StoryEditorOCM
Zadar plusRAJ KOD STARIGRADA

Foto: kamena kuća pod Velebitom; u Selinama spoj tradicionalnog i ugodnog, svaki kamen ručno je klesan!

Piše Tomislav Kukec, D&D
11. svibnja 2021. - 12:38

Prije je na ovom mjestu bilo polje gdje se sadio krumpir. Krenulo se s gradnjom, a potom i korak po korak s dogradnjom i uređivanjem...

Radi se o djedovini mojega supruga. Na mjestu današnje kuće u Selinama koja se službeno zove Stone house Magarac bila je vrtača i polje gdje se sadio krumpir. Svekar je krenuo graditi, a prije sedam godina mi smo to preuzeli na sebe i malo-pomalo dograđivali, uređivali i opremali. Ljudi su nam se obraćali, govorili kako je šteta ne iskoristiti potencijal koji ta kuća ima za turizam i mi smo se odlučili baviti turizmom. Dogradili smo i bazen, a iako se već godinama bavimo tim objektom, po meni nikad nije gotovo. Uvijek pronađemo neki zanimljiv detalj, komad namještaja, zavjese... - kaže poduzetna Daria o čijem uspjehu s kućom dovoljno govori da im gosti dolaze već od ožujka, a posljednje ispraćaju u studenom. Tajna ovog prekrasnog objekta je u autentičnim materijalima.

image
Privatna arhiva

RETRO NAMJEŠTAJ

- Kamen kojim je građena kuća s ovog je terena. Pokojni Ivan Bucić sjedio bi na stoličici i ručno klesao svaki kamen. Kamenom je obložio i kućicu za našu magaricu Megi koja ima jedanaest godina i uveseljava naše goste, a neki je toliko zavole da je odvedu na pašu. Ispod starog hrasta velik je drveni stol koji je rađen posebno za nas u Slavoniji, a bazen je obložen IPE južnoameričkim brodskim drvetom - opisuje nam Daria.

image
Privatna arhiva

Mislilo se na svaki detalj, pa je cijeli namještaj u modernom i ujedno retro stilu, a čak su i suvremeni kućanski aparati kupovani s takozvanih "retro linija", tako da se može reći da je kuća najljepši spoj tradicionalnog, ugodnog i domaćinskog, s prednostima života u 21. stoljeću. Stoga su Buljati mnogo pažnje posvetili i energetskoj učinkovitosti svoje oaze, pa toplu vodu, primjerice, dobivaju pomoću solarnih panela odnosno Sunčeve energije.

image
Privatna arhiva

Pitamo Dariju što ju je nagnalo na toliki trud, kada se zna da mnogi svoj prostor za goste pokušaju samo "nakrcati" jeftinom robom i ubirati novac.

- Naravno da će i takvi biti puni, ali to nije ono što smo mi htjeli. Meni je bila želja da prostor prvenstveno bude nama ugodan. Jer, ako je meni ugodno bit će, nadam se, lijepo i drugima. Gosti dobro znaju što žele i zato nam se ovdje redovito vraćaju - kaže Daria koja u stotinjak kvadrata komforno ugosti deset osoba. Kuća je koncipirana kao objekt s tri zasebna dijela, ali se iznajmljuje u cijelosti. Ima dvije spavaće sobe, studio apartman, dva dnevna boravka, tri kuhinje i tri kupaonice. Daria i njena obitelj bave se i poljoprivredom, pa je gostima redovito u ponudi puni pansion, doručak, ručak i večera, a na stolu su najčešće isključivo domaći proizvodi. A za malene detalje bavi se suprug, izvrstan majstore, koji slobodno vrijeme krati izradom jedinstvenih suvenira i privjesaka od maslinova drva.

image
Privatna arhiva

PLANINARENJE I SVJEŽI ZRAK

Mnogo je planova za širenje, a Daria i njena obitelj idu korak po korak.

image
Privatna arhiva

- Kao što sam vam već rekla, meni posao nikad nije gotov. Uvijek mislim što bismo još mogli napraviti. Trenutno nam je želja u dvorištu napraviti park za djecu, a i još nekoliko malih vizualnih sitnica koje će obogatiti prostor - objašnjava Daria Buljat, ističući kako gosti rado dolaze, ne samo zbog sunca, mora, izvrsne kuhinje i ugodnog smještaja nego i zbog spektakularnog pogleda na Paklenicu i gordi Velebit. Dolaze tako i oni kojima more nije na listi prioriteta, već stižu planinariti, boraviti na svježem zraku, baviti se raznim sportskim aktivnostima...

image
Privatna arhiva

- Koronavirus nas je malo usporio, ali nadamo se dobroj sezoni. Gosti uvijek prepoznaju naš trud - zaključuje Daria Buljat.

Više o kući možete saznati na njihovoj web stranici: www.dariabuljat.wixsite.com/stonehousemagarac

image
Privatna arhiva
16. travanj 2024 23:44