi. To je 70 do 90 djece, stoga nam je ovakva aparatura prijeko potrebna. Imamo šest inkubatora, međutim riječ je o starim uređajima, preko 20 godina, koje nam je proslijedilo splitsko rodilište nakon obnove, kad su rashodovali stare uređaje jer su oni dobili nove. Baš smo nedavno jedan inkubator morali stornirati, tako da nam ovaj današnji zlata vrijedi – zaključila je dr. Pavić. 

image
 Linda Pavic - sefica odjela neonatologije.
 
Luka Gerlanc/Cropix
15. travanj 2024 15:22