StoryEditorOCM
Zadar plusSTARI MORSKI VUK

Jure Čudina iz Pakoštana novi je mentor u ‘Farmi‘: Na moru sam skoro glavu izgubija. Vezali smo se konopima da ne odletimo iz kreveta. I tako danima

Piše PSD.
29. rujna 2020. - 14:04

Reality show "Farma" vraća se na male ekrane u ponedjeljak, 5. listopada, a ove sezone mentor će kandidatima biti Jure Čudina, predstavljeni je kao vrsni farmer, ali i svjetski čovjek, koji je vidio sva mora - čovjek koji ima svoje imanje, a gdje nego na moru - u Pakoštanima, čovjek koji zna sa životinjama, zna s maslinama, zna s vinovom lozom, jednostavno ima zlatne ruke.

A, naravno ima bogatog iskustva i u barci...

Koju će lekciju, po vašem mišljenju, najteže svladati, što im je najizazovnije, a što im najlakše pada?

- Cijeli svoj život bavim se tipičnim poljoprivrednim poslovima, zapravo rekao bih da se time ne bavim, već igram. Igram se u prirodi, u vinogradu, masliniku… a sada ću sve što sam kroz godine učio moći prenijeti na natjecatelje iz showa "Farma More i Maslina", a vjerujem kako će i gledateljima to biti zanimljivo.

Posla ima jako puno, ali to je onaj rad koji opušta. Teško mi je sada reći što je najteže svladati, što najizazovnije jer svaki posao treba shvatiti ozbiljno i pristupiti mu s ljubavlju.

Kakvi ste kao mentor, jeste strogi?

- Mislim da će to najbolje gledatelji sami procijeniti, ali ja bih rekao da nisam strog već realan i korektan. Vodim se onom filozofijom da treba uvijek svakoga poštovati i nikoga ne negirati, pa čak ni mrava.

Uvijek ću reći onako kako jest – ako je nešto krivo ili loše napravljeno upozorit ću na to, a ako je dobro - to ću uvijek pohvaliti i nagraditi.

Kako izgleda jedan prosječan dan na dalmatinskoj farmi, žale li se kandidati na upalu mišića, žuljeve....?

- Radi se od jutra do sutra, nema baš puno odmora, treba odmah ranije ujutro blago nahraniti, pomusti krave, koze, treba ići u vrt, pobrati papriku, pomidore, blitvu… posla ima po cijeli dan. Do sada se nije nitko žalio, imaju svu radnu opremu, zaštite i za sada sve prolazi u najboljem redu, a tko je od farmera najveći radnik... gledatelji će uskoro moći i saznati.

Kako se kandidati međusobno slažu, ima li svađa, prepirki, nervoze zbog puno posla... Ili su pravi timski igrači?

- Jedno od temeljnih pravila nalaže uzajamno poštovanje, slogu i to je ono što svakome od farmera treba biti jasno. Međutim, kada na jedno mjesto stavite različite karaktere koji su se prvi put našli u situaciji poput ove, malo je vjerojatno da neće doći do nekih tenzija među njima.

image
Nova TV PRESS


Ono čime se svi moraju voditi jest da su na prvom mjestu briga za životinje i rad, a kada se svi dobro slažu, onda je svaki posao lak. Neću sada puno otkrivati, ali mogu reći da će gledatelji uživati, bit će jako uzbudljivo.

Kažete da dobar farmer mora naučiti živjeti s prirodom, za nju i od nje. Koliko ste to svoje zlatno pravilo uspjeli prenijeti na natjecatelje?

- Po mom mišljenju puno. Upijaju oni dosta toga što im kažem - nema divljanja, nema vrijeđanja, omalovažavanja, negiranja… Mislim da su prihvatili baš ljudski i nadam se da će na farmi vladati sloga među njima.

Bili ste godinama pomorac... Jeste li se kad našli u posebno teškoj situaciji i kad vam je bilo najteže?

Kroz brojne godine koje sam proveo na moru prošao sam dosta toga. Najteže mi je bilo u Otrantu kad smo bili, onda smo skoro glavu izgubili jer smo bili blizu 45 stupnjeva. Bila je velika oluja, a kada smo spavali vezali smo se konopima da ne odletimo iz kreveta. To je trajalo nekoliko dana.

Na sreću sve je dobro završilo, nitko nije nastradao. To je jednostavno kruh sa devet kora, to zna svatko, manje-više mi smo pomorska zemlja.

30. travanj 2024 23:33