StoryEditorOCM
Zadar plusKRALJEVSKI VINOGRADI

Iznad Petrčana pripremaju vrhunska vina za povratak turizma i pobjedu korone, pripremite se za čašu punu optimizima koja je osvojila čak i - Japance!

Piše Mišel Kalajžić
9. svibnja 2021. - 12:20
Petrcane, Zadar, 300421 Prica o Kraljevskim vinogradima u Petrcanima kraj Zadra. Na fotografiji: Zoran Pantalon.Luka Gerlanc/Cropix

Dok se u daljini nazire specijalni stroj kako polako mili među čokotima vinove loze u Kraljevskim vinogradima i vođen radnicima vinogradarima obavlja poslove na proljetnoj zaštiti tek probuđenih trsova na sve snažnijem svibanjskom suncu, gore, na vrhu brijega, odakle puca fantastičan pogled na Punta Skalu i Petrčane, nježnožućkasti pošip zamišljeno ljulja u čaši direktor vinarije Zoran Pantalon.

Prije svega dvije godine, kušaonica Kraljevskih vinograda bila je u ovo doba godine već puna turista iz obližnjih turističkih resorta, čijim se nepcima služilo birane vinske kapljice, uz pokoji dobar zalogaj s hladne plate ili roštilja u neposrednoj blizini.
A sad? Kao da smo u svojevrsnom vinskom limbu, usred pandemije koronavirusa koja je zaustavila sve što je zaustaviti mogla, osim prerade grožđa i proizvodnje vina. Kraljevski se vinogradi ne daju i odolijevaju čekajući bolja vremena, kad će hedonistički porivi za lijepim i uzvišenim opet zaigrati svoj lepršavi ples nad uredno posloženom zelenkastom vinogorju prema plavičastoj morskoj pučini...

image
Luka Gerlanc/Cropix

- Kraljevski vinogradi osnovani su 2010. godine i već smo toga svibnja posadili prvih 60 tisuća loza od čega 20 tisuća pošipa i 2o tisuća plavca malog. Sveukupno imamo 300 tisuća loza. Orijentirani smo da domaće sorte, pošip, plavac i crljenak koji čine 80 posto sortimenta. Imamo i introduciranih sorti cabernet sauvignon, syrach, merlot, nešto malo plavine, a od bijelih chardonnay, žilavku, sauvignon i muškat žuti. U Petrčanima imamo neto 23 hektara zemljišta u najmu od naših Benediktinki i temeljem toga smo se i nazvali Kraljevski vinogradi, s obzirom da je 1066. godine osnovan Benediktinski samostan u Zadru i ondašnji kralj Petar Krešimir VI poklonio je ove terene u Petrčanima opatici Čiki koja je bila predstojnica novoosnovanog Benediktinskog samostana. Eto, temeljem toga mi smo se, držim s razlogom, nazvali Kraljevski vinogradi. Pogled iz njih prema moru je prekrasan, majka priroda je bila izdašna i ova je vinogradarska pozicija odlična: jugozapadno okrenuta, s dosta kamena u tlu što je danas vrlo traženo jer osigurava mineralnost i trostruku insolaciju od Sunca - kaže Pantalon prisjećajući se dana kad su nisku makiju uklanjali mehanizacijom, a teškim strojevima mljeli kamen u pogodno tlo za sadnju vinove loze.

Prije toga radili su ispitivanja i analizu tla kako bi točno utvrdili koje sorte i na koji način uopće posaditi. Niknuli čokoti godinama kasnije su moćni, jaki, teren nije samo škrti kamen već je izdašan za kvalitetan urod. Ono što je karakteristično za Kraljevske vinograde je da su doslovno okruženi hotelima Falkensteiner grupacije, hotelom Pinija, Petrčane, brojnim privatnim apartmanima... Njihovi su gosti često pohodili konobu i kušaonicu, čime se na zornom primjeru pokazala mogućnost povezivanja poljoprivrede i turizma, u ovom slučaju vinogradarstva i vinarstva i neposredne prodaje vina na kućnom pragu, ali i zastupljenost butelja Kraljevskih vinograda iz Petrčana u obližnjim hotelima čime su postale i nezaobilazan zaštitni znak čitavog područja.

image
Kraljevski Vinogradi - Privatni Album

Zanimljivo je da su se vina Kraljevskim vinograda prodavala i u dalekom – Japanu. Evo kako je do toga došlo:
- Već pet godina izvozimo naša vina u Japan i to uz pomoć poslovnih veza prijatelja među kojima je naš Zadranin Paulo Novosel, koji je bio kapetan na jednom od najvećih japanskih tankera. Također i naša prijateljica Jelena Jamasaky, hrvatska nevjesta u Osaki koja je puno učinila na promociji našeg turizma i naših vina. Nisu to neke velike količine koje izvozimo u Japan, ali naš pošip, crljenak, plavac i rose prodaje se i pije i u Japanu. Prije dvije godine naš je rose u izboru japanskog Oyster Wine Contest u Tokiju dobilo svjetsku nagradu ocijenjen kao najbolje rose vino koje se sljubljuje uz kamenice. Velika je ovo nagrada kada se uzme podatak da je u izboru sudjelovalo preko 54.000 butelja vina iz cijelog svijeta. Naš Rose je jedini osvojio vinsku oznaku s pečatom natjecanja koja se postavlja na grlo svake butelje i nudi najboljim restoranima u Japanu. Bili smo prisutni i na japanskim sajmovima vina. Mada Japanci nisu izrazite vinopije, njih 130 milijuna popije 300 do 300 milijuna butelja, što je značajno tržište. A i sigurni su platiše. Čak se ovih dana i u nekim zadarskim restoranima počelo služiti naše vino rose uz 15 kamenica na tri načina pripreme. Taj „paket” stoji 400 kuna što će se nekome možda činiti puno, ali gosti jako dobro reagiraju upravo na takvu ponudu – ističe Zoran Pantalon.

Kraljevski su vinogradi godinama rasli sve više do 2019. godine koja je označila vrhunac u svakom smislu. A onda je došlo do...
- Lockdowna, korone, covida..., cijeli svijet je stao. Prodaja vina je pala, kažu mediji 80 posto u svijetu. Kod nas se dogodila nažalost slična stvar, vinari su posebno pogođeni. Okrenuli smo se neposrednoj prodaja što je donekle donijelo rezultata, ali nema rođendana, fešti, vjenčanja, restorana... Prošle smo godine imali dva mjeseca sezone, srpanj, kolovoz i početak rujna. Čim su otišli Nijemci, Austrijanci, Česi, Slovenci, Slovaci i Poljaci... sve je stalo. Teško je naći modalitet prodaje vina u ovakvim uvjetima, pogotovo kad se zna da smo mi uvoznička zemlja u svemu pa i u vinima, u čemu je teško cijenama konkurirati velikim količinama koje pristižu na naše tržište. Naša proizvodnja u kamenjaru je i nešto skuplja od proizvodnje u drugim vrstama vinograda, tako da i ne možemo ići ispod određene cijene. Prošle smo godine napravili liniju vina u buteljama s navojnim čepom Grgur vinski s jeftinijom linijom pošipa, plavca i rosea kako bi doskočili i uvozu tih masovnijih i jeftinijih vina – kaže Pantalon.
Prognozirati predstojeću turističku sezonu nezahvalno je, naznake su da bi cijepljenje protiv covida moglo polučiti dobre rezultate, ali sve je još pod znakom pitanja.

image
Petrcane, Zadar, 300421
Prica o Kraljevskim vinogradima u Petrcanima kraj Zadra.
Na fotografiji: kusaona
Foto: Luka Gerlanc/CROPIX
Luka Gerlanc/Cropix

- Mi se pripremamo kao da će sve biti najbolje. Sve je trenutno na čekanju, kad će krenuti, nitko ne zna pouzdano. Ali siguran sam kad konačno krene, da će to biti sveopći pozitivni bum. Mi ćemo za taj trenutak biti potpuno spremni – optimističan je Zoran Pantalon.

Enologinji Marini najdraži pošip

- Mi smo bazirani na hrvatske autohtone sorte grožđa isključivo iz vlastitih vinograda, bez dodatnog otkupa. Ovisimo o našem urodu i kasnije u preradi o kvaliteti grožđa. Radimo sortna vina, a s obzirom da je naš teren poseban i ekstreman zbog kamena, zajednička nota svih naših vina je mineralnost. Najpoznatiji smo po našem bijelom vinu pošip od kojega radimo tri tipa: običan iz inoks bačvi, te u manjim količinama pošip prestige djelomično odležan u drvenim bačvama slavonskog hrasta i pošip barique isključivo iz drvenih bačava.
U crnim vinima smo još uvijek u rastu jer je vinograd mlad pa očekujemo sve bolje rezultate. Na natjecanja smo stoga do sada slali naša bijela vina, te smo na lokalnim i internacionalnim natjecanjima osvajali visoke nagrade.
Mislim da je tajna našeg rosea kod Japanaca u toj mineralnosti i blizini mora, što jako dobro dobro ide s morskom hranom, pa tako i kamenicama. Naš rose nije sladak već je suho vino i taj položaj vinograda mu daje i notu slankosti. Meni je osobno za razliku od Japanki ipak najdraži pošip – kaže simpatična enologinja Kraljevskih vinograda Marina Radulić.

U vinogradima rade i - Filipinci

Korona nam je donijela i problem radne snage. U vinogradu imamo petero ljudi od kojih su tri čovjeka s Filipina. Dečki su prva liga, odlično rade, riješili smo im smještaj i hranu i već drugu godinu rade kod nas. Zadovoljni su, a i mi s njima. Na radnom tržištu Europe upošljavanje ljudi iz raznih krajeva svijeta sasvim su normalne pojave, tako da niti mi u tome nismo izuzetak. Kad je berba, u vinogradima bude i po 20 do 30 ljudi, pa angažiramo i dodatnu radnu snage, prije nekoliko godina radili su kod nas i zatvorenici... - ističe Pantalon.

20. travanj 2024 12:01